Διαδημοτική συνεργασία Αμαρουσίου και Πεύκης για κοινά ζητήματα καθημερινότητας των δημοτών τους

Print Friendly, PDF & Email|download _.jpg file 45 KB
Η επικαιροποίηση των κοινών προβλημάτων των Δήμων Αμαρουσίου και Πεύκης και η αναζήτηση των καλύτερων δυνατών λύσεων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των δύο πόλεων, ήταν το αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης του Δημάρχου Αμαρουσίου κ. Γιώργου Πατούλη με το Δήμαρχο Πεύκης κ. Γιάννη Θεοδωρακόπουλο . Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και αποτελεί την απαρχή μιας διαδημοτικής συνεργασίας δύο όμορων και παραδοσιακά «συγγενικών» πόλεων στην αντιμετώπιση κοινών αυτοδιοικητικών ζητημάτων.
 

Ειδικότερα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος που συζητήθηκαν στη συνάντηση ήταν: Η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος που παρατηρείται στην οδό Βύρωνος και σε άλλους δρόμους που συνδέουν τους δύο δήμους, η προώθηση της διαδημοτικής συγκοινωνίας, η χρήση του Σταδίου του Δήμου Πεύκης από σωματεία του Αμαρουσίου, η χρήση του οικοπέδου του Δήμου Αμαρουσίου στην Πεύκη (επί των οδών Βύρωνος και Ελ. Βενιζέλου), η μεταφορά φοιτητών στην Πανεπιστημιούπολη και η ίδρυση Σχολής Κεραμικής Τέχνης στην Πεύκη.
Τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη συνάντηση των δύο δημάρχων – στην οποία παραβρέθηκαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αμαρουσίου κ. Μιχάλης Χρηστάκης, ο Ειδικός Γραμματέας του Δήμου Αμαρουσίου κ. Μιχάλης Μπάρλας, ο Αντιδήμαρχος Κυκλοφορίας κ. Γιώργος Ζήκος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Κυκλοφορίας του Δήμου Αμαρουσίου κ. Γιώργος Ιατρίδης και οι Αντιδήμαρχοι Πεύκης κ.κ. Κώστας Μπαλδεράνος (Τεχνικών Υπηρεσιών), Παναγιώτης Μπόλλας (Καθαριότητας και Πρασίνου) και Μαριάννα Μαμαλάκη (Οικονομικών) – όπως ανακοινώθηκαν αμέσως μετά από τους ιδίους, σε Κοινή Συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμαρουσίου, είναι:


    * Αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος της οδού Βύρωνος και λοιπών οδών που συνδέουν τους δύο δήμους 


Αποφασίστηκε η δημιουργία Διαδημοτικής Επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν οι Αντιδήμαρχοι Αμαρουσίου κ. Γιώργος Ζήκος και Πεύκης κ. Κώστας Μπαλδεράνος και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Κυκλοφορίας του Δήμου Αμαρουσίου κ. Γεώργιος Ιατρίδης.


Η επιτροπή θα ερευνήσει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και θα εισηγηθεί την ανάθεση κυκλοφοριακής μελέτης σε ειδικούς μελετητές-περιβαλλοντολόγους. Η μελέτη πρέπει να διασφαλίζει την ασφάλεια των πεζών και την μη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.


Η επιτροπή θα καταθέσει τις προτάσεις της εντός δύο μηνών οπότε και θα υπάρξει νέα συνάντηση των Δημάρχων Αμαρουσίου και Πεύκης διευρυμένη και με τη συμμετοχή του Δημάρχου Ηρακλείου κ. Σταύρου Γεωργακόπουλου, δεδομένου ότι ένα τμήμα της οδού Βύρωνος ανήκει στο Δήμο Ηρακλείου.


    * Διαδημοτική Συγκοινωνία


Το Μνημόνιο ΄Ιδρυσης Διαδημοτικής Συγκοινωνίας σε επτά δήμους των Βορείων Προαστείων, που υπήρξε πρωτοβουλία του Δημάρχου Αμαρουσίου κ. Γιώργου Πατούλη και υπέγραψε ο πρώην Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης θα συνεχιστεί και θα προωθηθεί από το νυν Υπουργό Μεταφορών κ. Κωστή Χατζηδάκη.


Στο πλαίσιο διευκόλυνσης της μετακίνησης των δημοτών της Πεύκης αλλά και για να μην επιβαρύνεται η κυκλοφορία στην πόλη του Αμαρουσίου συμφωνήθηκε η Δημοτική Συγκοινωνία της Πεύκης να μεταφέρει τους πολίτες της Πεύκης στους σταθμούς του ΗΣΑΠ σε ΚΑΤ και Νερατζιώτισσα ενώ εξετάστηκε το ενδεχόμενο τα δύο λεωφορεία της ΕΘΕΛ που απέκτησε πρόσφατα ο Δήμος Αμαρουσίου να μεταφέρουν δημότες της Πεύκης στις διάφορες υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου καθώς και στο σταθμό ΗΣΑΠ Αμαρουσίου.


    * Συντηρήσεις διαδημοτικών οδών


Για την συντήρηση και την καθαριότητα των διαδημοτικών οδών οι κ.κ. Πατούλης και Θεοδωρακόπουλος συμφώνησαν αφού καταγραφούν τα προβλήματα και ληφθούν αποφάσεις από τα αντίστοιχα Δημοτικά Συμβούλια να αναλάβει ο κάθε Δήμος την ανά εξάμηνο καθαριότητα και συντήρηση των διαδημοτικών οδών.


    * Χρήση οικοπέδου Αμαρουσίου στην Πεύκη και χρήση γηπέδου Πεύκης


Αποφασίστηκε το οικόπεδο του Δήμου Αμαρουσίου στην Πεύκη ( κληρονομιά Χαϊμαντά ) να γίνει αθλητικός χώρος σε συνεργασία με το Δήμο Πεύκης. Επίσης το στάδιο της Πεύκης να διατεθεί και για τις προπονήσεις των Σωματείων του Δήμου Αμαρουσίου.


    * Μεταφορά φοιτητών στην Πανεπιστημιούπολη 


Συμφωνήθηκε οι φοιτητές της Πεύκης να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα λεωφορεία του Δήμου Αμαρουσίου που μεταφέρει τους φοιτητές στην Πανεπιστημιούπολη.


    * Δημιουργία Παραρτήματος Σχολής Κεραμικής στο Δήμο Πεύκης


Με στόχο την προώθηση της τέχνης της κεραμικής, που αποτελεί κομμάτι της ιστορικής κληρονομιάς του Δήμου Αμαρουσίου και μετά από συνενόηση με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Κεραμιστών Αγγειοπλαστών Αμαρουσίου κ. Κ. Γαλάνη, αποφασίστηκε η ίδρυση παραρτήματος Σχολής Κεραμικής στην Πεύκη, ώστε και οι δημότες της Πεύκης να έχουν τη δυνατότητα ενασχόλησης με την κεραμική τέχνη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο