Απάντηση του Δήμου Αμαρουσίου σε δημοσίευμα της εφημερίδας ‘ ΑΘΗΝΑΪΚΗ’

Print Friendly, PDF & Email

Μαρούσι, 12 Απριλίου 2010


Προς
Την εφημερίδα «ΑΘΗΝΑΪΚΗ»
Σύρου 64,  Τ.Κ. 13 561,   ʼγιοι Ανάργυροι


Κύριε Διευθυντά,
Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας σας «ΑΘΗΝΑΪΚΗ» με αρ. φύλλου 19 της 11.4.2010 στη στήλη «Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Μικροσκόπιο», για την αποκατάσταση της αλήθειας επί των εκτεταμένων και εξαιρετικά εσφαλμένων αναφορών στον Δήμο Αμαρουσίου, θεωρούμε αναγκαίο να σας γνωρίσουμε τ΄ακόλουθα:
α. Η νέα Δημοτική Αρχή, υπό τον Δήμαρχο κ. Γεώργιο Πατούλη ανέλαβε τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές της την 18.1.2007 και ταυτόχρονα «παρέλαβε» απ΄την προηγούμενη Διοίκηση και τη διαχείριση υπέρογκου χρέους του Δήμου Αμαρουσίου, ύψους 280.000.000 ευρώ, πλέον συναφών εκκρεμών οικονομικών υποχρεώσεων ύψους 130.000.000 ευρώ. Mε συστηματική και αδιάλειπτη προσπάθεια της νέας Διοίκησης κατέστη εφικτή, όχι μόνο η διατήρηση της λειτουργίας του πλέον υπερχρεωμένου Δήμου της χώρας, αλλά και η ανάπτυξή του σε όλους τους τομείς.
β. Τη λειτουργία των Υπηρεσιών του Δήμου μας, μεταξύ των οποίων και η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, διέπει η πιστή τήρηση της νομιμότητας. Οι Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων του Δήμου είναι επί σειρά ετών μόνιμοι υπάλληλοι    -ατυχής ο προσδιορισμός τους στο δημοσίευμά σας ως «golden boys»- και δεν διακρίνουν, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, τα καταστήματα που λειτουργούν στα διοικητικά όρια του Δήμου σε πασίγνωστα ή μη, μεγάλα ή μικρά εμπορικά κέντρα, κλπ.
Επειδή δε απ΄το συγκεκριμένο δημοσίευμά σας προκύπτει σαφής αναφορά – υπαινιγμός σας περί ηθελημένης παράλειψης της Διοίκησης του Δήμου να εισπράξει το έτος 2009 από το Ολυμπιακό Συγκρότημα που λειτουργεί ως Εμπορικό Κέντρο πολλαπλών χρήσεων με τον τίτλο «GOLDEN HALL», τον ειδικό φόρο που ορίζεται στη διάταξη του άρθρου 7 ν. 3342/2005, σημειώνεται ότι τις εισπράξεις φόρων, τελών κλπ. ενεργεί η Διεύθυνση Οικονομικών, η οποία και ασφαλώς εισέπραξε και εισπράττει και το συγκεκριμένο φόρο και μάλιστα από μηνός Νοεμβρίου 2008, που άρχισε τη λειτουργία του το προαναφερόμενο Εμπορικό Κέντρο. Μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου έχει εισπραχθεί το ποσό των 2.350.799 ευρώ.
γ. Η ανώνυμη εταιρεία «Αναπτυξιακή α.ε.» συστήθηκε σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο και αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των σκοπών του Δήμου, ενώ η καθυστέρηση εξέλιξης των δραστηριοτήτων της, λόγω παράτασης της λειτουργίας της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης, δεν μεταβάλλει τα πράγματα και η μελλοντική συμμετοχή της στην εφαρμογή Προγραμματικών Συμβάσεων με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες, δεν επηρεάζεται απ’ την επιβάρυνση με φ.π.α., που γίνεται προς όφελος του κράτους και μόνο, στο οποίο και αποδίδεται.
δ. Ο προϋπολογισμός των αναγκαίων δαπανών έτους 2010, σχετικά με την ενημέρωση των δημοτών και των κατοίκων για τις δραστηριότητες και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Δήμου, τη συμμετοχή τους σ΄αυτές και για μεγάλο αριθμό άλλων συναφών δραστηριοτήτων, ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 1.576.594,91 ευρώ – συμπεριλαμβανομένου φ.π.α. 21%
Πρόκειται για αναγκαίες δαπάνες, και μειωμένες μάλιστα κατακόρυφα, σε σχέση με τα ποσά που δαπανούσε η προηγούμενη Διοίκηση για όμοιους σκοπούς.
ε. Η αναφορά στο δημοσίευμά σας περί δήθεν 2.200 εργαζομένων στο Δήμο Αμαρουσίου στερείται αλήθειας. Ουδέποτε ο Δήμος Αμαρουσίου απασχόλησε αυτό τον αριθμό εργαζομένων, που σήμερα ανέρχονται στους 1350. Και σε αυτό τον αριθμό συμπεριλαμβάνονται οι 42 υπάλληλοι που προσελήφθησαν  μέσω ΑΣΕΠ για την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας. Καθώς και  ελάχιστος αριθμός εργαζομένων στην Υπηρεσία Καθαριότητας, Πρασίνου ΚΑΙ Τεχνικών Έργων και καλύπτουν με σημαντικά χαμηλότερο κόστος, εργασίες που είχαν κατά το παρελθόν ανατεθεί σε ιδιώτες εργολάβους.
στ. Το έργο της νέας Δημοτικής Αρχής επεκτείνεται σε όλες τις γειτονιές του Αμαρουσίου και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
• Τη λειτουργία 13 πρότυπων Δημοτικών Παιδικών Σταθμών.
• Την υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος τοποθέτησης 900 νέων φωτιστικών σωμάτων, μειωμένης ενεργειακής κατανάλωσης και φιλικών στο περιβάλλον.
• Την ανάπλαση των πλατειών της πόλης.
• Την αποξήλωση των κυβόλιθων και την εξασφάλιση από τη Νομαρχία Αθηνών 7.500.000 ευρώ για τη Βιοκλιματική Ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου του Αμαρουσίου.
• Την ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης σε όλο το Μαρούσι ως το τέλος του 2010.
• Την κατασκευή σύγχρονων και ασφαλών παιδικών χαρών.
• Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, διανοίξεις νέων δρόμων και ασφαλτοστρώσεις εκατοντάδων ακόμη, σε κάθε γειτονιά.
• Την ενίσχυση της Υπηρεσίας Καθαριότητας με 7 νέα απορριμματοφόρα.
• Την ανανέωση του στόλου των δημοτικών μας λεωφορείων.
• Την καθοριστική μας συμβολή στη δημιουργία της Διαδημοτικής Συγκοινωνίας στα Βόρεια Προάστια.
• Τη δημιουργία δύο νέων ΚΑΠΗ σε Πολύδροσο και Αγία Φιλοθέη.
• Τη λειτουργία της  «Γραμμής Δημότη – 15321».
• Τη δημιουργία της Βορέειου Βιβλιοθήκης και της νέας Ολυμπιακής Δημοτικής Πινακοθήκης Σπύρος Λούης
• Τα  μοναδικά προγράμματα του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού και του Αθλητικού μας Οργανισμού στα οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 5.500 συμπολίτες μας.
• Το Δημοτικό μας Ασθενοφόρο.
• Τη συμμετοχή του Δήμου Αμαρουσίου  σε δεκάδες περιβαλλοντικές δράσεις.
• Τις διακρίσεις που κερδίζουμε για τις περιβαλλοντικές μας επιδόσεις. Τις υπηρεσίες που προσφέρουμε κάθε χρόνο σε χιλιάδες συμπολίτες μας μέσα από το Δημοτικό μας Πολυιατρείο.
• Τα στοχευμένα προγράμματα για την ανακούφιση των οικονομικά ανίσχυρων συμπολιτών μας.
Είναι προφανές ότι το δημοσίευμά σας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, και ο συντάκτης του, που παρέλειψε και την αναγραφή του ονόματός του, δεν ενήργησε για τη διαπίστωση της ακρίβειας των εξαιρετικά εσφαλμένων πληροφοριών του.
Και παραδόξως ο ίδιος συντάκτης παρέλειψε, επίσης, να περιγράψει έστω και μέρος απ’το εξαιρετικά πολύπλοκο έργο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ασφαλώς περιήλθε και σε γνώση του, και αφορά στην αποξήλωση και του εναπομείναντος αριθμού παράνομων διαφημιστικών πινακίδων από κεντρικούς οδικούς άξονες του Δήμου (Λεωφόρος Κηφισίας, κλπ.), με αναφορά των διαφημιστικών εταιρειών και της πλήρους επωνυμίας τους, που παράνομα και κυρίως νυκτερινές ώρες –«στο σκοτάδι»- τοποθετούν τις επικίνδυνες αυτές πινακίδες, αδιαφορώντας ακόμα και για τους σοβαρούς κινδύνους απώλειας ανθρώπινων ζωών.
Είναι επίσης προφανές ότι για το έργο που προσέφερε η νέα Διοίκηση του Δήμου μας κατά τη διάρκεια της 3ετούς περίπου θητείας της, και για την ολοκλήρωσή του, θα ζητήσει και πάλι την εμπιστοσύνη των δημοτών του Αμαρουσίου.   

Μετάβαση στο περιεχόμενο