Άνοιξε τις πόρτες της η νέα «Ολυμπιακή Πινακοθήκη» του Δήμου Αμαρουσίου

Print Friendly, PDF & Email
Γ. Πατούλης: Σε ολυμπιακό τουριστικό προορισμό αναδεικνύεται το Μαρούσι
 |download _.jpg file 584 KB|


|download _.jpg file 520 KB|
 

Σε σημαντικό «Ολυμπιακό Τουριστικό Προορισμό» αναδεικνύεται το Μαρούσι, η Πόλη που φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις της τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.


Αυτό τόνισαν η Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά και ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, εγκαινιάζοντας τη νέα Ολυμπιακή Πινακοθήκη «Σπύρος Λούης» του Δήμου Αμαρουσίου που στεγάζεται στον ανακαινισμένο και ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Παλαιού Δημαρχείου του Αμαρουσίου (οδός Βασιλίσσης Σοφίας 85).


Τα εγκαίνια της Ολυμπιακής Δημοτικής Πινακοθήκης που λειτουργεί από σήμερα για το κοινό, θα αναδείξουν ακόμη περισσότερο την εικόνα της πόλης του Αμαρουσίου, ο οποίος ήδη αποτελεί ολυμπιακό τουριστικό πόλο.


Στο Μαρούσι διαθέτει μια μεγάλη ολυμπιακή ιστορία.
Ανέδειξε τον πρώτο ΄Έλληνα ολυμπιονίκη του Μαραθωνίου, το Σπύρο Λούη.
Βρίσκονται στα όρια του οι πιο σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας, οι οποίες φιλοξένησαν το μεγαλύτερο μέρος των αγωνιστικών εκδηλώσεων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.


Ενώ στο επόμενο διάστημα, όπως ανέφερε η Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη Πετραλιά, αφού εξήρε τις ιδέες και τις πρωτοβουλίες του «υπερδραστήριου» Δημάρχου Αμαρουσίου Γ. Πατούλη, :
«το Ολυμπιακό Στάδιο και η νέα Ολυμπιακή Πινακοθήκη «Σπύρος Λούης», σε συνδυασμό με την προωθούμενη δημιουργία ενός μοναδικού Αθλητικού Μουσείου για την Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και ενός Μουσείου Κλασσικού Αθλητισμού, τα οποία θα βρίσκονται κι αυτά στο Δήμο Αμαρουσίου (οι σχετικοί διαγωνισμοί βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη) θα αναδείξουν το Μαρούσι τουριστικό πόλο έλξης εντός και εκτός Ελλάδος».


Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης εγκαινιάζοντας την Ολυμπιακή Πινακοθήκη «Σπύρος Λούης» ανέφερε ότι «τα εγκαίνια αυτού του σημαντικού χώρου αποτελούν τον προάγγελο της προσπάθειας που κάνει η Δημοτική Αρχή για να αναδείξει τον πολιτισμό και τον αθλητισμό ως ιδιαίτερα στοιχεία της πόλης . Και μέσα από αυτή τη διαδικασία να καταστήσουμε το Μαρούσι τουριστικό θεματικό προορισμό».


Όπως είπε ο κ. Πατούλης στον ιστορικό χώρο του Παλαιού Δημαρχείου του Αμαρουσίου που διαμορφώθηκε σε Ολυμπιακή Πινακοθήκη φιλοξενούνται πίνακες ιδιαίτερα μεγάλης αξίας που είχαν αγορασθεί στη διάρκεια των ολυμπιακών αγώνων του 2004 «και οι οποίοι βρίσκονταν κρυμμένοι σε κάποια υπόγεια με ευθύνη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής», ενώ εκτίθενται μοναδικά ψηφιδωτά με τα εμβλήματα όλων των ολυμπιακών αγώνων από το 1896 έως το 2004 που φιλοτέχνησε η Κύπρια καλλιτέχνιδα κ. Σπύρου.


Ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε επίσης ότι προσεχώς θα υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού που έχει δρομολογηθεί εδώ και 2 μήνες για την ανάδειξη της πόλης σε τουριστικό προορισμό.

Την εκδήλωση των εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Μαρία Γιαννίρη και ο Γενικός Γραμματέας της Ν.Δ. κ. Λευτέρης Ζαγορίτης, ενώ παραβρέθηκαν ο κ. Σπύρος Λούης, εγγονός του πρώτου ΄Ελληνα Μαρουσιώτη Ολυμπιονίκη, από τον οποίο πήρε και την επωνυμία της η νέα Ολυμπιακή Πινακοθήκη, ο Μαρουσιώτης και παγκοσμίου φήμης ιδρυτής του Θεάτρου Σκιών κ. Ευγένιος Σπαθάρης, πολλοί κεραμίστες-αγγειοπλάστες και πλήθος κόσμου.


΄Εργα που εκτίθενται στην Ολυμπιακή Πινακοθήκη «Σπύρος Λούης»


Στην Ολυμπιακή Πινακοθήκη εκτίθενται μεταξύ άλλων 23 έργα που φιλοτέχνησαν  έντεκα Έλληνες μεγάλοι ζωγράφοι, διεθνούς αναγνώρισης, μετά από πρόταση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αμαρουσίου, με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.        


Στα 23 έργα των καλλιτεχνών, τα οποία είναι εμπνευσμένα από την Ολυμπιάδα, αποτυπώνονται προωθημένες ιδέες και σύγχρονες ανησυχίες της ανθρωπότητας, καθώς και οι αξίες και τα ιδεώδη του Ολυμπισμού.


Τα έργα τα οποία αποτελούν περιουσιακά στοιχεία της Δημοτικής Πινακοθήκης Αμαρουσίου φιλοτέχνησαν οι:


Γράββαλος Παναγιώτης, Κανιάρης Βλάσης, Καράς Χρίστος, Κεσσανλής Νίκος, Μιγάδης Γιάννης, Μπότσογλου Χρόνης, Μυταράς Δημήτρης, Pavlos Διονυσόπουλος, Τσόκλης Κώστας, Φασιανός Αλέκος, Ψυχοπαίδης Γιάννης.
Επίσης, στη Δημοτική Ολυμπιακή Πινακοθήκη εκτίθεται μεγάλλη συλλογή ψηφιδωτών με θεματολογία τα εμβλήματα των ολυμπιακών αγώνων από το 1896 έως το 2004 που φιλοτέχνησε η Κύπρια καλλιτέχνιδα κ. Σπύρου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο