Απάντηση του Δήμου Αμαρουσίου στην ανακοίνωση των «Φίλων Δάσους Συγγρού»

Print Friendly, PDF & Email

Με αφορμή ανακοίνωση των Φίλων Δάσους Συγγρού στα περί διγλωσσίας και ανακριβειών του Δήμου Αμαρουσίου, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:


Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου ουδέποτε είχε σαν στόχο της την αντιπαράθεση με ομάδες πολιτών που ενδιαφέρονται ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της καθημερινότητας όσων ζουν στο Μαρούσι.


Από το 2007 , όταν και ανέλαβε τα καθήκοντά της, κλήθηκε μεταξύ άλλων προβλημάτων να διαχειρισθεί και το ζήτημα της προστασίας του δασικού χαρακτήρα του Δάσους Συγγρού, αλλά και όλων των χώρων πρασίνου που βρίσκονται στα όρια της πόλης μας.


Κλήθηκε να διαχειρισθεί μια κατάσταση στο Δάσος Συγγρού , για το χώρο του οποίου είχαν εκπονηθεί master plans αξιοποίησης του από τις διοικήσεις του παρελθόντος, διεξάγονταν συναυλίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, η φύλαξη και πυροπροστασία του ήταν ελλιπής. Αυτή η κατάσταση σε μικρό χρονικό διάστημα αντιστράφηκε, με πρωτοβουλίες της διοίκησης Πατούλη. 


Συναυλίες στο χώρο δεν διεξάγονται πλέον, η πυροπροστασία και η φύλαξη ενισχύθηκε και σε προσωπικό και σε μέσα, ενώ ο Δήμος προχωρά στο συστηματικό καθαρισμό του Δάσους. Kαι η εκδήλωση που αναφέρεται στην ανακοίνωση των φίλων του δάσους η οποία διεξήχθη στις αρχές της θητείας της διοίκησης, έγινε χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα προς το Δήμο, και με μοναδικό σκοπό την ανάδειξη του ίδιου του Δάσους.


Επίσης, η διοίκηση Πατούλη ήταν αυτή που τόνισε ότι για το Δήμο Αμαρουσίου αποτελεί προτεραιότητα η διαφύλαξη του δασικού χαρακτήρα του Δάσους Συγγρού, ως αναπόσπαστου στοιχείου της περιβαλλοντικής ταυτότητας της πόλης μας.


Αυτό δεν αρέσει στους «Φίλους του Δάσους Συγγρού», που δεν αντιλαμβάνονται το Δάσος ως έναν δασικό χώρο, δημόσιου χαρακτήρα, στον οποίο πέραν των όσων ορίζει το κληροδότημα και η νομοθεσία, πρέπει να έχουν πρόσβαση οι πολίτες. Δυστυχώς το αντιλαμβάνονται ως ιδιωτική περιουσία, «κρυπτόμενοι» πίσω από τη νομοθεσία περί κληροδοτημάτων και τη διοίκηση του ΙΓΕ.


Και το αντιλαμβάνονται με αυτόν τον τρόπο γιατί αυτό τους εξυπηρετεί, γιατί αυτός ο ιδιωτικός χαρακτήρας θα τους απαλλάξει από την «ενοχλητική» παρουσία μέσα στο Δάσος των απλών πολιτών. Χωρίς τους ενοχλητικούς πολίτες, το Δάσος Συγγρού θα μετατραπεί ανέξοδα για τους «φίλους» του σε προέκταση των μπαλκονιών του σπιτιού τους.


Γι αυτό δεν επιθυμούν τη συμμετοχή του Δήμου Αμαρουσίου στη διοίκηση του ΙΓΕ, γι αυτό και πανηγυρίζουν για την απαράδεκτη απόφαση της πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης να αποκλείσει από το Δ.Σ. του ΙΓΕ το Δήμο Αμαρουσίου. Προτιμούν στο Δ.Σ. του ΙΓΕ να αποφασίζουν για το Δάσος Συγγρού οι «φυτευτοί» εκπρόσωποι από την Φθιώτιδα και άλλες περιοχές της Ελλάδος, δήθεν τεχνοκράτες, κι όχι να ακούγεται η φωνή της πόλης και των κατοίκων.


