Δυναμική παρέμβαση του Δημάρχου Αμαρουσίου Γ. Πατούλη στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΚΕ

Print Friendly, PDF & EmailΟ Δήμαρχος Αμαρουσίου και μέλος του Δ.Σ. ΤΕΔΚΝΑ Γ. Πατούλης με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ και Δήμαρχο Αθηναίων Ν. Κακλαμάνη στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΚΕ. Στο πάνελ επίσης, ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και Δήμαρχος Λαρισαίων Κ. Τσανακούλης, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και Δήμαρχος Αιγάλεω Δ. Καλογερόπουλος και ο Δημ. Σύμβουλος Παλλήνης Θ. Κοτσόπουλος.
|download file .jpg 107 KB|Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης από το βήμα της γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΚΕ κατέθεσε δέσμη προτάσεων για την οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ, προκειμένου να ανταποκριθούν στο ρόλο τους απέναντι στους πολίτες.
|download file .jpg 110 KB|


Κατέθεσε δέσμη προτάσεων για την οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ


Στη σημερινή Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΚΕ με αντικείμενο τη δεινή οικονομική κατάσταση των Δήμων, αλλά και τις προβλέψεις του επικαιροποιημένου μνημονίου που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, συμμετείχε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, μέλος του Δ.Σ. της ΤΕΔΚΝΑ και Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.     


Στην εισήγησή του ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στην οικονομική ασφυξία στην οποία έχουν περιέλθει οι Δήμοι της χώρας με τον περιορισμό και τη μείωση των μεταβιβάσεων της Κεντρικής εξουσίας προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επισημαίνοντας παράλληλα μία σειρά από οικονομικά ζητήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Δήμοι στο πλαίσιο που ορίζει ο  Καλλικράτης.


Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στην απαγόρευση της λήψη δανείου, αφενός για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών, και αφετέρου εάν το συνολικό χρέος του δανειζόμενου Δήμου ξεπερνά το 60% των συνολικών εσόδων.


Επισήμανε επίσης τις μειώσεις του ετήσιου ποσού των ΚΑΠ έως 30%, της ΣΑΤΑ έως 40%, τη μείωση των τελών ταξινόμησης, την απένταξη έργων κοινωφελούς σκοπού από ΚΠΣ και ΕΣΠΑ σε πολλούς Δήμους και την καθυστέρηση επιστροφής ποσών από παρακρατούμενους φόρους.
Επίσης, τον μη συμψηφισμό του οφειλομένου ΦΠΑ με τυχόν επιστρεφόμενα ποσά παρακρατούμενων φόρων, καθώς και τη μείωση του ποσού των ανταποδοτικών τελών που εισπράττονται και αποδίδονται από τη ΔΕΗ στους ΟΤΑ.        


Μπροστά στην δεινή οικονομική κατάσταση την οποία  έχουν περιέλθει πολλοί Δήμοι της χώρας και προκειμένου να ενισχυθούν ώστε να ανταποκριθούν στο ρόλο τους, ο κ. Πατούλης κατέθεσε δέσμη προτάσεων μεταξύ των οποίων είναι:
Πρώτον, να επιτραπεί ειδικά στους υπερχεωμένους Δήμους η χορήγηση δανείων για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών και να αυξηθεί το ποσοστό από το 60% στο 100%.
Δεύτερον, η άμεση επιστροφή ποσών από παρακρατούμενους φόρους, καθώς και να επιτραπεί ο συμψηφισμός του οφειλομένου ΦΠΑ με τυχόν επιστρεφόμενα ποσά παρακρατούμενων φόρων.
Τρίτον, η έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου για τις ρυθμίσεις των οφειλών που αναφέρονται στα ποσά της προκαταβολής και των δόσεων.
Τέταρτον, η απόδοση των υπολειπομένων δόσεων των τελών της περιόδου 1998 – 2002.
Και πέμπτον, η από κοινού διεκδίκηση των παρακρατουμένων ανταποδοτικών τελών από τη ΔΕΗ. 

Μετάβαση στο περιεχόμενο