Αλαία για το τελευταίο ξυλοκάμινο στο Μαρούσι

Print Friendly, PDF & Email

|download _.jpg file 89 KB|

Πέφτει η αυλαία για το τελευταίο ιστορικό και πολιτιστικό μνημείο της Κεραμικής και Αγγειοπλαστικής Τέχνης στο Μαρούσι, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής ταυτότητας και κληρονομιάς του.

Την Κυριακή 11 Μαρτίου 2007  από τις 10:00 έως τις 14:00, παρουσία του Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη, η Πανελλήνια Ένωση Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών θα ανάψει για τελευταία φορά το τελευταίο εν ενεργεία καμίνι, που επί 50 χρόνια λειτουργούσε ασταμάτητα  στη διασταύρωση των οδών Βεροίας και Καλλέργη στην περιοχή Λάκκα Κόττου στο Μαρούσι, δίνοντας σκεύη καθημερινής χρήσης και αξιόλογα έργα τέχνης.
Η ραγδαία οικιστική ανάπτυξη, καθώς και η τεχνική και τεχνολογική εξέλιξη έχουν οδηγήσει την κεραμική τέχνη στον εκσυγχρονισμό και στην αναζήτηση νέων οριζόντων καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας.

|download _.jpg file 120 KB|

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χιλιάδες αγγεία  που βρίσκονται στα μουσεία μας και σε όλα τα μουσεία του κόσμου, έχουν ψηθεί σε παρόμοια ξυλοκάμινα και με τον ίδιο τρόπο που θα πραγματοποιηθεί στην τελετή αποχαιρετισμού.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης με αφορμή την τιμητική αυτή εκδήλωση στο τελευταίο μνημείο πολιτισμού της Κεραμικής και Αγγειοπλαστικής δήλωσε μεταξύ άλλων:

« Με σεβασμό στην ιστορία του τόπου μας, θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που θα κρατήσει ζωντανή την τέχνη των κεραμιστών, επενδύοντας στον πολιτισμό που συνδέει το παρελθόν με το μέλλον της πόλης μας και αποτελεί αφετηρία για νέα επιτεύγματα. Πρόθεση της νέας Δημοτικής Αρχής είναι σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι, προκειμένου το κτήριο που στεγάζεται το ξυλοκάμινο να μετατραπεί σε Μουσείο Κεραμικής, σε μία Κεραμούπολη, όπως το Μαρούσι ».

Μετάβαση στο περιεχόμενο