Εγκαινιάστηκε το περίπτερο της ΚΕΔΕ στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, παρουσία κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Δείχνουμε το δρόμο για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας, επενδύοντας στους νέους. Κλειδί για την εθνική ανάταξη είναι η υιοθέτηση ενός νέου αποκεντρωμένου μοντέλου κράτους, με την Αυτοδιοίκηση σε κεντρικό ρόλο»

Τη βούληση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού να συνεχίσει να επενδύει στους νέους με καινοτόμες και εξωστρεφείς δράσεις συμβάλλοντας ενεργά στην αναπτυξιακή αναγέννηση της χώρας, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, εγκαινιάζοντας σήμερα το περίπτερο της Ένωσης, στο πλαίσιο της έναρξης της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εγκαινίων, με αντικείμενο την Καινοτομία, τις έξυπνες πόλεις, την επιχειρηματικότητα και τις σχετικές δράσεις και πρωτοβουλίες της ΚΕΔΕ, με έμφαση στους δύο Μαραθώνιους Καινοτομίας Smartcity Crowdhackathon το 2017 και το 2018 στην Αθήνα, οι οποίοι στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία, ανακοινώθηκε ότι στις 15 Σεπτεμβρίου ξεκινά ο πρώτος κύκλος υπηρεσιών και εφαρμογών για τους Δήμους, μέσω του City Challenge Lab- Επιταχυντή της ΚΕΔΕ.

Θα συμμετέχουν 43 ομάδες, που επιλέχθηκαν από το 2ο Μαραθώνιο Καινοτομίας.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο της ΚΕΔΕ παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας, ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Ι. Καραγιάννης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λ. Κυρίζογλου, τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης Δ. Παπαστεργίου, Τ. Κανταράς, Ι. Λουλουδάκης, Ι. Λυμπέρης, Ι. Τσιάμης και Ν. Σακούτης, Δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας και πλήθος κόσμου.

Νωρίτερα το περίπτερο της ΚΕΔΕ επισκέφθηκαν κυβερνητικά στελέχη μεταξύ των οποίων ο υπ. Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης, ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης,  ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς, ο Αν. υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος, ο Γ.Γ. Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης και εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τον κ. Πατούλη για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της Ένωσης, με στόχο τη διεύρυνση των αναπτυξιακών προοπτικών των τοπικών κοινωνιών.

Γ. Πατούλης: « Κλειδί για την ανάπτυξη ένα νέο αποκεντρωμένο κράτος με ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση»

«Για την ΚΕΔΕ αποτελεί προτεραιότητα η ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο να σταματήσει το φαινόμενο της φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό», τόνισε ο κ. Πατούλης και υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Εμείς ως Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού δημιουργούμε τις ευκαιρίες για να αναδειχθούν οι καινοτόμες ιδέες νέων ανθρώπων, μέσα από εποικοδομητικές συνέργειες και συνεργασίες. Περιμένουμε και από τον Πρωθυπουργό, κατά τη σημερινή του ομιλία, να ακούσουμε τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, τη μείωση της ανεργίας στους νέους και την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε πως το κλειδί για την εθνική ανάκαμψη είναι η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου κρατικής οργάνωσης, που θα προβλέπει αναβαθμισμένους ρόλους κι ευθύνες στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης. Σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην αποκέντρωση, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, επισημαίνοντας πως το συγκεντρωτικό κράτος λειτουργεί ασφυκτικά και δεν επιτρέπει στις τοπικές κοινωνίες να αναπτυχθούν.

Οι μαραθώνιοι καινοτομίας που διοργάνωσε η ΚΕΔΕ έστειλαν ένα «ηχηρό» μήνυμα πως η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού θα έχει κεντρικό ρόλο στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας, δουλεύοντας αποτελεσματικά, με σχέδιο.

«Υποστηρίζουμε στην πράξη τις έξυπνες πόλεις, την καινοτομία, την νεανική επιχειρηματικότητα και συμβάλλουμε άμεσα και ενεργά στον ψηφιακό μετασχηματισμό των πόλεων» τόνισε και πρόσθεσε «Η προσπάθεια αυτή είναι εθνική και χωρίς πολιτικές ταυτότητες».

