Αποκαλυπτήρια Ανδριάντα Σπύρου Λούη

Print Friendly, PDF & Email


  

Στη διοργάνωση αγώνων Μαραθωνίου δρόμου «Τα Λούϊα» προσανατολίζεται ο Δήμος Αμαρουσίου


Γ. Πατούλης:  «Με τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Σπύρου Λούη,αλλά και με τα εγκαίνια της Ολυμπιακής μας Πινακοθήκης πριν ένα χρόνο, φιλοδοξούμε ως Δήμος Αμαρουσίου να εμπνεύσουμε στη νέα γενιά τα μεγάλα ιδανικά που συμβολίζει  ο Ολυμπισμός.»download _.jpg file 274 KBdownload _.jpg file 235 KBdownload _.jpg file 112 KB


 
download _.jpg file 243 KB


Το άγαλμα του Σπύρου Λούη, του Μαρουσιώτη Ολυμπιονίκη του Μαραθωνίου στους πρώτους σύγχρονους ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας του 1896, που έγινε εθνικό σύμβολο και το όνομά του συνδέθηκε άμεσα με τα ιδανικά του «ευ αγωνίζεσθαι»,  «κοσμεί» από χτες τη νότια είσοδο του κέντρου της πόλης του Αμαρουσίου (στη συμβολή της Λ. Κηφισίας με την οδό Βασ. Σοφίας) στέλνοντας σε όλους το πανανθρώπινο μήνυμα ότι οι διαχρονικές αξίες του αθλητισμού και του ολυμπισμού είναι βαθειά συνδεδεμένες με την ελληνική παράδοση.


Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος έγιναν χτες από τον Υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα αθλητισμού κ. Γιάννη Ιωαννίδη, το Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη και τον Κινέζο Πρέσβη κ. Luo Linquan, παρουσία του Δημάρχου Μαραθώνα κ. Σπύρου Ζαγάρη, του Νομαρχιακού Συμβούλου Αθηνών κ. Γιώργου Καστρινάκη, του Δημάρχου Πεύκης κ. Γιάννη θεοδωρακόπουλου, του εγγονού του μεγάλου αθλητή Σπύρου Λούη, δημοτικών συμβούλων, ολυμπιονικών και πλήθους κόσμου.


Ο ανδριάντας, συνολικού ύψους (με τη βάση του) 4 μ. από χυτευμένο ορείχαλκο, παριστάνει το Σπύρο Λούη τη στιγμή του τερματισμού, κρατώντας στο χέρι του κλαδί ελιάς και φιλοτεχνήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αμαρουσίου κ. Γιώργου Πατούλη από τον διεθνούς φήμης Μαρουσιώτη γλύπτη κ. Γιώργο Γεωργιάδη.


Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος λίγες μέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνο και τέσσερα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας όπως είπε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης είναι ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης στο Μαρουσιώτη αθλητή που τίμησε τη γενέτειρά του και έγινε εθνικό σύμβολο καθιερώνοντας σε όλο τον κόσμο ένα από τα πιο όμορφα αλλά και τα πιο δύσκολα αθλήματα του Μαραθωνίου.


