Χρωστά πολλά εκατομμύρια ευρώ για έργα στο Μαρούσι, η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής

Print Friendly, PDF & Email

Στο «συρτάρι» της πολιτικής ηγεσίας και των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, οι προτάσεις και μελέτες του Δήμου Αμαρουσίου

Σπ. Σταθούλης: «Με ψέματα ο απερχόμενος αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αττικής, προσπαθεί να καλύψει το “κενό” χρηματοδότησης έργων για το Δήμο Αμαρουσίου»

 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο απερχόμενος αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γ. Καραμέρος, επιχειρεί για μια ακόμη φορά να παρουσιάσει το «άσπρο μαύρο» όσον αφορά στη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής έργων, που αφορούν στις ανάγκες του Δήμου Αμαρουσίου.

Με αφορμή τα όσα ανέφερε, ο αναπληρωτής Δημάρχου Αμαρουσίου Σπύρος Σταθούλης, έχει να επισημάνει τα εξής:

Το ψέμα Καραμέρου

Ο απερχόμενος αντιπεριφερειάρχης υποστηρίζει ψευδώς ότι ο Δήμος Αμαρουσίου δεν εκμεταλλεύθηκε τα χρήματα που δήθεν είναι δεσμευμένα στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για τις ανάγκες του Δήμου Αμαρουσίου, το ύψος των οποίων ανέρχεται στα 25.000.000 ευρώ.

Ποιες είναι οι 5 αλήθειες

Στο ψέμα Καραμέρου, αντιπαραθέτουμε 5 αδιαμφισβήτητες αλήθειες:

Αλήθεια πρώτη: Ο Προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής είναι fake. 

Δεσμεύει «στα χαρτιά» χρήματα που δεν υπάρχουν. Η κα Δούρου, εις γνώση του κ. Καραμέρου, ψήφισε έναν «εικονικό» προϋπολογισμό, γνωρίζοντας ότι έχει υποσχεθεί σε όλους σχεδόν τους Δήμους της Αττικής, μέσω της υπογραφής προγραμματικών συμβάσεων το προηγούμενο διάστημα, έργα που για να υλοποιηθούν απαιτούν πάνω από 2 δισ. ευρώ. Δηλαδή ποσά που ξεπερνούν 15 ετήσιους προϋπολογισμούς. Είναι αδιαμφισβήτητος ο αναποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης των χρημάτων της Περιφέρειας Αττικής που επιβεβαιώνεται αφενός από τον αργό ρυθμό εκτέλεσης αναγκαίων έργων υποδομής αφετέρου από τον πολύ χαμηλό ρυθμό υλοποίησης όσων προβλέπουν οι προηγούμενοι προϋπολογισμοί.

Αλήθεια δεύτερη: το ύψος των χρημάτων που διέθεσε με δικές της αποφάσεις η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής για το Μαρούσι, είναι ΕΛΑΧΙΣΤΑ

Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής ενέκρινε μόλις δύο έργα, από τον κατάλογο που της έχουμε υποβάλει όλα αυτά τα χρόνια, που αφορούν στην αντιπλημμυρική προστασία δύο γειτονιών του Αμαρουσίου. Δύο έργα σε 4,5 χρόνια είναι ο «απολογισμός» έργου της Περιφέρειας για το Μαρούσι. Η κα Δούρου και ο κ. Καραμέρος, χρωστούν στο Μαρούσι πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Διατυπώνουμε για μια ακόμη φορά έντονα ερωτήματα όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται τα προς ένταξη έργα στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, αλλά κι αν αυτά υπηρετούν έναν ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό ή υπηρετούν απλά και μόνον μικροκομματικές επιδιώξεις και συμφέροντα.

Αλήθεια τρίτη: έχουμε καταθέσει ως Δήμος ολοκληρωμένες μελέτες και προτάσεις ύψους άνω των 40.000.000 ευρώ

Η σημερινή Δημοτική Αρχή και οι υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου έχουν καταθέσει εδώ και χρόνια μια ολόκληρη λίστα προτάσεων και μελετών που αφορούν στη χρηματοδότηση αναγκαίων για τον Δήμο Αμαρουσίου έργων. Μεταξύ άλλων έχουμε καταθέσει από το 2016 ολοκληρωμένες προτάσεις για τα παρακάτω έργα – παρεμβάσεις:

 1. «Κατασκευή Βρεφονηπιακών ΟΤ 580 του Δήμου Αμαρουσίου»

Προϋπολογισμός: 1.804.000€

 1. «Συντήρηση Οδοστρωμάτων στο Δήμο Αμαρουσίου»

Προϋπολογισμός: 5.215.151€

 1. «Ασφαλής Προσπέλαση της Λ. Κηφισίας από πεζούς και ΑΜΕΑ στη θέση ΗΒΗ για την προώθηση της διασύνδεσης των διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου Αμαρουσίου με το ανατολικό του τμήμα»

Προϋπολογισμός: 3.000.000€

 1. «Ανακατασκευή και επισκευές πεζοδρομίων στον Δήμο Αμαρουσίου»

