Ανακοίνωση Δήμου Αμαρουσίου για τη στάση της Αντιπολίτευσης στο ζήτημα των χρήσεων γης

Print Friendly, PDF & Email

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε με θέμα :
« Ενδεχόμενες διευκρινίσεις επί της 114/ 24-2-2009 Α.Δ.Σ. και πιθανές συμπληρώσεις που θα προκύψουν βάσει των απόψεων και εισηγήσεων μελών της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου » αναδείχθηκε με τον πιο σαφή τρόπο η αδυναμία της αντιπολίτευσης να αρθρώσει μια ουσιαστική πρόταση πάνω στο κρίσιμο ζήτημα των χρήσεων γης.


Το ζήτημα που συνδέεται άμεσα με τη φυσιογνωμία της πόλης, με την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.
Η άναρχη πολεοδομικά κατάσταση που είχε διαμορφωθεί τα προηγούμενα χρόνια, μας υποχρέωσε ως Δημοτική Αρχή να αναλάβουμε δράση.


Να πάρουμε μια ξεκάθαρη πολιτική θέση για το πώς θέλουμε να είναι η πόλη μας.
Στο πλαίσιο αυτό συζητήσαμε για περισσότερο από εννιά μήνες μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, με τους κατοίκους, με τους εκπροσώπους συλλόγων και φορέων, με τις δημοτικές παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, το ζήτημα των χρήσεων γης.


Στόχος μας ήταν να αντιμετωπίσουμε τα αδιέξοδα που είχε δημιουργήσει η πολεοδομική αναρχία που επικρατούσε στην πόλη. Αλλά και να διαφυλάξουμε την αξία της περιουσίας των συμπολιτών μας. Να ενισχύσουμε τις χρήσεις κατοικίας.
Και να περιορίσουμε τις των χρήσεις υπερ-τοπικού κέντρου στα όρια της πόλης.
Και αυτό ακριβώς κάναμε, μετά από αυτό τον ευρύ κοινωνικό διάλογο που προηγήθηκε.


Φέραμε και ψηφίσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 24 Φεβρουαρίου 2009 ένα σχέδιο που προβλέπει μεταξύ άλλων:
• τη μείωση από 10% σε 4% των χρήσεων υπερτοπικού κέντρου
• την ενίσχυση των χρήσεων κατοικίας σε όλες τις Πολεοδομικές Ενότητες
• την πρόβλεψη ότι όποιος χρησιμοποιεί το υπερ-τοπικό κέντρο οφείλει ανταπόδοση στην πόλη, ώστε να αναβαθμιστούν οι γειτονιές μας που θα μετατραπούν σε πρότυπες γειτονιές αμιγούς κατοικίας.


Κατά τη διαδικασία αυτή η αντιπολίτευση επέλεξε να μην πάρει θέση.
«Κρύφτηκε» από το διάλογο με διάφορες προφάσεις και επεδίωξε να δημιουργήσει σκιές γύρω από τις πραγματικές προθέσεις της διοίκησης.


Όμως χθες έπεσαν οι μάσκες. Φέραμε ξανά το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο κι αντί να ακούσουμε έστω και με καθυστέρηση τις όποιες απόψεις τους, ακούσαμε και πάλι κραυγές, διαπιστώσαμε και πάλι αδυναμία άρθρωσης μιας οποιαδήποτε θέσης.


Αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά ότι η σημερινή δημοτική παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης αποτελεί σε πολλά σημεία, και ιδιαίτερα στο ζήτημα αυτό, συνέχεια της διοίκησης Τζανίκου. Είναι «μια από τα ίδια».
Γεγονός που αποδεικνύεται άλλωστε από την παρουσία στην παράταξη αυτή, ως δημοτικών συμβούλων, προσώπων που πρωταγωνίστησαν σε αποφάσεις του παρελθόντος που αλλοίωσαν τη φυσιογνωμία της πόλης μας.


Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης φαίνεται ότι δεν θέλει να αλλάξει τίποτα από όσα μας κληρονόμησε το παρελθόν, θέλει να παραμείνει η πόλη στην ίδια απαράδεκτη κατάσταση, όπου κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια τι κτίζει, που το κτίζει, αλλά και ποια χρήση επιτρέπεται με σαφήνεια.


Η δήθεν πρόταση τους να ψηφιστεί πρώτα το Γενικό Πολεοδομικό και μετά οι χρήσεις γης, είναι υποκριτική. Κι αυτό γιατί όσοι γνωρίζουν από ζητήματα πολεοδομίας, ξέρουν καλά ότι η διαδικασία αυτή κρατά πάνω από 5-6 χρόνια.
Κι εύλογα αναρωτιόμαστε, στο διάστημα αυτό τι θα γινόταν;
• Θα αφήναμε να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση γι’ άλλα 5-6 χρόνια;
• Θα αφήναμε την πόλη ανοχύρωτη και θα επιτρέπαμε στο ΥΠΕΧΩΔΕ μέσα από το νέο Ρυθμιστικό, να μετατρέψει το Μαρούσι σε Μητροπολιτικό Κέντρο στο οποίο θα μεταφέρονταν κι άλλες υπερτοπικές χρήσεις;
• Θα επιτρέπαμε να συνεχίζεται η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας;
• Η θα αναλαμβάναμε δράση και θα εκφράζαμε με ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο, μέσα από ένα νέο σχέδιο χρήσεων γης, τη βούληση μας να μπουν ξεκάθαροι κανόνες στο ζήτημα αυτό;


Η Δημοτική Αρχή υπηρετώντας το συμφέρον της πόλης, έκανε αυτό που έπρεπε.
Ψήφισε πρώτα ένα σχέδιο χρήσεων γης που αντιμετωπίζει δίκαια τα συμφέροντα των πολιτών και την ανάγκη να γίνει το Μαρούσι πιο φιλική και ανθρώπινη πόλη.
Και στη συνέχεια προχωρά σε διάλογο για το νέο Γενικό Πολεοδομικό της πόλης, έχοντας όμως βάλει κανόνες που διαφυλάττουν τη φυσιογνωμία του προαστίου μας και την ποιότητα ζωής όλων μας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο