Δήλωση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

Print Friendly, PDF & Email

«Οι εθελοντές είναι το ζωντανό κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας, μια υγιής δύναμη που μέσα από τη δική της ενέργεια θα προκύψει η αλλαγή»

 

Η σημερινή ημέρα είναι μία ευκαιρία να αναδείξουμε την αξία του εθελοντισμού αλλά και να τιμήσουμε τους χιλιάδες εθελοντές στη χώρα μας οι  οποίοι με κάθε τρόπο και μέσον, προσφέρουν διαχρονικά και με ανιδιοτέλεια, όπου και όποτε παραστεί ανάγκη.

Ο Εθελοντισμός είναι στάση ζωής. Ως διαρκής πράξη ανιδιοτελούς προσφοράς και στάσης ζωής προάγει αξίες και διαμορφώνει συνειδήσεις, με στόχο την κοινωνική αλληλεγγύη και τη συνοχή στις ιδιαίτερα κρίσιμες συνθήκες, που βιώνουμε ως χώρα και κοινωνία.

Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία που βιώνει η χώρα οφείλουμε να εξάρουμε τη συμβολή των εθελοντών στην κοινωνική ανάπτυξη και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, με δεδομένη τη διάθεσή τους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους πέρα και πάνω από κάθε προσωπική επιδίωξη.

Ο Εθελοντισμός όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την Πολιτεία και ιδιαίτερα τις υποχρεώσεις της απέναντι στο εθελοντικό κίνημα που καθημερινά γιγαντώνεται και στη χώρα μας. Οι θεσμικές νομοθετικές παρεμβάσεις που θα αναγνωρίζουν και θα επιβραβεύουν, τους εθελοντές και τις δράσεις του κρίνονται απαραίτητες προϋποθέσεις για την ουσιαστική στήριξη του εθελοντικού κινήματος στην Ελλάδα.

Οι εθελοντές είναι το ζωντανό κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας, μια υγιής δύναμη που μέσα από τη δική της ενέργεια θα προκύψει η αλλαγή. Και οι δυνάμεις αυτές δεν είναι λίγες αλλά ολοένα πολλαπλασιάζονται. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά από κάθε άλλον στον πολίτη, οφείλει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών σε εθελοντικές δράσεις και δραστηριότητες. Θα συνεχίσουμε με στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες να είμαστε στο  πλευρό του εθελοντικού κινήματος.

Μετάβαση στο περιεχόμενο