Χαιρετισμός του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στο Φόρουμ με θέμα ««Εξοικονόμηση Ενέργειας – Επενδύοντας Στο Ευρωπαϊκό Όραμα»

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης: «Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για ατέρμονους σχεδιασμούς και δεσμεύσεις που θα μείνουν στα χαρτιά. Οφείλουμε να λειτουργήσουμε εθνικά για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας»

 

Τη βούληση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να παίξει έναν ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας και ιδιαίτερα της Ελληνικής Περιφέρειας, με την προϋπόθεση να της δοθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία από τη κεντρική διοίκηση, διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Χαιρετίζοντας το επίκαιρο  φόρουμ με θέμα ««Εξοικονόμηση Ενέργειας –Επενδύοντας Στο Ευρωπαϊκό Όραμα», που  υλοποιείται  από την Α – Εnergy Investments σε συνεργασία με την ΕΕ και τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ, των Υπουργείων Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας – ΡΑΕ του ΚΑΠΕ, του TEE, Περιφερειών, τραπεζών  και του ιδιωτικού τομέα, εστίασε στα ζητήματα που σχετίζονται με την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή χαρακτηρίζοντας τα «δομικά στοιχεία» στη διαμόρφωση των τοπικών αναπτυξιακών πολιτικών.

Στο Φόρουμ απεύθυναν επίσης χαιρετισμό ο κ. Πάνος Καρβούνης, Επικεφαλής  Αντιπροσωπείας  ΕΕ στην Ελλάδα, ο κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, Γεν. Γραμματέας Ενέργειας – Ορυκτών Πόρων, o κ. Γεράσιμος Θωμάς, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, Γενική Διεύθυνση Ενέργειας ΕΕ – DG ENERGY (σύνδεση με Skype), ο κ. Κώστας Σκρέκας, Τομεάρχης Ενέργειας ΝΔ,  βουλευτής Τρικάλων, ο κ. Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ, ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ ,  κ. Σωτήρης Μανωλκίδης κα.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε την ανάγκη να πετύχουμε μία «πραγματική Ενεργειακή και παραγωγική Επανάσταση», για να μπει ένα φρένο στις καταστροφικές επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών οι οποίες, όπως ανέφερε, έχουν προκληθεί από ανθρώπινες δραστηριότητες.

«Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που παράγουμε, καταναλώνουμε και αντιλαμβανόμαστε την ενέργεια και τις λειτουργίες του φυσικού μας περιβάλλοντος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού ο κ. Πατούλης τόνισε πως ένας ΟΤΑ μπορεί να αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες σε τομείς όπως η ενέργεια και το φυσικό περιβάλλον, για την τοπική ανάπτυξη ενός τόπου λειτουργώντας ως ενεργειακός καταναλωτής, ως παραγωγός και προμηθευτής ενέργειας.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, πρέπει και το κράτος να λειτουργήσει υποστηρικτικά σε αυτή την κατεύθυνση, αλλάζοντας το μοντέλο διοίκησης του κράτους και δρομολογώντας την αποκέντρωση με μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού.  «Ας δώσουν τη δυνατότητα στους Δήμους να διαχειρίζονται τα χρήματα που προορίζονται για τους πολίτες, όπως τους πόρους από το Πράσινο Ταμείο, προκειμένου να μπορέσουν να διευρύνουν τις αναπτυξιακές τους προοπτικές» σημείωσε.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας όχι μόνο δεν έμεινε απαθής αλλά έχει να επιδείξει σημαντικές πρωτοβουλίες και έργο στα θέματα της ενέργειας» υπογράμμισε και συνόψισε τις πιο σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες στις εξής:

α) Τις δράσεις ενεργειακής αποδοτικότητας στα δημοτικά κτίρια

β)         Τη μέτρηση και τον έλεγχο της κατανάλωσης ενέργειας μέσω έξυπνων εφαρμογών με προτεραιότητα στους ΟΤΑ, στις εγκαταστάσεις τους και τη λειτουργία τους

γ)         Τη μείωση της Ενεργειακής κατανάλωσης άλλων δημοτικών εγκαταστάσεων με παράλληλη εξοικονόμησης πόρων μέσω

  • Της σωστής συντήρησης του δικτύου
  • Της έξυπνης διαχείρισης στα κτίρια
  • Της χρήσης λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης στον οδοφωτισμό
  • Των φωτιστικών με αισθητήρες κίνησης σε δημόσιους χώρους

δ)         Την ενίσχυση της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας μέσω της εφαρμογής των τοπικών σχεδίων Αποκεντρωμένης Διαχείρισης των ΑΣΑ.
ε)           Τα έργα ορθολογικής διαχείρισης του πόσιμου ύδατος, τα φράγματα, τις υδατοδεξαμενές, τα έργα μείωσης διαρροής στα δίκτυα
στ)         Την επανάχρηση των προϊόντων επεξεργασίας από τις μονάδες βιολογικών καθαρισμών και πολλές άλλες πρωτοβουλίες με θετικό πρόσημο για το περιβάλλον.

 

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως «το αμέσως επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο για το κράτος, για τη πολιτεία και για την αυτοδιοίκηση στους τομείς αυτούς» και επισήμανε την ανάγκη να απαντήσουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς σε αυτές τις προκλήσεις, «πειστικά, συγκεκριμένα, με εκατέρωθεν δεσμεύσεις, με έργο και όχι με ατέρμονους σχεδιασμούς, αποτελεσματικά και πάνω απ ’όλα εθνικά».

 

Σχετικά αρχείαΧαιρετισμός του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στο Φόρουμ με θέμα ««Εξοικονόμηση Ενέργειας – Επενδύοντας Στο Ευρωπαϊκό Όραμα»_1


Χαιρετισμός του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στο Φόρουμ με θέμα ««Εξοικονόμηση Ενέργειας – Επενδύοντας Στο Ευρωπαϊκό Όραμα»_2

Μετάβαση στο περιεχόμενο