Διεκδικούμε όσα η πόλη δικαιούται , από Κράτος και επιχειρηματίες χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς

Print Friendly, PDF & Email

Με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε η δημοτική παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης, στην οποία αναληθώς αναφέρει ότι η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου επιχειρεί να νομιμοποιήσει το Mall, θα θέλαμε για την αποκατάσταση της αλήθειας να επισημάνουμε ότι :

Πρώτον, η σημερινή Διοίκηση του Δήμου δεν έχει ούτε τη νομοθετική δυνατότητα, αλλά ούτε και την πολιτική πρόθεση να νομιμοποιήσει οποιαδήποτε αυθαιρεσία. Άλλωστε δεν ήμασταν  εμείς  η Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου όταν κατασκευαζόταν το συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα, ούτε ήμασταν εμείς που αλλάξαμε τότε τη  νομοθεσία , που επέτρεψε τη δημιουργία του.

Δεύτερον, δεν είναι η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου αυτή που υποδεικνύει με ποιο τρόπο θα νομιμοποιηθεί το «αυθαίρετο» Mall, αλλά  η τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ που άφησε ανοικτό το θέμα της «τακτοποίησης» του,  μέσω της κατάθεσης κατάλληλης περιβαλλοντικής μελέτης.

Τρίτον, η είσπραξη των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης του Mall, ύψους πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ μπορεί να γίνει μόνον από το Κράτος, κι όχι από το Δήμο. Πραγματικά ευχόμαστε τα χρήματα αυτά να εισπραχθούν από τη σημερινή Κυβέρνηση και στη συνέχεια να αποδοθούν στο Δήμο Αμαρουσίου, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έργα και παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου της πόλης μας.

Οι μόνιμες κι αδιαπραγμάτευτες διεκδικήσεις

της σημερινής Δημοτικής Αρχής

Όμως, μέχρι να εισπραχθούν τα χρήματα αυτά, αν ποτέ εισπραχθούν από τη σημερινή Κυβέρνηση , ώστε να επιστρέψουν στο Μαρούσι, η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου θα προβάλλει τις μόνιμες κι αδιαπραγμάτευτες διεκδικήσεις της. Τόσο από το Κράτος, όσο και από τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα όρια του προαστίου μας.

Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο περιβάλλον , στην κυκλοφορία και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του Αμαρουσίου , από την κατασκευή και λειτουργία των μεγάλων υπερτοπικών εγκαταστάσεων είναι ανάγκη να υλοποιηθούν άμεσα από την Πολιτεία 5  μεγάλες παρεμβάσεις:

  1. Η υπογειοποίηση της Λεωφόρου Κύμης , προκειμένου να από-συμφορηθεί κυκλοφοριακά η Π.Ε. του Ψαλιδίου που βρίσκεται δίπλα στο Mall.
  2. H επέκταση της Γραμμής 4 του Μετρό στον άξονα της Λ. Κηφισίας και η σύνδεσή του με τον σταθμό ΗΣΑΠ στο Μαρούσι, που θα συμβάλλει καθοριστικά στην κυκλοφοριακή αποφόρτιση του προαστίου μας
  3. Η παραχώρηση από το Δημόσιο στο Δήμο Αμαρουσίου όλων των Χ.Ε.Υ. που βρίσκονται στα όρια του Δήμου , παράλληλα με τους πόρους που απαιτούνται για να διαμορφωθούν σε χώρους πρασίνου και αναψυχής.
  4. Η δημιουργία άνωθεν της Αττικής Οδού,  σε τμήματα που διέρχονται το Μαρούσι , ελεύθερων χώρων πρασίνου και αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως έχει γίνει σε τμήματα της Αττικής Οδού που διέρχονται από γειτονικούς μας Δήμους.
  5. Η κατασκευή δύο τουλάχιστον νέων πεζογεφυρών στον άξονα της Λεωφόρου Κηφισίας , προκειμένου να καταστεί ασφαλής η μετακίνηση των πεζών μεταξύ των δύο τμημάτων της πόλης.

Οι πόροι για την κατασκευή των παρεμβάσεων αυτών υπάρχουν

  • Είναι οι πόροι του ΕΣΠΑ και του πακέτου Γιουνγκερ, που χρηματοδοτεί έργα υποδομών.
  • Είναι οι πόροι του «Πράσινου Ταμείου», στο οποίο ο Δήμος Αμαρουσίου έχει συνεισφέρει ποσά ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ
  • Είναι α χρήματα από τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης που θα εισπράξει το Κράτος από το MALL και την εταιρεία που το διαχειρίζεται, η «μερίδα του λέοντος» από τα οποία ανήκει στο Μαρούσι που έχει σηκώσει το κύριο βάρος της όχλησης από τη λειτουργία του. Χρήματα που κάποιοι πολιτικά ιστάμενοι υπόσχονται ότι θα δοθούν σε άλλους Δήμους , προφανώς για να επωφεληθούν ψηφοθηρικά.

Επίσης, η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου θα εξακολουθήσει και στο μέλλον να διεκδικεί από τις επιχειρήσεις της πόλης αντισταθμιστικά οφέλη, όπως κάνει όλα αυτά τα χρόνια και με τη διαχειρίστρια εταιρεία του Mall, τα οποία θα αξιοποιηθούν προς όφελος των κατοίκων.

Επιπλέον πιστεύουμε ότι  το Κράτος και όλες οι Κυβερνήσεις διαχρονικά οφείλουν πολλά στην πόλη και τους κατοίκους της.  Τώρα ήρθε η ώρα του λογαριασμού. Και θα απαιτήσουμε ο λογαριασμός αυτός να πληρωθεί, χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς.

Μετάβαση στο περιεχόμενο