Aπάντηση σε δημοσίευμα της εφημερίδας ΑΘΗΝΑΪΚΗ

Print Friendly, PDF & Email

Με αφορμή νέο ανακριβές ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΑΘΗΝΑΪΚΗ, (φύλλο 31-4.7.2010), στη στήλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αφορά τον Δήμο Αμαρουσίου, θα θέλαμε προς αποκατάσταση της αλήθειας να επισημάνουμε τα παρακάτω:

Πρώτον, θεωρούμε ότι πίσω από τα κατ’ εξακολούθηση αναληθή δημοσιεύματα της εφημερίδας σας σε βάρος της σημερινής Διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου κρύβονται άλλα συμφέροντα. Συμφέροντα που έχουν να κάνουν με την παράνομη υπαίθρια διαφήμιση. Στην οποία έχει δώσει ισχυρό κτύπημα ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.

Γι’ αυτό και τα αρνητικά σχόλια σε βάρος του Δήμου ξεκίνησαν όταν εντατικοποιήθηκε η επιχείρηση αποξήλωσης των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων.

Δεύτερον, σε σχέση με τη σημαντικότερη παρέμβαση που γίνεται στην πόλη μας τα τελευταία χρόνια, την Βιοκλιματική Ανάπλαση του Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου του Αμαρουσίου, η αλήθεια παρά την παραπληροφόρηση που επιχειρείται είναι μια και μοναδική. Και την έχουμε επανειλημμένα εκφράσει στις απαντητικές επιστολές μας τις οποίες αρνείστε να δημοσιεύσετε (γιατί άραγε;).

Η Βιοκλιματική Ανάπλαση είναι μια παρέμβαση ουσίας και όχι «βιτρίνας», όπως κάποιοι υποκριτικά και ανεύθυνα ισχυρίζονται, που δεν θα κοστίσει ούτε ένα ευρώ στους δημότες μας, αφού χρηματοδοτείται, κατόπιν των επιτυχημένων διεκδικήσεών του Δημάρχου κ. Γιώργου Πατούλη, κατά 100% από τη Νομαρχία Αθηνών. Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν καταφέραμε ως Δήμος να εξασφαλίσουμε 7.600.000 ευρώ για να γίνει έργο στην πόλη, χωρίς να επιβαρύνουμε τους δημότες μας. Σε αντίθεση με ό,τι γινόταν στο παρελθόν, όπου ο Δήμος δανειζόταν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, για έργα αμφίβολης ποιότητας αλλά και χρησιμότητας.

Η Βιοκλιματική Ανάπλαση είναι ένα έργο που θα αναβαθμίσει το Κέντρο της πόλης και την παραδοσιακή εμπορική αγορά του Αμαρουσίου, ενισχύοντας σε περίοδο κρίσης την τοπική απασχόληση και αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων.

Ενώ η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από πόρους εκτός Δήμου μας επιτρέπει να διαθέσουμε πολύτιμους δημοτικούς πόρους για την εκτέλεση έργων στις υπόλοιπες γειτονιές μας.

Επίσης, με την παρέμβαση αυτή έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να αποκαταστήσουμε τις κακοτεχνίες της προηγούμενης ανάπλασης που έγινε το 2004, με τους γνωστούς κυβόλιθους, που τόσο έβλαψαν το Κέντρο και κόστισαν στην πόλη και τους δημότες εκατομμύρια ευρώ τα οποία ακόμη πληρώνουμε. Κακοτεχνίες για τις οποίες οι ανώνυμοι «πληροφοριοδότες» σας σκόπιμα δεν ανέφεραν τίποτα, ενώ έρχονται σήμερα και με «όχημα» τη δική σας εφημερίδα υποστηρίζουν ότι πρέπει τα χρήματα αυτά να δοθούν για άλλα έργα.

Αποσιωπώντας πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αφορά μόνον βιοκλιματικές αναπλάσεις κέντρων, και όχι άλλου τύπου παρεμβάσεις. Αυτή την αλήθεια όμως δεν τη λένε.

Τρίτον, επειδή στο δημοσίευμά σας γίνεται λόγος για δήθεν «εξοργισμένους» καταστηματάρχες, σας παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την επίσημη θέση του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου:

«Ό,τι έχει να κάνει με την ποιοτική και αισθητική αναβάθμιση του Κέντρου εμάς μας βρίσκει εκ των προτέρων σύμφωνους. Στην περιοχή όπου αποτελεί τον καθρέπτη του Αμαρουσίου και όπου δραστηριοποιούνται τα περισσότερα από τα μέλη μας, κάθε τι που την αναβαθμίζει πραγματικά, εμάς μας βρίσκει αλληλέγγυους. Τη στιγμή, μάλιστα, που τα έξοδα της αναπλάσεως δεν αποτελούν χρήματα του Μαρουσιώτη δημότη-φορολογούμενου δεν έχουμε κανένα λόγο να αντιδρούμε και με έωλα επιχειρήματα να φέρνουμε προσκόμματα. Εξάλλου, εμείς δεν είμαστε πολιτικός ή κομματικός φορέας ώστε να φωνάζουμε -για να φωνάζουμε- μήπως και κερδίσουμε κάποιες εντυπώσεις. Το να αποδέχεσαι μια σωστή απόφαση της Δημοτικής Αρχής είναι δείγμα πολιτικής ωριμότητας και πολιτικού πολιτισμού εν αντιθέσει προς τις μηδενιστικές απόψεις κάποιων που αφού ετσιθελικά κατέστρεψαν το Κέντρο, τώρα δεν θέλουν να δουν τις «πληγές» που οι ίδιοι συνήργησαν ν’ ανοίξουν, να επουλώνονται».

Επίσης, την αγαστή συνεργασία της Δημοτικής Αρχής με τις επιχειρήσεις της πόλης επιβεβαιώνει μεταξύ άλλων και η κάρτα προνομίων ARTEMIS CARD που σχεδιάστηκε κατόπιν συνεργασίας του Δήμου Αμαρουσίου με τον Εμπορικό Σύλλογο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Αμαρουσίου παρέχει σε όλους τους δημότες και κατοίκους της πόλης μια  μοναδική κάρτα οικονομικών και όχι μόνον προνομίων, σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία, όπου τα εισοδήματα όλων των οικογενειών συρρικνώνονται, αλλά και οι τοπικές επιχειρήσεις βλέπουν τους τζίρους τους να συρρικνώνονται.

Εξασφαλίζοντας για τους καταναλωτές έκπτωση έως και 30% στα συνεργαζόμενα εμπορικά καταστήματα του Iστορικού Εμπορικού Κέντρου και συμβάλλοντας στο να δημιουργηθεί ένα δέσιμο, μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των χιλιάδων πολιτών καταναλωτών του Αμαρουσίου με τις τοπικές επιχειρήσεις. Προς όφελος και των δύο πλευρών.

Τέταρτον, η Δημοτική Αρχή δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση -όπως ψευδώς αναφέρεται στο δημοσίευμα- να «καταργήσει το Κυριακάτικο ρεπό των υπαλλήλων» στα εμπορικά καταστήματα της πόλης. Τέτοια «πρόθεση» υπάρχει μόνο στη φαντασία του συντάκτη του δημοσιεύματος, που αμφιβάλλουμε αν έχει επισκεφθεί ποτέ την πόλη μας και την τοπική αγορά.

Ο Δήμος Αμαρουσίου σέβεται απόλυτα τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων και έχει αποδείξει έμπρακτα ότι βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό τους, προσπαθώντας μέσα από δράσεις και παρεμβάσεις να διευκολύνει την καθημερινότητά τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί η λειτουργία των πρότυπων βρεφονηπιακών σταθμών μας που φιλοξενούν καθημερινά πάνω από 1000 παιδιά, στηρίζοντας στην πράξη τις ανάγκες κάθε οικογένειας.

Πέμπτον, σε σχέση με τα όσα «καταγγέλλει» ο ανώνυμος δημοτικός σύμβουλος (αλήθεια, όνομα δεν έχει;) περί «συμβιβασμού, ανταλλαγμάτων και διαπλοκής κυκλωμάτων», είναι προφανές ότι κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Όσα αποτελούσαν συνήθη πρακτική των προηγούμενων διοικήσεων στις οποίες είχε και πρωταγωνιστικό ρόλο, σε καμία περίπτωση δεν συνεχίζονται και σήμερα. Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης έχει βάλει οριστικά τέλος σε τέτοια φαινόμενα που είχαν δώσει μέχρι πρότινος στο Μαρούσι, τον διόλου τιμητικό τίτλο του πρωταθλητή στη διαφθορά και την κακοδιαχείριση.

Κάτι που άλλωστε καταλόγισε στην προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου και το πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Έκτον, σε ό,τι αφορά την «πρόταση» του ανώνυμου δημοτικού συμβούλου για κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης, προφανώς ο εν λόγω κύριος δεν έχει αντιληφθεί ότι ήδη η Δημοτική Αρχή της πόλης μας έχει ολοκληρώσει την πρώτη φάση αξιολόγησης για τη δημοπράτηση με αυτοχρηματοδότηση της κατασκευής δύο νέων υπόγειων χώρων στάθμευσης και πρασίνου πάνω από αυτά, σε Κέντρο και ʼγιο Θωμά.