«Ο Δήμος μας, τοποθετώντας στην είσοδο του Αμαρουσίου το άγαλμα του Σπύρου Λούη – τόνισε ο κ. Πατούλης – θέλει από τη μια να τιμήσει με αυτόν τον ξεχωριστό τρόπο τον άνθρωπο που τίμησε την πόλη που τον γέννησε. Και από την άλλη φιλοδοξούμε να αποτελέσει ως έκθεμα, για τους επισκέπτες στην πόλης αλλά και τους διερχόμενους οδηγούς ενός από τους πιο κεντρικούς δρόμους του Λεκανοπεδίου, την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο χρόνο και να περιηγηθούν στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.Η ιστορία του Σπύρου Λούη φωτίζει τη φλόγα της πανανθρώπινης αξίας του Ολυμπισμού, Του Ολυμπισμού που μεταφέρει σε όλο τον πλανήτη το μήνυμα της ελπίδας και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.  Για μας τους Έλληνες οι Ολυμπιακοί Αγώνες συμβολίζουν υψηλά ιδανικά και αξίες , που αποτελούν κληρονομιά ολόκληρου του Ελληνισμού. Με τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Σπύρου Λούη,αλλά και με τα εγκαίνια της Ολυμπιακής μας Πινακοθήκης πριν ένα χρόνο,η  οποία βρίσκεται λίγο πιο πάνω και φιλοξενεί σημαντικά εκθέματα, φιλοδοξούμε ως Δήμος Αμαρουσίου να εμπνεύσουμε στη νέα γενιά της πόλης μας, στη νέα γενιά της πατρίδας μας, τα μεγάλα ιδανικά που συμβολίζει  ο Ολυμπισμόςκαι να προβάλλουμε την πόλη μας και την ιστορία της,να βάλουμε κι εμείς ένα λιθαράκι στην μεγάλη προσπάθεια για διάδοση του ολυμπιακού πνεύματος και των πανανθρώπινων ιδανικών».


Τιμώντας επιπρόσθετα το μεγάλο Μαρουσιώτη αθλητή ο κ. Πατούλης προανήγγειλε τη διοργάνωση από την επόμενη χρονιά αγώνων Μαραθωνίου με την επωνυμία «Λούια» σε συνεργασία με το Δήμο Μαραθώνα.


Εκδήλωση μνήμης και τιμής στο νερουλά από το Μαρούσι που αγωνίστηκε με σθένος και ψυχή και δόξασε την Ελλάδα σ΄ ολόκληρο τον κόσμο χαρακτήρισε την εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Σπύρου Λούη, ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού κ. Γιάννης Ιωαννίδης, επισημαίνοντας ότι το άγαλμα του Σπύρου Λούη θα μας θυμίζει τις αξίες του ολυμπισμού και του «ευ αγωνίζεσθαι» για την ανάδειξη του αρίστου σε σώμα και πνεύμα, αξίες που είναι βαθειά συνδεδεμένες με την ελληνική παράδοση.


Ο Κινέζος Πρέσβης κ. Luo Linquan,   εξήρε την προσωπικότητα του μεγάλου Μαρουσιώτη ολυμπιονίκη Σπύρου Λούη που καθιέρωσε το άθλημα του Μαραθωνίου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι επικείμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνο θ΄αποτελέσουν γέφυρα για ακόμη πιο στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κίνας ενώ ευχήθηκε στους ΄Ελληνες αθλητές που πετύχουν σημαντικά επιτεύγματα στους Ο.Α. του Πεκίνο.


Για το Μαρουσιώτη Ολυμπιονίκη μίλησαν επίσης ο Δήμαρχος Μαραθώνα κ. Σπύρος Ζαγάρης και η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμαρουσίου κ. Ρένα Χαλιώτη.


Ο εγγονός του μεγάλου Ολυμπιονίκη Σπύρος Λούης εξέφρασε την ικανοποίησή του «γιατί – όπως είπε – ως Αθμονείς καταφέραμε ν΄ αποκτήσουμε αυτό το περίφημο άγαλμα του παππού που αποτελεί κατάθεση ψυχής σ΄ αυτό το Ζαρκάδι του Αμαρουσίου, σ΄ αυτό το μεγάλο αθλητή που τίμησε το Μαρούσι και την Ελλάδα».


Στην εκδήλωση προβλήθηκε σπάνιο βίντεο-ντοκουμέντο για το μεγάλο ΄Ελληνα αθλητή, ενώ ο γνωστός Μαρουσιώτης φιλόλογος και ποιητής Δημήτρης Μασούρης απήγγειλε ένα δικό του ποίημα-αφιέρωμα στο μεγάλο Μαρουσιώτη Ολυμπιονίκη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο