Διάχυτη με ιστορικές μνήμες η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αμαρουσίου με τίτλο: «Άλωση της Κωνσταντινούπολης – Αίτια και συνέπειες»

Print Friendly, PDF & EmailΣτιγμιότυπο από την παρουσίαση της μικτής χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Αμαρουσίου υπό τη διεύθυνση της διευθύντριας του Δημοτικού Ωδείου Φ. Κοσκόρου.Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ν. Πέππας, ανάμεσα στα μέλη της μικτής χορωδίας, με την πρόεδρο του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αμαρουσίου Δ. Τσουκλείδου, τη γ.γ του συλλόγου Τ. Μπεβούδα, και τη διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Φ. Κοσκόρου.


 


Εκδήλωση για την ʼλωση της Κωνσταντινούπολης πραγματοποίησε ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αμαρουσίου με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου από την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους στις 29 Μαΐου 1453. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου και σε ατμόσφαιρα συγκινησιακή από τις ιστορικές μνήμες, το Δήμαρχο Γιώργο Πατούλη, εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Νίκος Πέππας.


Τους παρευρισκομένους καλωσόρισε με χαιρετισμό της η πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αμαρουσίου Δήμητρα Τσουκλείδου, η οποία και ευχαρίστησε το Δήμαρχο κ. Πατούλη, και το Δήμο Αμαρουσίου συνολικά για την υποστήριξη τους στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.


Για τις συνθήκες πτώσης της Βασιλεύουσας, τα αίτια που οδήγησαν σε αυτό το γεγονός αλλά και τις επιπτώσεις που συμπαρέσυρε η πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας για τον Ελληνισμό και το μέλλον των λαών της Ευρώπης, μίλησε ο συμπολίτης δημοσιογράφος Γιώργος Ρεκουνιώτης – Κυριακόπουλος. Ξεκινώντας από τη μεταφορά της έδρας της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στην αρχαία ελληνική πόλη Βυζάντιο, γεγονός που σηματοδότησε την απαρχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ο ομιλητής αναφέρθηκε συνοπτικά στις περιόδους και στα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορική διαδρομή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας στο διάβα των αιώνων.


Στο χαιρετισμό του Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ν. Πέππας, αναφερόμενος σε αυτήν την ημερομηνία «ορόσημο» για την ιστορία του ελληνικού έθνους, ημερομηνία «που στιγμάτισε την ιστορική μνήμη του λαού μας», όπως σημείωσε, εστίασε στους ήρωες εκείνης της περιόδου που με το παράδειγμά τους μεταλαμπάδευσαν στις επόμενες γενεές τον ηρωισμό και την αυτοθυσία, ιδανικά χάρη στα οποία κατέστη δυνατή η αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και η δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους.


Ακολούθησε η απαγγελία των ποιημάτων «Ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς» του Κώστα Καρυωτάκη, και «Ο τελευταίος Παλαιολόγος» του Γιώργο Βιζυηνού, από την ηθοποιό Μαρίνα Μπακοπούλου, με τη συνοδεία της μικτής χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Αμαρουσίου. Τη χορωδία διηύθυνε η Διευθύντρια του Ωδείου Φωτεινή Κοσκόρου – Παλαμίδη. Υπεύθυνος της ορχήστρας ήταν ο Βαγγέλης Ζωγράφος. Έλαβαν μέρος, επίσης, οι καθηγητές Μαριαλένα Καραγιάννη (βιολί), Σωκράτης Σταθουλόπουλος (βιολί), Αμαλία Γιαννοπούλου (βιολοντσέλο), Βαγγέλης Ζωγράφος (κοντραμπάσο), Μαρίνος Γαλατσινός (φλάουτο – κλαρινέτο), Αθανάσιος Θάνος (πιάνο). Η πρόεδρος του συλλόγου Δ. Τσουκλείδου, ευχαρίστησε θερμά τη Διευθύντρια του Ωδείου κ. Κοσκόρου, και τους συνεργάτες του Ωδείου για τη συμμετοχή τους.


Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, επίσης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Επαμεινώνδας Γαρδέλης, ο Αντιδήμαρχος Αστικής Δημοτικής Κατάστασης Δημήτρης Καμπούκος, ο δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, η βουλευτής Σοφία Βούλτεψη, εκπρόσωποι συλλόγων του Αμαρουσίου, φίλοι και μέλη του συλλόγου καθώς και πολίτες.


 

Μετάβαση στο περιεχόμενο