Προϋπολογισμός: 4.205.000€

 1. «Διαμόρφωση πεζοδρομίων για τη βελτίωση της προσβασιμότητας ΑΜΕΑ και την άρση επικινδυνότητας»

Προϋπολογισμός: 1.950.000€

 1. «Κατασκευή γηπέδου ΚΑΡΕΛΛΑ»

Προϋπολογισμός: 3.000.000€

 1. Αποστολή μελετών για την Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων σε όλες τις Πολεοδομικές ενότητες του Δήμου μας:
 • Μελέτη «Κεντρικός αγωγός ομβρίων περιοχής Αναβρύτων Αμαρουσίου»   

Προϋπολογισμός: 1.682.165,85€

 • Μελέτη «Αντιπλημμυρικά έργα περιοχής Κοκκινιάς Αμαρουσίου»

Προϋπολογισμός: 1.684.097,57€

 • Μελέτη «Αντιπλημμυρικών έργα περιοχής Σωρού Αμαρουσίου»

Προϋπολογισμός: 2.520.325,00€

 • Μελέτη «Δίκτυο αγωγών περιοχής Ν. Μαρούσι Αμαρουσίου»

Προϋπολογισμός: 1.084.752€

 • Απορροή Ομβρίων Υδάτων περιοχής Παράδεισος Αμαρουσίου

Προϋπολογισμός: 2.910.803,98€

 • Αγωγοί ομβρίων περιοχής Κέντρου Αμαρουσίου

Προϋπολογισμός: 2.910.803,98€

 • Απορροή ομβρίων υδάτων περιοχής Ν. Τέρμα Αμαρουσίου»

Προϋπολογισμός: 1.150.000€

 • Αντιπλημμυρικά έργα περιοχής Αγ. Νικολάου Αμαρουσίου

Προϋπολογισμός: 423.414,63€

 • Απορροή ομβρίων υδάτων περιοχής Αγ. Φιλοθέης Αμαρουσίου

Προϋπολογισμός: 1.039.382,83€

 • Οριστική μελέτη έργων διευθέτησης ρέματος Σαπφούς

Προϋπολογισμός: 10.000.000€

Αλήθεια τέταρτη: Δούρου και Καραμέρος, αφήνουν κληρονομιά στην Αττική μια «υγειονομική βόμβα»

Αν πραγματικά η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας και ο κ. Καραμέρος ήθελαν να δοθεί μόνιμη λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και στην προώθηση της ανακύκλωσης, δεν θα άφηναν να χαθούν πέντε χρόνια χωρίς να γίνει τίποτα.

Δεν θα παρουσίαζαν έναν ανεφάρμοστο Περιφερειακό Σχεδιασμό, χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και χωρίς μελέτες για τις νέες υποδομές που πρέπει να κατασκευαστούν.

Δεν θα επέτρεπαν να λειτουργεί μέχρι σήμερα ο ΧΥΤΑ της Φυλής, αφήνοντας «κληρονομιά» στην επόμενη Διοίκηση της Περιφέρειας το πρόβλημα αφού τον Μάιο του 2019, όταν θα παραδίδουν την Περιφέρεια, θα πρέπει ο ΧΥΤΑ να κλείσει. Η επόμενη Διοίκηση της Περιφέρειας παραλαμβάνει από τους κ.κ. Δούρου και Καραμέρο μια «υγειονομική βόμβα».

Αλήθεια πέμπτη: Ο κ. Καραμέρος δεν νοιάζεται για το Μαρούσι, νοιάζεται μόνον για την καρέκλα

Αν ο κ. Καραμέρος ενδιαφέρονταν πραγματικά για τον Δήμο Αμαρουσίου και τις ανάγκες του, μπορούσε να χρηματοδοτήσει τα έργα αυτά.

Γιατί π.χ. δεν χρηματοδότησε τα έργα ασφαλτόστρωσης του Δήμου Αμαρουσίου, τη μελέτη των οποίων έχει εγκρίνει από το 2017 η υπηρεσία της Περιφέρειας, ενώ χρηματοδότησε με περισσότερα χρήματα αντίστοιχα έργα σε γειτονικό μας Δήμο;

Αν ήθελε πραγματικά ως αντιπεριφερειάρχης κι όχι ως υποψήφιος Δήμαρχος, να δοθεί λύση στο ζήτημα της βελτίωσης της αστικής κινητικότητας και της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ, στην ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης, στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, μπορούσε να συμβάλλει με πράξεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Κι όχι με λόγια κενά περιεχομένου, παραμονές εκλογών.

Άλλωστε, στο «συρτάρι» της πολιτικής ηγεσίας και  των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, βρίσκονται οι προτάσεις και μελέτες του Δήμου Αμαρουσίου.

Με ψέματα ο απερχόμενος αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αττικής, δεν μπορεί να καλύψει το «κενό» χρηματοδότησης έργων για τον Δήμο Αμαρουσίου, για το οποίο έχει προσωπική ευθύνη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο