Αντίθετη η ΚΕΔΕ με τις αλλαγές στο σύστημα διαχείρισης του προγράμματος φιλοξενίας παιδιών στους παιδικούς σταθμούς

Print Friendly, PDF & Email

Απόσυρση του νομοσχεδίου για τα υποθηκοφυλακεία ζήτησε ομόφωνα το ΔΣ της ΚΕΔΕ

Οι αλλαγές του συστήματος διαχείρισης του προγράμματος για δωρεάν φιλοξενία των παιδιών τους σε παιδικούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ μέσω του προγράμματος του ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής» επανήλθε προς συζήτηση στο σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ εξέφρασε την αντίθεσή του με τις αλλαγές στο σύστημα διαχείρισης της δράσης, καθώς η πλήρης εξατομίκευση του Voucher, σε συνδυασμό με τη μείωση κατά 5% σε κάθε κατηγορία Vouchers και 500 ευρώ στα Voucher των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, τη μείωση του ωραρίου των βρεφονηπιοκόμων στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς θέτει σε κίνδυνο την ομαλή υλοποίηση του προγράμματος ενώ καθιστούν μη ανταγωνιστικές τις Δημοτικές Δομές.

Αναφορικά δε με την εξατομίκευση του Voucher ανά ωφελούμενο  επισημάνθηκαν τα εξής:

  • Το voucher αποκτά «οικονομική αξία» και δύναται να αποτελέσει αντικείμενο συναλλαγής
  • Δε διασφαλίζεται καν η εισαγωγή της πρώτης μητέρας στη φθίνουσα σειρά κατάταξης, αφού δεν υπάρχει υποχρεωτική σύζευξη (πρέπει η ίδια να βρει δομή)
  • Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο αν δεν καλύψουν οι ιδιωτικοί σταθμοί τις ανάγκες, να σωρευθεί στις δημοτικές δομές πολλαπλάσιος αριθμός της δυναμικότητας αυτών. Πως θα γίνει η επιλογή χωρίς σαφή κριτήρια αξιολόγησης;
  • Επί της ουσίας «δικαιούχοι» για την υλοποίηση ορίζονται οι μητέρες. Πως θα μπορεί  στη συνέχεια η ΕΕΤΑΑ (ως φορέας της γενικής κυβέρνησης) να πληρώσει μια δομή χωρίς σύμβαση;

 

Επίσης κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ συζητήθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά στη σύσταση και αρμοδιότητα έμμισθων υποθηκοφυλακείων και την κατάργηση των άμισθων. Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ εισηγείται την απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου καθώς με τις προβλεπόμενες διατάξεις καταργείται ένας θεσμός που εξυπηρετεί μέχρι σήμερα άμεσα τον πολίτη στον τόπο του χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Αντιθέτως με το νέο καθεστώς και ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί και οι πολίτες θα ταλαιπωρούνται. 

Μετάβαση στο περιεχόμενο