Με βάση τη μελέτη που εκπονήθηκε και έχει ήδη παραδοθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών, οι χώροι που προκρίνονται ως βέλτιστοι για τη δημιουργία υπόγειων χώρων στάθμευσης, που θα εξασφαλίζουν μεγάλο βαθμό βιωσιμότητας και απόδοσης, ενώ είναι και οι πλέον ώριμοι για τη δημοπράτησή τους θα έχουν δυναμικότητα 650 θέσεων και θα μπορούν να εξυπηρετούν ημερησίως πάνω από 1300 οχήματα.
Από τη συγκεκριμένη επένδυση, ο Δήμος Αμαρουσίου και οι πολίτες αναμένεται να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη, με σημαντικότερα:
• Την κατασκευή και λειτουργία απαραίτητων χώρων στάθμευσης σε περιοχές του Δήμου με έντονο κυκλοφοριακό φόρτο, γεγονός το οποίο θα λειτουργήσει προς όφελος της πόλης και της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Αλλά και ως σημαντική παροχή στους επισκέπτες του Δήμου.
• Τη στήριξη της τοπικής αγοράς μέσω της δυνατότητας παροχής έκπτωσης επί του αντιτίμου στάθμευσης για τους πελάτες των καταστημάτων του εμπορικού κέντρου του Αμαρουσίου
• Τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου και αναψυχής. Κι αυτό επιτυγχάνεται αφενός με την ανάπλαση της επιφάνειας του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων βόρεια της Πλατείας Ηρώων με τη δημιουργία σύγχρονου και εξοπλισμένου χώρου πρασίνου και αναψυχής (παιδικής χαράς, αναψυκτηρίου κλπ.) και τη συνένωση του χώρου με την Πλατεία Ηρώων και το ʼλσος Συγγρού μέσω πεζογέφυρας. Και αφετέρου με τη δημιουργία  ενός σύγχρονου και ελκυστικού χώρου πρασίνου και αναψυχής δίπλα στο μαιευτήριο ΙΑΣΩ.
• Τη σημαντική ενίσχυση των εσόδων του Δήμου, από την εκμετάλλευση ή μίσθωση των αναψυκτηρίων που θα κατασκευάσουν οι ανάδοχοι των έργων και από την απόδοση των ενοικίων για την παραχώρηση των οικοπέδων. Τα έσοδα αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν για την αγορά κοινόχρηστων χώρων και τη δημιουργία πρόσθετων χώρων πρασίνου.
Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι μετά την παρέλευση της περιόδου εκμετάλλευσης των υπόγειων χώρων στάθμευσης από τους Ιδιωτικούς Φορείς Σύμπραξης, ο Δήμος Αμαρουσίου θα αναλάβει τη λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Η κατασκευή των συγκεκριμένων υπόγειων χώρων στάθμευσης, σε συνδυασμό με την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης παρά την οδό, με χαμηλό αντίτιμο για τους επισκέπτες και δωρεάν για τους μόνιμους κατοίκους, αποτελούν παρεμβάσεις που δίνουν ουσιαστική λύση σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της πόλης, στο κυκλοφοριακό, και παράλληλα με την πετυχημένη λειτουργία της δημοτικής και διαδημοτικής μας συγκοινωνίας διευκολύνουν τις μετακινήσεις των πολιτών.

Όπως διαπιστώνετε για μια ακόμη φορά σε όλα τα ζητήματα που τίθενται από την εφημερίδα σας και αφορούν θέματα του Δήμου Αμαρουσίου απαντάμε με απολύτως τεκμηριωμένα στοιχεία. Και σε αντιδιαστολή με εσάς, ενυπόγραφα. Γιατί σ’ αντίθεσή με εσάς, δεν υπάρχει κάτι που να μας επιβάλλει την ανωνυμία.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να αφήσουμε να διαστρεβλώνεται η αλήθεια και το πολύπλευρο έργο που με συνέπεια υλοποιεί η διοίκηση του Δήμου μας, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη, για να ξαναγίνει το Μαρούσι μια φιλική και ανθρώπινη πόλη.

Αναμένουμε δε με πολύ ενδιαφέρον και υπομονή να δημοσιεύσετε τις απαντήσεις που σας έχουμε αποστείλει από τις 26/4/2010. Τόσο χώρο αφιερώνετε κάθε εβδομάδα για την πόλη μας, μπορείτε να διαθέσετε λίγο και για τη δική μας άποψη.

Γραφείο Τύπου Δήμου Αμαρουσίου

Μετάβαση στο περιεχόμενο