Εισήγηση Δημάρχου Αμαρουσίου για τα Δημοτικά Τέλη του 2009

Print Friendly, PDF & Email

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο συζητούμε το θέμα που αφορά τον καθορισμό του ύψους των ανταποδοτικών τελών για το έτος 2009.

Η πρόταση της διοίκησης του Δήμου, η οποία θα υποβληθεί στο Σώμα για να ληφθεί απόφαση, στηρίζεται σε τρεις άξονες:

Ο πρώτος άξονας είναι η εκτίμηση της σημερινής οικονομικής πραγματικότητας.

Λαμβάνουμε υπόψη μας τη δεδομένη χρονική συγκυρία την παγκόσμια οικονομική κρίση που μαστίζει τον κόσμο όλο, τις συνέπειες της οποίας θα βιώσει και η πατρίδα μας. Και ιδιαίτερα τα νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Σε αυτή λοιπόν την συγκυρία, μια Δημοτική Αρχή που βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τους πολίτες και ακούει διαρκώς τα προβλήματα τους, είναι υποχρεωμένη όταν λαμβάνει την απόφαση για το αν και πόσο θα αυξήσει τα δημοτικά τέλη, να συνυπολογίζει τις συνέπειες των αποφάσεων της στην ήδη ταλαιπωρημένη τσέπη των δημοτών.

Ο δεύτερος άξονας είναι η πρόθεση μας να βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της πόλης μας να επιβιώσουν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων τους.

Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στην τοπική ανάπτυξη και στην προσπάθεια για ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης

Γι’ αυτό δεν  θέλουμε τα δημοτικά τέλη που θα κληθούν να πληρώσουν την επόμενη χρονιά οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις του Αμαρουσίου να επιβαρύνουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Ο τρίτος άξονας είναι οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε προεκλογικά, δεσμεύσεις που αφορούν την υιοθέτηση μιας πολιτικής δημοτικών τελών που θα ανταποκρίνονται στο επίπεδο των υπηρεσιών που θα προσφέρουμε και δεν θα αποτελούν μια έμμεση μορφή φορολογίας σε δημότες και επιχειρήσεις.

Δημοτικά τέλη που θα είναι πόροι ανταπόδοσης. Κι όχι εργαλείο άσκησης μιας πολιτικής αλόγιστων και αλλότριων δαπανών.

Στην κατεύθυνση αυτή κινηθήκαμε την πρώτη χρονιά της θητείας μας.

Και στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθούμε και φέτος, με αίσθημα συνέπειας και ευθύνης.

Με βάση το πλαίσιο λοιπόν που έχει διαμορφωθεί και ανταποκρινόμενοι στις δεσμεύσεις μας, η  τελική πρόταση της Δημοτικής Αρχής προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την πολιτική δημοτικών τελών του 2009 είναι η παρακάτω:

• Μηδενική αύξηση στα δημοτικά τέλη που θα πληρώσουν τα νοικοκυριά της πόλης καθώς και τα καταστήματα.

• Δηλαδή μηδενική αύξηση στα τέλη που πληρώνουν οικίες επιφάνειας ως 180 μ2.

• Και μηδενική αύξηση στα τέλη που πληρώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της πόλης και όλοι οι επαγγελματικοί χώροι που είναι επιφάνειας κάτω των 1000 μ2.

• Θα επιβληθεί αύξηση 4%, χαμηλότερη του πληθωρισμού, για τα καταστήματα του υπερτοπικού κέντρου, που η συνολική τους επιφάνεια ξεπερνά τα 1000 μ2. Αφορά η αύξηση αυτή τις μεγάλες ιδιοκτησίες με υπερτοπικό χαρακτήρα, τύπου MALL, Carrefour, κλπ .

• Οι οικίες που η επιφάνεια τους ξεπερνά τα 180 μ2 και φτάνει ως τα 500 μ2, θα επιβαρυνθούν με μια αύξηση της τάξης των 19 λεπτών του ευρώ για κάθε τετραγωνικό, σε ετήσια βάση.

• Και οι οικίες που ξεπερνούν τα 500 μ2, που στην πόλη μας δεν είναι περισσότερες από 5, θα επιβαρυνθούν με μια άυξηση ύψους 2,1%.

Επίσης προτείνουμε :
• Την πλήρη  απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών στα άτομα με αναπηρία πάνω από 67%.

• Την πλήρη απαλλαγή των απόρων που διαθέτουν χαρτί απορίας από τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες.
• Την πλήρη απαλλαγή από τα τέλη των πολύτεκνων οικογενειών.

Και για να έχετε μια πλήρη εικόνα με παραδείγματα τι σημαίνει η απόφαση αυτή, θα σας αναφέρω ότι:

• Τα σπίτια σε όλο το Μαρούσι με επιφάνεια ως 180 τ.μ. και τα καταστήματα με επιφάνεια ως 1000 τ.μ., θα πληρώσουν το 2009 στο Δήμο, όσα ακριβώς πλήρωσαν και το 2008. Ούτε ένα ευρώ παραπάνω.

• Τα άτομα με αναπηρίες, οι πολύτεκνοι και οι άποροι δεν θα πληρώνουν τίποτε.

Επίσης εισηγούμαστε
• η αύξηση του δημοτικού φόρου για τους στεγασμένους ηλεκτροδοτούμενους χώρους να είναι μόλις 5 λεπτά του ευρώ για κάθε τ.μ.
• και 2 λεπτά του ευρώ το τ.μ.  για τους μη στεγασμένους.

Εύλογα, θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί ,

Αντέχει οικονομικά ο Δήμος να μην αυξήσει τα δημοτικά τέλη, όταν μάλιστα είναι τόσο χρεωμένος;

Όταν το κόστος για την κίνηση των οχημάτων και των ανταλλακτικών έχει αυξηθεί σε σχέση με την περσινή χρονιά σχεδόν κατά 25%;

Όταν το μισθολογικό κόστος των εργαζομένων θα αυξηθεί το 2009 τουλάχιστον κατά 7-8%, μαζί με τις μισθολογικές ωριμάνσεις;

Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας αφού  υπάρχουν σημαντικά περιθώρια εξοικονόμησης από το νοικοκύρεμα,  τον περιορισμό της σπάτάλης και τον εξορθολογισμό των δαπανών μας.

Έχουμε περιθώρια να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητά μας να ενισχύσουμε τον εξοπλισμό μας, χωρίς να επιβαρύνουμε τους δημότες μας, όπως κάναμε με τη δωρεάν παραλαβή των 4 νέων απορριμματοφόρων φυσικού αερίου από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Και των 3 απορριμματοφόρων ανακύκλωσης από την Εταιρεία Ανακλύκλωσης, χωρίς πάλι να ξοδέψουμε ούτε ένα ευρώ.

Το μήνυμα λοιπόν που στέλνουμε με τη σημερινή μας πρόταση είναι ξεκάθαρο.

Ο Δήμος Αμαρουσίου υλοποιεί με συνέπεια μια πολιτική δημοτικών τελών που σέβεται πρώτα και πάνω από όλα το δημότη.

Στεκόμαστε στο πλευρό των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της πόλης μας.

Δίνουμε το καλό παράδειγμα και αξιοποιούμε τη δύναμη που έχει ο Δήμος μας , μέσα από την υλοποίηση προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που ωφελούν την πόλη και τους δημότες.

Πιστεύω ότι η πρόταση μας θα τύχει της καθολικής αποδοχής του Δημοτικού Συμβουλίου και θα ψηφισθεί ομόφωνα από όλες τις παρατάξεις.

Μετάβαση στο περιεχόμενο