Χαιρετισμός του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στην Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου, στη Λευκωσία

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης: « Απαιτείται μία νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση με ενίσχυση της περιφερειακής διακυβέρνησης και επαρκείς πόρους προς την Αυτοδιοίκηση με στόχο την αναπτυξιακή επανεκκίνηση των τοπικών κοινωνιών»

 

Τη στήριξη και τη συμπαράσταση της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον αγώνα που δίνει η Κυπριακή Δημοκρατία για την επίλυση του εθνικού της ζητήματος, μετέφερε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης χαιρετίζοντας την Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου η οποία πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη, 27 Νοεμβρίου, στη Λευκωσία.

Τις εργασίες της Συνέλευσης άνοιξε με κεντρική του ομιλία ο Πρόεδρος  της Ένωσης Δήμων Κύπρου  Α. Βύρας ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου Α. Κιτρομιλίδης, η Περιφερειακή Σύμβουλος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Φ. Βρύνα, ο Γενικός Γραμματέας του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης A. Kiefer, ο Κύπριος Υπ. Εσωτερικών Κ. Πετρίδης. 

«Στην Ελλάδα παραμένει το συγκεντρωτικό κράτος»

Στην παρέμβαση του ο κ. Πατούλης τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση της Κύπρου στο δρόμο προς τον εκσυγχρονισμό της, βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι : τη μετάβαση σε μια νέα εποχή με αποκεντρωμένες τις κρατικές εξουσίες ή την καθήλωσή της από τα υφιστάμενα προβλήματα.

«Συμμεριζόμαστε τις βασικές θέσεις της Ένωσης Δήμων Κύπρου για την ολοκληρωμένη προώθηση της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σχετίζονται:

 1. Mε την οικονομική αυτοτέλεια της
 2. Τον καθορισμό Τοπικών Συμπλεγμάτων και των Κανονισμών Λειτουργίας τους, για τα οποία η Ένωσή σας έχει ήδη υποβάλει σχετικές προτάσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών
 3. Την  ενοποίηση ή συγχώνευση Δήμων, θέμα το οποίο πρέπει να εξεταστεί μετά τη δοκιμαστική λειτουργία των τοπικών Συμπλεγμάτων, για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα που θα καθοριστεί και αφού αξιολογηθούν τα δεδομένα και τα στοιχεία που θα εξαχθούν από τη λειτουργία τους με αντικειμενικά κριτήρια» ανέφερε ο κ. Πατούλης.

Σε αυτό το σημείο επισήμανε πως η Ελληνική Αυτοδιοίκηση από τις μεταρρυθμίσεις της τελευταίας 30ετίας στην Ελλάδα, ενισχύθηκε σε κάποιο βαθμό ωστόσο, όπως ανέφερε, διατηρήθηκε το συγκεντρωτικό Κράτος, χωρίς να προωθηθεί η έννοια της αποκέντρωσης.  

«Στόχος η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση με αποκέντρωση αρμοδιοτήτων»

«Η επόμενη διοικητική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα δεν πρέπει να αφορά μόνο την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά ολόκληρο το διοικητικό σύστημα της χώρας, σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με στόχο το Επιτελικό Κράτος και την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

 Ειδικότερα προσδιορίζοντας τους στόχους που πρέπει να έχει η Νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση στη χώρα μας τους συνόψισε στους εξής, στη βάση και όσων συμφωνήθηκαν στα συνέδρια της ΚΕΔΕ:

 1. Αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ένα νέο σύστημα διοικητικής οργάνωσης της χώρας, με βάση τις αρχές της εταιρικής σχέσης, της επικουρικότητας και της εγγύτητας στους πολίτες.
 2. Φορολογική αποκέντρωση με ενίσχυση της δημοσιονομικής αυτονομίας και της οικονομικής αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης.
 3. Διοικητική μεταφορά στην Αυτοδιοίκηση όλων των αποκεντρωμένων υπηρεσιών της Κεντρικής και της Αποκεντρωμένης Δημόσιας Διοίκησης που είναι χωροθετημένες σε περιφερειακό ή δημοτικό επίπεδο, στην αντίστοιχη Περιφέρεια ή στον αντίστοιχο Δήμο.
 4. Ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου της Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και του δημοκρατικού προγραμματισμού
 5. Θεσμοθέτηση συστήματος μητροπολιτικής διακυβέρνησης στις μητροπο-λιτικές περιφέρειες και τις μεγάλες πόλεις και ειδικές μορφές διοίκησης στις νησιωτικές Περιφέρειες και τους μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους.
 6. Οργάνωση και λειτουργικός εκσυγχρονισμός των Περιφερειών, των Δήμων και των νομικών προσώπων τους
 7. Κατοχύρωση της διοικητικής αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης. Απλοποίηση και βελτίωση της αποτελεσματικότητας του εξωτερικού ελέγχου και του συστήματος εποπτείας των ΟΤΑ, συγκρότηση εσωτερικού ελεγκτικού μηχανισμού και ενίσχυση των λειτουργιών διαφάνειας και κοινωνικού ελέγχου.
 8. Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και των πολιτικών προσωπικού των Περιφερειών και των Δήμων και του μάνατζμεντ του ανθρώπινου δυναμικού τους.
 9. Εκσυγχρονισμός της καταστατικής θέσης των αιρετών των Περιφερειών και των Δήμων.
 10.  Διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου και παροχή κινήτρων διαπεριφερειακής, διαδημοτικής και διαβαθμικής συνεργασίας, στο πλαίσιο της ανάπτυξης μιας πολυχωρικής συνεργασίας.

Επιπρόσθετα τόνισε πως απαιτούνται «ουσιαστικές αλλαγές κατά τη συζητούμενη αναθεώρηση του Ελληνικού Συντάγματος, που θα προωθούν την Αποκέντρωση και την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».  

«Προτεραιότητα η οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης»

«Εμείς, ως Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και εγώ προσωπικά, είμαστε αποφασισμένοι να μη δεχτούμε νέα μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εάν δεν αφορά συνολικά το διοικητικό σύστημα της χώρας και δεν συνοδεύεται από Πρόγραμμα Υποστήριξης της Εφαρμογής της με επαρκείς πόρους», υπογράμμισε.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του ο κ. Πατούλης μετέφερε τη βούληση της ΚΕΔΕ να διευρύνει τη συνεργασία της με την Ένωση Δήμων Κύπρου σε όλα τα πεδία στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής εξωστρέφειας που εφαρμόζει και υλοποιεί, με συνεργασίες με τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις των άλλων Ευρωπαϊκών χωρώ και κάλεσε αντιπροσωπεία της Ένωσης Δήμων Κύπρου να παραβρεθεί στο επικείμενο Τακτικό Συνέδριό της ΚΕΔΕ που θα γίνει στην Αθήνα στις 3–4–5 Δεκεμβρίου.

 

Σχετικά αρχείαΧαιρετισμός του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στην Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου, στη Λευκωσία_1


Χαιρετισμός του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στην Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου, στη Λευκωσία_2


Χαιρετισμός του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στην Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου, στη Λευκωσία_3

Μετάβαση στο περιεχόμενο