Άνοιξε τις πύλες του το Λαϊκό Πανεπιστήμιο στο Δήμο Αμαρουσίου

Print Friendly, PDF & EmailΟ Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης με τον Πρύτανη του Παν/μιου Πελοποννήσου, Καθηγητή Θ. Παπαθεοδώρου, ομιλητή του πρώτου σεμιναρίου στο ‘Λαϊκό Πανεπιστήμιο’ στη διάρκεια της συζήτησης με τους πολίτες για το θέμα της παραβατικότητας των ανηλίκων.Δεκάδες πολίτες παρακολούθησαν το σεμινάριο για την παραβατικότητα ανηλίκων στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο στο Δήμο Αμαρουσίου


Γ. Πατούλης: Η επιστημονική κοινότητα σε ανοικτό διάλογο με τους πολίτες μεταφέρει τη γνώση και την εμπειρία της σε θέματα ζωτικής σημασίας


Το ζήτημα της παραβατικότητας των ανηλίκων ανέπτυξε ο Καθηγητής Θ. Παπαθεοδώρου


Μ’ ένα από τα πλέον σύγχρονα προβλήματα της εποχής, που αφορά στην παραβατικότητα των ανηλίκων, καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση του φαινομένου, άνοιξε τις πύλες του το «Λαϊκό Πανεπιστήμιο» στο Δήμο Αμαρουσίου, απευθυνόμενο σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας, επαγγέλματος ή γνώσεων.


Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Καθηγητής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, παρουσία δεκάδων ενεργών πολιτών, κατέθεσε με τη διάλεξή του την επιστημονική γνώση του και άνοιξε διάλογο με τους πολίτες, μεταφέροντας την αξιόλογη εμπειρία του, στο θέμα:«Παραβατικότητα ανηλίκων:αιτίες,τρόποι πρόληψης του φαινομένου, εναλλακτικές μορφές ανήλικων παραβατών»


Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, χαιρετίζοντας το νέο αυτό σεμιναριακό κύκλο επιμόρφωσης και εκπαίδευσης για όλους, αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αμαρουσίου με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
« Έπειτα από τη μεγάλη απήχηση που είχε πέρυσι το πρόγραμμα πιστοποιημένης κατάρτισης εθελοντών σε ζητήματα εφαρμοσμένης κοινωνικής πολιτικής, φέρνουμε στην πόλη μας τον επιτυχημένο θεσμό του «Λαϊκού Πανεπιστημίου». Θέλουμε να προσφέρουμε στους πολίτες δημιουργικές διεξόδους, θέλουμε να τους παρακινούμε να ενεργοποιούνται, να αναπτύσσουν τη συντροφικότητα, να καλλιεργούν τη σκέψη, να αξιοποιούν τη γνώση και το Λαϊκό Πανεπιστήμιο προσφέρεται γι’ αυτό το σκοπό.»
Παράλληλα, ο κ. Πατούλης αναφερόμενος στο θέμα του σεμιναρίου υπογράμμισε «το σημαντικό ρόλο που μπορεί να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ζητήματα που αφορούν την πρόληψη της παραβατικότητας ανηλίκων μέσα από την εκπαίδευση, την ευαισθητοποίηση και το συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων.»
Τόνισε ωστόσο, οτι στην προσπάθεια αυτή απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ατομική ευθύνη και η συμμετοχή των πολιτών, ενισχύοντας την κοινωνική αλληλεγγύη και προσφορά.

Στην διάλεξη του ο Καθηγητής Αντεγκληματικής Πολιτικής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση στην παραβατικότητα ανηλίκων, σημειώνοντας παράλληλα ότι έχει μειωθεί το ηλικιακό προφίλ των ανήλικων παραβατών, στις ηλικίες 13 – 15 ετών. Η παραβατικότητα εκδηλώνεται –πρόσθεσε- μέσα στην οικογένεια, στο σχολικό περιβάλλον, αλλά και την τοπική κοινωνία με πράξεις βίας, εκφοβισμού, κλοπές,ληστείες και χρήση ναρκωτικών.
Αναφερόμενος στην πρόληψη του φαινομένου τόνισε ότι η οργανωμένη Πολιτεία πρέπει να διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια για την ενίσχυση της αντεγκληματικής πολιτικής σε διάφορα επίπεδα, όπως τη στήριξη των δομών και των δράσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη διατομεακή συνεργασία. Επίσης πρόσθεσε πρέπει να οργανωθούν συγκεκριμένα προγράμματα, λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες κάθε τοπικής κοινωνίας, ώστε να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο δίκτυο στήριξης και αλληλεγγύης των ανηλίκων.


Όσον αφορά στη μεταχείριση των ανήλικων παραβατών ο κ. Παπαθεοδώρου υπογράμμισε την αναγκαιότητα να υποστηρίζονται συστηματικά οι 625 περίπου κρατούμενοι παραβάτες σε σωφρονιστικά καταστήματα, με σκοπό να κοινωνικοποιηθούν ομαλά και να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία. Μία εναλλακτική μεταχείριση αποτελεί η παροχή κοινωφελούς εργασίας στις τοπικές κοινωνίες» σημείωσε ο Καθηγητής.


Στο σεμινάριο συμμετείχε κάνοντας παρέμβαση η Διευθύντρια του Τμήματος Δικάσιμου της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων Αθήνας κα Εύα Κογιανάκη.


Η επόμενη εκπαιδευτική διάλεξη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 6:00 μ.μ., στο Δημαρχείο Αμαρουσίου,με θέμα: «Ο ρόλος των θεσμών της κοινωνικής οικονομίας στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης» με ομιλητή τον κ. Μιχάλη Φεφέ, Λέκτορα του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Παν/μίου Πελοποννήσου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο