5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ο.Τ.Α

Print Friendly, PDF & Email

• 1700 θάνατοι και 25.00 τραυματισμοί κάθε χρόνο σε τροχαία
• 470 παιδιά  θυσιάζονται στο βωμό της ασφάλτουΣτο βωμό της ασφάλτου θυσιάζεται κάθε χρόνο μία ολόκληρη πολιτεία καθώς καθημερινά 5 άτομα πεθαίνουν σε κάποιο τροχαίο δυστύχημα. Χιλιάδες ανθρώπινες ζωές μπορούν να σωθούν εάν υιοθετηθούν συμπεριφορές  πρόληψης τόσο σε επίπεδο ατομικό όσο και σε επίπεδο πολιτείας.
Το  μήνυμα  αυτό έστειλαν  διακριμένοι επιστήμονες καθώς και οι εκπρόσωποι των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης  που συμμετείχαν στο 5ο ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο που διοργάνωσε το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  με θέμα «η  Πρόληψη για την Υγεία , αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», στις 3 και 4 Απριλίου.


Ο πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης  τόνισε το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην πρόληψη και στην προαγωγή της υγείας.


Από τα κεντρικά θέματα του συνεδρίου ήταν τα τροχαία δυστυχήματα που στοιχίζουν στη χώρα μας χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Όπως τόνισε ο κ. Πατούλης  τα τροχαία αντιπροσωπεύουν την πρώτη αιτία ακούσιου θανάτου από τραυματισμό και τη δέκατη στο σύνολο των θανάτων σε παγκόσμια κλίμακα .


Αποτελούν, σε ετήσια βάση, την αιτία για 1.171.000 θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο και πολύ περισσότερες περιπτώσεις σοβαρών τραυματισμών και αναπηριών..


Στοιχεία για το θέμα  παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου από την Ελένη Πετρίδου, καθηγήτρια προληπτικής Ιατρικής και Επιδημιολογίας και τον παιδίατρο ʼγη  Τερζίδη ,Επιστημονικό συνεργάτη του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής


Στη χώρα μας κάθε χρόνο καταγράφονται από τροχαία περισσότεροι από  1.700 θάνατοι εκ των οποίων οι 470 αφορούν παιδιά και νέους. Επίσης τραυματίζονται 25.000 άτομα πολλοί από τους οποίους καταλήγουν με βαριές αναπηρίες.


Ένας στους δύο θανάτους θα είχε αποφευχθεί εάν εφαρμόζονταν  μέτρα πρόληψης. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε χρόνο τραυματίζονται 89.200 άτομα  νεαρής ηλικίας ενώ σημειώνονται 1.800 θάνατοι σε παιδιά ηλικίας από 0-14 ετών και 11.000 θάνατοι σε εφήβους και νέους ηλικίας 15-24 ετών.


Σ ένα σημαντικό πρόγραμμα ενημέρωσης για την πρόληψη συμπεριφορών υψηλού κινδύνου σε 700 μαθητές  Λυκείων και Γυμνασίων  που πραγματοποιείται από ομάδα επιστημόνων της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ελληνικής Εταιρείας Πρόληψης και Αγωγής Υγείας με την συνεργασία του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας αναφέρθηκε ο Γιώργος  Κορμάς ,επιστημονικός συνεργάτης της μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β Παιδιατρικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
 
 Η ανάγκη ενημέρωσης των Ελλήνων μαθητών είναι επιτακτική καθώς από  έρευνες της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού» προέκυψαν τα εξής:
 
• το 19,47% των εφήβων χρηστών του διαδικτύου αναφέρουν ότι έχουν πρόσβαση σε πορνογραφικές σελίδες!
• το 6,4% των εφήβων χρηστών χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για τυχερά παιχνίδια.
• 120 έφηβοι απευθύνθηκαν στην Μονάδα με διαταραχές πρόσληψης τροφής από το 2.006 μέχρι σήμερα
• ένας στους τέσσερις εφήβους έχει αυξημένη πίεση, ένας στους πέντε έχει πρόβλημα χοληστερίνης και ένας στους έξι κινδυνεύει από διαβήτη

Μετάβαση στο περιεχόμενο