Επίσης είναι εμφανές από το περιεχόμενο της επιστολής τους πως οι «Φίλοι του Δάσους» έχουν και πολιτικά κίνητρα όταν επιτίθενται στη σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου, εξαιτίας της συμπόρευσης τους με δημοτική παράταξη της αντιπολίτευσης. Και αυτό βλάπτει την πόλη, βλάπτει το Δάσος Συγγρού.


Θεωρούμε ότι στην υπόθεση Δάσος Συγγρού, όπως και γενικότερα στα ζητήματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος , δεν χωρούν μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες.


Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου, η διοίκηση Πατούλη, στην προσπάθεια της να αναδείξει και να προστατεύσει το πράσινο της πόλης, προσπάθεια που δεν αφορά μόνον το Δάσος Συγγρού, κινητοποίησε με επιτυχία δημιουργώντας μια μεγάλη «πράσινη συμμαχία εθελοντών» , εκατοντάδες πολίτες της πόλης. Οι εθελοντές αυτοί μαζί με το Δήμο Αμαρουσίου συμμετείχαν σε δεκάδες δράσεις, από τη φύλαξη και την πυροπροστασία του Δάσους Συγγρού, μέχρι και τον καθαρισμό χώρων πρασίνου και δενδροφυτεύσεις σε όλο το Μαρούσι και όχι μόνον.


Σε αυτό το κάλεσμα του Δήμου, απουσίασαν όλα αυτά τα χρόνια οι «Φίλοι του Δάσους Συγγρού», έχοντας επιλέξει να αγωνίζονται μόνοι τους, ξεκομμένοι από το εθελοντικό κίνημα της πόλης.


Δικαίωμα τους είναι. Αλλά είναι και δικό μας δικαίωμα να αγωνιζόμαστε για να κατοχυρώσουμε το δημόσιο δασικό χαρακτήρα του Δάσους. Και θα το κάνουμε είτε μαζί, είτε χωρίς τους δήθεν φίλους του.


Θα επαναλάβουμε για πολλοστή φορά ότι για τον Δήμο Αμαρουσίου το Δάσος Συγγρού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας της πόλης μας. Για μας είναι δάσος και μόνο δάσος, το οποίο έχει δημόσιο χαρακτήρα και τον οποίο θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να προστατέψουμε.


Τέλος, όσον αφορά το οικόπεδο επί της Λεωφόρου Κηφισίας, ο Δήμος διεκδικεί με νόμιμα μέσα και προς όφελος της πόλης και των πολιτών το συγκεκριμένο  χώρο για να κατασκευάσει εκεί υπόγειο πάρκινγκ που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του εμπορικού κέντρου της πόλης. Οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετούν; Μήπως αυτών που βολεύονται από την υπάρχουσα απαράδεκτη κατάσταση; Τι προτείνουν εναλλακτικά;


Θα θέλαμε με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσαν να τους απευθύνουμε με τη σειρά μας τα παρακάτω ερωτήματα:


Πρώτον, πιστεύουν ή όχι πως το δάσος ανήκει σε όλους τους πολίτες, κι όχι μόνον σε αυτούς που έχουν το προνόμιο τα σπίτια τους να συνορεύουν με αυτό;


Δεύτερον, αναγνωρίζουν ή όχι τη σημαντική μέχρι σήμερα προσφορά του Δήμου, να παρέχει προσωπικό και μέσα για τη φύλαξη του Δάσους, χωρίς να είναι αυτό αρμοδιότητά του;


Τρίτον, θα διεκδικήσουν ποτέ μαζί με τη σημερινή Διοίκηση από την Κεντρική Εξουσία και τη Διοίκηση του ΙΓΕ τους απαραίτητους πόρους, προκειμένου η προστασία του Δάσους να είναι ακόμη πιο αποτελεσματική και να μην επιβαρύνονται οι συμπολίτες μας;


Τέταρτον, ας μας πουν ξεκάθαρα με ποια πλευρά είναι, με το Δήμο που θέλει το Δάσος Συγγρού δάσος για όλους ; Η με το ΙΓΕ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν ουσιαστικά εγκαταλείψει το Δάσος στην τύχη του;


Γραφείο Τύπου Δήμου Αμαρουσίου

Μετάβαση στο περιεχόμενο