Δήλωση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με αφορμή την 25η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης: Η προστασία και η στήριξη της γυναίκας απέναντι σε φαινόμενα κακοποίησης Προτεραιότητα της Αυτοδιοίκησης – Να εργαστούμε όλοι μαζί για την επίτευξη του στόχου «Καμία γυναίκα κακοποιημένη» 

Στην αναγκαιότητα υλοποίησης δράσεων για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών καθώς και στην υλοποίηση προγραμμάτων που θα συμβάλουν στην προστασία τους αναφέρεται ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Όπως επισημαίνει στο μήνυμά του  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, τα στατιστικά στοιχεία είναι απογοητευτικά και αποδεικνύουν ότι σε εθνικό και διεθνές επίπεδο απαιτούνται επιπλέον πρωτοβουλίες για να εξαλειφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα βίας. 

Ειδικότερα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

Η 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, είναι ανάγκη να αποτελέσει την αφορμή προκειμένου να εργαστούμε όλους τους μήνες του έτους για να πετύχουμε το στόχο «Καμία γυναίκα κακοποιημένη, καμία ανοχή στη βία».

 

Η βία κατά των γυναικών βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Είναι τουλάχιστον απογοητευτικό το γεγονός ότι περίπου  το 35% των γυναικών έχουν πέσει θύματα βίας κάποια στιγμή στη ζωή τους.

 

Την ίδια ώρα τα στατιστικά στοιχεία του δικτύου δομών της Γ.Γ.Ι.Φ. δείχνουν ότι το 81% των καταγγελιών αφορούν περιπτώσεις  έμφυλης βίας. Οι 7 στις 10 περιπτώσεις καταγγέλθηκαν από τις ίδιες τις κακοποιημένες γυναίκες, ενώ το 30% αναφέρθηκαν από τρίτα πρόσωπα.

Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οι περιπτώσεις κακοποίησης είναι περισσότερες καθώς σε ένα μεγάλο ποσοστό δεν καταγγέλλονται. Στην προκειμένη περίπτωση η «σιωπή δεν είναι χρυσός». Όσοι γνωρίζουν οφείλουν και είναι υποχρεωμένοι να σπάσουν τη σιωπή  τους. Οι ίδιες οι γυναίκες που κακοποιούνται χρειάζεται να βρουν το θάρρος προκειμένου να διεκδικήσουν  τα δικαιώματά τους.

Ο σεβασμός απέναντι στη γυναίκα και η μηδενική ανοχή στην κακοποίηση είναι ένας στόχος που πρέπει να υποστηριχθεί από όλα τα επίπεδα διοίκησης.

Η στήριξη και η προστασία της γυναίκας απέναντι σε φαινόμενα κακοποίησης και βίας αποτελεί μια βασική προτεραιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού.

Μετάβαση στο περιεχόμενο