Εγκαινιάστηκε από το Δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη το νέο κτίριο του Λαογραφικού Μουσείου

Print Friendly, PDF & EmailΟ Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου & Ωρωπού κ.κ. Κύριλλος εγκαινιάζουν το νέο κτήριο του Λαογραφικού Μουσείου, παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Ι. Γρίβα, του Ιερού Κλήρου και των αστυνομικών αρχών της πόλης, Δημοτικών Συμβούλων, εκπροσώπων συλλόγων και φορέων της πόλης και πλήθους κόσμου.
|download file .jpg 158Kb|


Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας Αμαρουσίου και Ωρωπού και ο πρώην πρωθυπουργός Ι. Γρίβας κόβουν την κορδέλα των εγκαινίων του νέου κτηρίου τους Λαογραφικού Μουσείου.
|download file .jpg 105Kb|


|download file .jpg 109Kb|

Στιγμιότυπο από την ξενάγηση στα αντικείμενα της συλλογής του Λαογραφικού Μουσείου.


|download file .jpg 90Kb|


ʼποψη από τον εσωτερικό χώρο του Μουσείου με τα εκθέματα της συλλογής.
|download file .jpg 108Kb||download file .jpg 101Kb|


Μια ακόμη δέσμευση έγινε πράξη κι ένας νέος χώρος, που αναδεικνύει την πολιτιστική φυσιογνωμία και την ιστορική παράδοση της πόλης του Αμαρουσίου, παραδόθηκε στους κατοίκους. Ένα σύγχρονο και λειτουργικό Μουσείο , αντάξιο της ιστορίας και της πολιτιστικής ταυτότητας του Δήμου Αμαρουσίου .


Εγκαινιάστηκε από το Δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη το νέο κτίριο που φιλοξενεί το Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αμαρουσίου. Ένα σύγχρονο και λειτουργικό κτήριο που πληροί τις σύγχρονες προδιαγραφές της Μουσειολογίας και τις αρχές της συντήρησης έργων Τέχνης, κατάλληλο διαμορφωμένο να φιλοξενεί μουσειακές συλλογές.


Το νέο Λαογραφικό Μουσείο αποτελεί κόσμημα για την πόλη του Αμαρουσίου και αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο μέσα από τα εκθέματά του , την πλούσια ιστορική παράδοση ενός Δήμου, που έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα.
Και με τη μεταστέγαση του δίνεται τέλος σε μια απαράδεκτη κατάσταση ετών, αφού μέχρι πρότινος τα πολύτιμα αντικείμενα της συλλογής του Μουσείου εκτίθεντο σ’ έναν εντελώς ακατάλληλο υμι-υπόγειο  χώρο, που υποτιμούσε την συλλογή, αδικούσε την ιστορία της πόλης και ουσιαστικά απέτρεπε κάποιον να το επισκεφθεί. 
    
Τα εγκαίνια του νέου κτηρίου τέλεσε ο Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου & Ωρωπού κ.κ. Κύριλλος μαζί με το Δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη.
Στην τελετή παρέστησαν εκατοντάδες πολίτες αλλά και προσωπικότητες όπως ο  πρώην Πρωθυπουργός κ. Ι. Γρίβας, ο Ιερός Κλήρος και οι αστυνομικές Αρχές της πόλης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων  και φορέων.  


Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε ότι
«πρόκειται για μία εκ βάθρων κυριολεκτικά και μεταφορικά αλλαγή, τόσο ως προς το χώρο, όσο και ως προς την ανάδειξη και συντήρηση των εκθεμάτων. Διότι δεν είναι μόνο ότι το νέο κτήριο μπορεί να αναδείξει καλύτερα τις συλλογές που φιλοξενεί, αλλά και τα εκθέματα τα οποία δεν μεταφέρθηκαν απλώς στο νέο χώρο, αλλά υπέστησαν επεξεργασία προληπτικής συντήρησης, ώστε να διατηρούνται σε πολύ καλύτερες συνθήκες.»


«Μέσα από το μεγάλο δίκτυο Μουσείων και χώρων πολιτισμού στην πόλη μας – σημείωσε ο κ. Δήμαρχος – προσπαθούμε να κάνουμε τον πολιτισμό κομμάτι της καθημερινότητας μας. Αλλά παράλληλα επιδιώκουμε  και να ισχυροποιήσουμε περαιτέρω την πολιτιστική μας ταυτότητα μέσα απο την προβολή της πλούσιας ιστορίας του τόπου μας. Με το νέο μας Λαογραφικό Μουσείο προσθέτουμε ένα ακόμη λιθαράκι στην προσπάθεια αυτή και κάνουμε πράξη τη δέσμευση μας να προσφέρουμε πολλές και ποιοτικές πολιτιστικές επιλογές για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης μας, 12 μήνες το χρόνο.»        


Σκοπός του Μουσείου είναι να αποτελέσει ένα πυρήνα διαδραστικότητας ανάμεσα στην τοπική παράδοση και τη νέα γενιά, τόσο στην πόλη του Αμαρουσίου, όσο και στο ευρύτερο κοινό.
Στη συλλογή περιλαμβάνονται περισσότερα από 1500 αντιπροσωπευτικά αντικείμενα της ιστορίας και της καθημερινή ζωής του τόπου από την αρχαιότητα μέχρι το 1970.
Παραδοσιακές ενδυμασίες, χρηστικά αντικείμενα, γεωργικά εργαλεία, έπιπλα τεκμήρια γεγονότων, έγγραφα, επιστολές, φωτογραφίες, όπλα της Επανάστασης του 1821, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό σχετικά με το Μαρουσιώτη Ολυμπιονίκη μαραθωνοδρόμο Σπύρο Λούη.


Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο έχουν παραχωρηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Α’ Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ευρήματα από το Μετόχι της Αγίας Φιλοθέης που χρονολογούνται στη μεταβυζαντινή εποχή και εκτίθενται σε ξεχωριστή προθήκη.        

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο