Άμεσο εθνικό σχεδιασμό για το μεταναστευτικό. Ανάχωμα στη λύση μέχρι να οργανωθεί το Κράτος η τοπική αυτοδιοίκηση

Print Friendly, PDF & Email

Διήμερη επίσκεψη του Δημάρχου Αμαρουσίου και Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε Γ. Πατούλη, στη Λέσβο με ομάδα εθελοντών γιατρών του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής

Την ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας από μέρους της Κ.Ε.Δ.Ε και των ακριτικών δήμων της χώρας που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη ραγδαία εισροή προσφύγων και μεταναστών στο ελληνικό έδαφος, προκειμένου να υπάρξει άμεσα μία ενιαία εθνική πολιτική στο μεταναστευτικό, ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε Γιώργος Πατούλης, από τη Λέσβο όπου βρέθηκε για την αποτύπωση της πραγματικής διάστασης του προβλήματος που αντιμετωπίζει το νησί.

Εξακριβώνοντας ότι η κατάσταση βρίσκεται σε οριακό σημείο, η απουσία εθνικού σχεδιασμού στη διαχείρισή του και στήριξης από μέρους της Πολιτείας προς την Αρχή και την κοινωνία του νησιού, επιστράτευσε την τοπική αυτοδιοίκηση να σηκώσει το βάρος ενός πανευρωπαϊκού προβλήματος για το οποίο χρειάζονται άμεσα να αναληφθούν πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν ενέργειες από μέρους της Κ.Ε.Δ.Ε και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών προκειμένου να δοθεί ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα μέσω της κεντρικής εξουσίας. 

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε Γ. Πατούλης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε στους καταυλισμούς των προσφύγων και μεταναστών και τον υγειονομικό έλεγχο που διεξήχθη, δήλωσε τα ακόλουθα:

«Εκτός από τη ν καταγραφή του προβλήματος, με τη φυσική μας παρουσία, σε συνεργασία με ομάδα εθελοντών ιατρών του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, παρείχαμε την υγειονομική λύση στους ανθρώπους αυτούς μέσα από εξετάσεις και τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Κρίνουμε απαραίτητο η κεντρική εξουσία να κινητοποιηθεί άμεσα προκειμένου να γίνεται ταχεία μετακίνησή τους ώστε να υπάρχουν οι ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις στη ζωή και στην κοινωνία του νησιού. Ο Δήμος στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για την καλύτερη δυνατή διαχείριση της κατάστασης λειτουργώντας ως ανάχωμα μέχρι το Κράτος να οργανωθεί. Πλέον η ανάγκη να λειτουργήσει ένα ενιαίο εθνικό σχέδιο δεν χωράει αναβολής. Εάν η Πολιτεία δεν μπορεί άμεσα να φτιάξει δομές, η λύση είναι να απελευθερώσει πόρους, να δώσει έμψυχο δυναμικό και να άρει τις όποιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις δίνοντας στους ίδιους τους Δήμους τα μέσα να διαχειριστούν το πρόβλημα».

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε κατέθεσε τη στήριξη του συνόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης προς τον Δήμο Λέσβου και παρείχε διαβεβαιώσεις προς τους ενδεχόμενους τουρίστες ότι δεν υπάρχει λόγος ακύρωσης της επίσκεψής τους στο νησί. Τις επόμενες ημέρες θα αναληφθούν πρωτοβουλίες από μέρους της Κ.Ε.Δ.Ε με επίκεντρο και άλλους ακριτικούς Δήμους που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα διεκδικώντας ταχείες διαδικασίες προώθησης, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και διαφύλαξη της τάξης στις τοπικές κοινωνίες και λόγω της τουριστικής περιόδου.

Ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ευχαρίστησε θερμά την Κ.Ε.Δ.Ε και τον Πρόεδρό της Γιώργο Πατούλη, για την άμεση ανταπόκριση και στήριξη προς την τοπική κοινωνία και Αρχή του νησιού. «Ευχαριστούμε θερμά όλους τους Δήμους για τη συμπαράστασή τους. Είναι σημαντικό να μη νιώθουμε μόνοι. Ωστόσο, είναι αδύνατον να διαχειριστούμε μόνοι μας ένα πρόβλημα τέτοιων διαστάσεων. Ζητούμε την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας και των μεγάλων δυνάμεων των οποίων το βάρος των αποφάσεων και της στρατηγικής τους καλείται να σηκώσει η Λέσβος και τη Ελλάδα. Είναι απαραίτητο άμεσα να υπάρξει μία ενιαία εθνική πολιτική και η Ευρώπη να αναλάβει ουσιαστικό ρόλο».

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε και Πρόεδρος του Ι.Σ.Α Γ. Πατούλης, ευχαρίστησε τους γιατρούς του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής του Ι.Σ.Α και της Αποστολής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για την εθελοντική προσφορά τους. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πρωτοβουλία των τριών τελευταίων χρόνων «Όλοι Μαζί Μπορούμε» του ΣΚΑΪ στο πλαίσιο της οποίας συγκεντρώθηκε και χορηγήθηκε το φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό.

Την ομάδα των εθελοντών γιατρών του Κοινωνικού Ιατρείου που πραγματοποίησε τον υγειονομικό έλεγχο αποτέλεσαν η παιδίατρος Ελένη Μελιάδου, ο παθολόγος Νίκος Καλιακμάνης, ο χειρουργός – αγγειολόγος Γιάννης Κονιδάρης, η παιδίατρος Σωτηρία Κουτουλογένη, ο δερματολόγος Κάτων Νομικός, η παθολόγος Ζωή Λειβαδίτη, και η φαρμακοποιός Άννα Παπαπροκοπίου.

 

Σχετικά αρχείαΣτιγμιότυπο 1 από την επίσκεψη του κ.Πατούλη στη Λέσβο.


Στιγμιότυπο 2 από την επίσκεψη του κ.Πατούλη στη Λέσβο.


Στιγμιότυπο 3 από την επίσκεψη του κ.Πατούλη στη Λέσβο.


Στιγμιότυπο 4 από την επίσκεψη του κ.Πατούλη στη Λέσβο.


Στιγμιότυπο 5 από την επίσκεψη του κ.Πατούλη στη Λέσβο.


Στιγμιότυπο 6 από την επίσκεψη του κ.Πατούλη στη Λέσβο.


Στιγμιότυπο 7 από την επίσκεψη του κ.Πατούλη στη Λέσβο.


Στιγμιότυπο 8 από την επίσκεψη του κ.Πατούλη στη Λέσβο.


Στιγμιότυπο 9 από την επίσκεψη του κ.Πατούλη στη Λέσβο.


Στιγμιότυπο 10 από την επίσκεψη του κ.Πατούλη στη Λέσβο.


Στιγμιότυπο 11 από την επίσκεψη του κ.Πατούλη στη Λέσβο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο