Απάντηση του Δήμου Αμαρουσίου σε όσα υποστηρίζει ο ΣΑΤΕ

Print Friendly, PDF & Email

Με αφορμή το περιεχόμενο ανακοίνωσης που εξέδωσε ο ΣΑΤΕ για τις διαδικασίες ανάθεσης μιας σειράς έργων στο Δήμο Αμαρουσίου, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:


Πρώτον, κανένα έργο στο Δήμο Αμαρουσίου δεν ανατίθεται, τουλάχιστον στη διάρκεια θητείας της σημερινής Διοίκησης, με διαδικασίες που δεν είναι απόλυτα νόμιμες και διαφανείς.


Δεύτερον, με απόλυτο σεβασμό στα όσα προβλέπουν οι Νόμοι, τα τελευταία 4 χρόνια έχουν γίνει μια σειρά από σημαντικά έργα σε όλο το Μαρούσι, η νομιμότητα των οποίων ουδέποτε αμφισβητήθηκε. Και μάλιστα τα έργα αυτά εκτελέστηκαν με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους, χωρίς να επιβαρυνθούν οι δημότες της πόλης.


Τρίτον, η ανακοίνωση του ΣΑΤΕ για τον τρόπο ανάθεσης και εκτέλεσης των έργων που αφορούν τις πεζογέφυρες στο Μαρούσι αλλά και την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης στην πλατεία Ευτέρπης στο Μαρούσι, είναι γεμάτη ανακρίβειες και ψέματα.


Ποιες είναι οι ανακρίβειες και ποια η αλήθεια


1. Ήταν απολύτως νόμιμη η εκτέλεση του έργου των δύο πεζογεφυρών που ήδη έχουν τοποθετηθεί, με τη μέθοδο του περιορισμένου αριθμού προσκεκλημένων εργοληπτικών εταιρειών, κι αυτό λόγω του επείγοντος του έργου. Κάθε μέρα καθυστέρησης θα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια κι άλλων ανθρώπινων ζωών,  εξαιτίας των δεκάδων ατυχημάτων που συμβαίνουν στον άξονα της Κηφισίας. Χάρη σε αυτή τη διαδικασία, σήμερα το Μαρούσι έχει το προνόμιο να διαθέτει ήδη 2 πεζογέφυρες, όταν σε άλλους Δήμους παλεύουν χρόνια να πετύχουν το ίδιο.


2. Ο συγκεκριμένος τρόπος δημοπράτησης αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Αττικής κατά τον έλεγχο της νομιμότητας της απόφασης. Ενώ εγκρίθηκε και κρίθηκε σύννομη και από το Ελεγκτικό Συνέδριο κατά τον προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας του σχεδίου συμβάσεως (υπ’ αριθμόν 226/2009 πράξη του Ε’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου).


3. Την ίδια ακριβώς νόμιμη διαγωνιστική διαδικασία που ακολουθήσαμε κατά την κατασκευή των δύο πρώτων πεζογεφυρών, ακολουθήσαμε και για τις επόμενες πεζογέφυρες που θα κατασκευαστούν. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε χρόνο, ούτε είναι δυνατόν να θυσιάσουμε έστω και μια ανθρώπινη ζωή, επειδή αυτό υπαγορεύουν οι σκοπιμότητες του ΣΑΤΕ. Θεωρούμε λοιπόν αδικαιολόγητη και εκ του πονηρού την αντίδραση του.


4. Είναι ψευδές και συκοφαντικό να υποστηρίζει ο ΣΑΤΕ ότι είναι παράνομο η ίδια Επιτροπή να ελέγχει τις προσφορές και να κατακυρώνει το αποτέλεσμα. Θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου έχει εκ του νόμου το δικαίωμα αυτό και καλώς το άσκησε.


5. Είναι ψευδές αυτό που υποστηρίζει ο ΣΑΤΕ, ότι δεν δόθηκε χρόνος για υποβολή ενστάσεων. Η αλήθεια είναι ότι και χρόνος δόθηκε και ενστάσεις υποβλήθηκαν.


6. Λέει ψέματα ο ΣΑΤΕ όταν ισχυρίζεται ότι ο προϋπολογισμός του έργου των νέων πεζογεφυρών είναι υψηλότερος από εκείνον που αφορά τις πρώτες πεζογέφυρες. Κι αυτό γιατί δεν υπολογίζει την αύξηση του ΦΠΑ από 19 σε 23%. Δεν λαμβάνει υπόψη τη διαφορά διαστάσεων ( μήκος- πλάτος)  και εδράσεων μεταξύ των δύο έργων. Ουσιαστικά πρόκειται για διαφορετικό συμβατικό αντικείμενο, αφού οι νέες πεζογέφυρες είναι πιο βεβαρημένες, τόσο από πλευράς διαστάσεων, όσο και από άποψη μεγέθους εδράσεων.


7. Αν ο ΣΑΤΕ αμφισβητεί τη γνησιότητα των εγγυητικών επιστολών συμμετοχής των εταιρειών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό του Δήμου Αμαρουσίου, τον προκαλούμε να προσφύγει στον εισαγγελέα και να καταγγείλει επώνυμα αυτά που υποστηρίζει.


8. Όσον αφορά  το πάρκινγκ του Πλατείας Ευτέρπης, το οποίο θα κατασκευαστεί με αυτοχρηματοδότηση, χωρίς να επιβαρυνθεί ούτε ένα ευρώ ο Δήμος, η διαδικασία που ακολουθήσαμε για ένα έργο που ταλαιπωρεί την πόλη πάνω από 14 χρόνια, είναι κι αυτή απολύτως νόμιμη. Υπάρχουν γνωμοδοτήσεις νομικών που το επιβεβαιώνουν. Ενώ και οι εταιρείες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό διαθέτουν την εμπειρία αλλά και τα κεφάλαια για να υλοποιήσουν το έργο. Για το Δήμο, τον Εμπορικό Σύλλογο που επιθυμεί να γίνει το έργο, αλλά και για τους κατοίκους της περιοχής έχει προτεραιότητα να γίνει το parking, κι όχι να ικανοποιηθούν  τα όποια συμφέροντα και σκοπιμότητες κρύβονται πίσω από την ανακοίνωση του ΣΑΤΕ.


Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος Αμαρουσίου απορρίπτει τις καταγγελίες του ΣΑΤΕ και επαναλαμβάνει κατηγορηματικά ότι σε όλες τις αναθέσεις έργων τηρείται απόλυτα η νομιμότητα και η διαφάνεια.


Νίκος Πέππας
Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων

Μετάβαση στο περιεχόμενο