Ο κ. Τζιτζικώστας εξήρε την προσφορά της ΚΕΔΕ και του Προέδρου της στην εξωστρέφεια του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και υπογράμμισε πως η εποικοδομητική συνεργασία των Δήμων με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει αποφέρει καρπούς και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Ο κ. Κυρίζογλου εστίασε στην ανάγκη να στηριχθούν οι επιχειρήσεις της Μακεδονίας που βιώνουν τις δραματικές επιπτώσεις της κρίσης.

Στο στοίχημα των έξυπνων πόλεων για την ποιότητα ζωής και την τοπική ανάπτυξη αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δ. Παπαστεργίου και ο Πρόεδρος Επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ Γ. Τσιάμης παρουσίασε τις κατευθύνσεις, τους στόχους και τον τρόπο λειτουργίας του Εργαστηρίου Καινοτομίας της ΚΕΔΕ.

 Οι εφαρμογές που προέκυψαν από τον 2ο Μαραθώνιο Καινοτομίας της ΚΕΔΕ, παρουσιάστηκαν από τον CTO/CIO Crowdpolicy Γ. Καραμανώλη.

 

Στα μέσα Σεπτεμβρίου ξεκινά το Εργαστήριο καινοτομίας της ΚΕΔΕ

Το ΚΕΔΕ Innovation Lab που ξεκινά μέσα Σεπτεμβρίου θα υποστηρίζει τις 43 ομάδες που θα συμμετέχουν, να κάνουν την πιλοτική τους εφαρμογή κανονική εμπορική εφαρμογή με λειτουργικότητες που χρειάζονται οι Δήμοι.

Με την υποστήριξη έμπειρων μεντόρων και ενός ειδικά διαμορφωμένου προγράμματος επιχειρηματικής επιτάχυνσης, οι ομάδες θα υποστηρίζονται να ολοκληρώνουν την εφαρμογή τους ώστε να μπορεί να ανέβει για διάθεση στο αποθετήριο εφαρμογών της ΚΕΔΕ. 

 Από εκεί, όλοι οι Δήμοι, με σαφώς μικρότερο κόστος από ότι να διατίθενται οι εφαρμογές μεμονωμένα, θα μπορούν να την κατεβάσουν και να τη λειτουργούν. 

 Με τον τρόπο αυτό πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες θα γίνονται εφαρμογές στους Δήμους, ομάδες θα μετασχηματιστούν σε εταιρίες και τέλος όλοι οι Δήμοι ανεξάρτητα από την υφιστάμενη κατάσταση θα μπορούν να ενεργοποιούν καινοτόμες εφαρμογές, με μικρότερο κόστος. 

 

Σχετικά αρχείαΕγκαινιάστηκε το περίπτερο της ΚΕΔΕ στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, παρουσία κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου (1)


Εγκαινιάστηκε το περίπτερο της ΚΕΔΕ στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, παρουσία κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου (2)


Εγκαινιάστηκε το περίπτερο της ΚΕΔΕ στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, παρουσία κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου (3)


Εγκαινιάστηκε το περίπτερο της ΚΕΔΕ στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, παρουσία κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου (4)


Εγκαινιάστηκε το περίπτερο της ΚΕΔΕ στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, παρουσία κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου (5)


Εγκαινιάστηκε το περίπτερο της ΚΕΔΕ στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, παρουσία κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου (6)


Εγκαινιάστηκε το περίπτερο της ΚΕΔΕ στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, παρουσία κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου (7)


Εγκαινιάστηκε το περίπτερο της ΚΕΔΕ στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, παρουσία κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου (8)


Εγκαινιάστηκε το περίπτερο της ΚΕΔΕ στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, παρουσία κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου (9)


Εγκαινιάστηκε το περίπτερο της ΚΕΔΕ στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, παρουσία κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου (10)

Μετάβαση στο περιεχόμενο