10 Αλήθειες για την πραγματική οικονομική κατάσταση του Ομίλου Δήμος Αμαρουσίουη

Print Friendly, PDF & Email

Ο Όμιλος «Δήμος Αμαρουσίου»
O «Όμιλος Δήμος Αμαρουσίου», περιλαμβάνει όχι μόνον το Δήμο με τη στενή του έννοια, αλλά το σύνολο των Οργανισμών, των Νομικών Προσώπων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων και την επιχείρηση ΑΘΜΟΝΟΝ Α.Ε.  που ανήκουν στο Δήμο. Τα οποία επηρεάζουν με τα οικονομικά τους αποτελέσματα την πραγματική οικονομική του κατάσταση.


Και με τα υφιστάμενα οικονομικά δεδομένα, αυτό που αποκαλούμε Όμιλος Δήμου Αμαρουσίου αποτελεί ουσιαστικά μια χρεοκοπημένη επιχείρηση, που η διάρκεια ζωής της είναι μόλις λίγοι μήνες.


Όλοι όσοι διαχειρίσθηκαν τις τύχες της πόλης τα προηγούμενα χρόνια, έχοντας την ανοχή η ακόμη και την πολιτική κάλυψη φιλικών προς αυτούς κυβερνήσεων, το έκαναν με ανευθυνότητα. Και πολλές φορές παραβιάζοντας κατάφορα το Νόμο.
Και άφησαν προίκα στην πόλη που τους εμπιστεύθηκε απλήρωτα δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, χρέη και υποθήκες.


‘Αφησαν ως κληρονομιά αποτυχημένες αναπλάσεις που τις πληρώσαμε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Δανείστηκαν πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ αλλά όποιος ζει σήμερα στην πόλη μας, δεν βλέπει να έχουν διατεθεί για τις ανάγκες της τα χρήματα αυτά.


Είναι αλήθεια που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι υποθηκεύτηκε η ακίνητη περιουσίας του Δήμου μας. Ότι πέρασε ανεκμετάλλευτη η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Ότι κάποιοι άνθρωποι μας διοίκησαν με αδιαφάνεια και δεν άφησαν πίσω τους ούτε ένα μεγάλο έργο υποδομής παρά μόνον μακέτες ανεκπλήρωτων υποσχέσεων.


Διαφάνεια στα οικονομικά
Εμείς, ως Νέα Δημοτική Αρχή, υποσχεθήκαμε στους πολίτες του Αμαρουσίου ότι αμέσως μόλις αναλάβουμε τα καθήκοντά μας, θα δώσουμε στο φως της δημοσιότητας τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα του Δήμου μας.


Υποσχεθήκαμε ότι θα δώσουμε λογαριασμό στους δημότες μας και θα τους πούμε μόνον αλήθειες. Μόνον που αποδεικνύεται ότι ο λογαριασμός αυτός θα είναι αρκετά ακριβός για όλους.


Υποσχεθήκαμε ένα νέο μοντέλο διοίκησης του Δήμου που θα στηρίζεται στις αρχές, στις αξίες , στη διαφάνεια και την αλήθεια.
Και ανταποκρινόμαστε με συνέπεια και ευθύνη στις δεσμεύσεις μας αυτές.


Κρατάμε στις υποσχέσεις μας.
Κρατάμε τις υποσχέσεις μας και δίνουμε στη δημοσιότητα, την πραγματική οικονομική κατάσταση του «Ομίλου Δήμος Αμαρουσίου».


Ξέρουμε ότι οι αλήθειες που θα πούμε δεν τιμούν την ιστορία της πόλης μας. Αλλά δεν φταιει  το Μαρούσι για την κατάσταση αυτή. Οι ευθύνες ανήκουν σε όλους όσους διοίκησαν από διάφορες θέσεις ευθύνης αυτό το Δήμο. Ξέρουμε ότι πολλοί θα εκπλαγούν από το μέγεθος του οικονομικού μας προβλήματος, γιατί είχε καλλιεργηθεί με αρκετά έξυπνο και καλοπληρωμένο θα έλεγα τρόπο, μια «άλλη εικόνα» για το Δήμο μας. Πιστεύουμε ότι μέσα από τις αλήθειες αυτές θα μπορέσουμε να κτίσουμε σε υγιείς βάσεις, μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες του Αμαρουσίου.


Θα μπορέσουμε να κάνουμε μια νέα αρχή για την πόλη.  Θα κάνουμε πράξη την αναγέννηση του Αμαρουσίου. Θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε και να διεκδικήσουμε από την κεντρική εξουσία ουσιαστικές λύσεις στα μεγάλα αδιέξοδα που μας κληρονομεί το αμαρτωλό παρελθόν. Και θα αποδώσουμε ευθύνες σε αυτούς που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση


Αλήθεια Πρώτη
Είμαστε πιθανόν η πιο χρεωμένος Ολυμπιακός Δήμος της χώρας.
Ο Δήμος Αμαρουσίου, η πόλη που φιλοξένησε τους πιο πετυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες της σύγχρονης ιστορίας, η πόλη που στις ολυμπιακές της εγκαταστάσεις θα φιλοξενηθεί την άνοιξη ο τελικός του CHAMPIONS LEAGUE και το FINAL4 της Ευρωλίγκα, είναι  ο πιο χρεωμένος Ολυμπιακός Δήμος της χώρας.


280 εκατομμύρια ευρώ τα χρέη μας
Οι οφειλές του «Ομίλου Δήμος Αμαρουσίου» σε δάνεια προς στις Τράπεζες, σε Ασφαλιστικά Ταμεία, στην Εφορία, σε προμηθευτές και εργολάβους, από εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, ξεπερνούν σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς που έχουμε κάνει, σε μια τάξη μεγέθους το ύψος των 280 εκατομμυρίων ευρώ.
Κάθε κάτοικος της πόλης , χρωστά 3.800 euro.

Αυτό είναι το προσωπικό χρέος κάθε Μαρουσιώτη και κάθε Μαρουσιώτισας.  Είναι η δυσάρεστη κληρονομιά που μας αφήνουν όλοι όσοι διοίκησαν την πόλη μας από θέσεις ευθύνης.


Αλήθεια Δεύτερη.
Τεράστια χρέη, χωρίς ουσιαστικά ούτε ένα μεγάλο έργο υποδομής
Ο κάθε πολίτης του Αμαρουσίου θα αναρωτηθεί. Που πήγαν αυτά τα χρήματα;
Με τόσα λεφτά το Μαρούσι θα μπορούσε να είχε γίνει πόλη πρότυπο. • Να είναι μια πόλη με πολλά πάρκα και πλατείες. Και όχι μια πόλη που τα τελευταία χρόνια επιβαρύνθηκε με χιλιάδες τόνους τσιμέντου και μετατράπηκε σε πρωταθλήτρια στους ατμοσφαιρικούς ρύπους.

 • Να είναι ένας Δήμος οικονομικά ισχυρός. Κι όχι ένας Δήμος υπερχρεωμένος.

 • Να είναι μια πόλη με χιλιάδες θέσεις στάθμευσης σε κάθε γειτονιά. 11.000 χιλιάδες νέες θέσεις στάθμευσης μας είχε υποσχεθεί η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου. Οι οποίες φυσικά έγιναν στα χαρτιά.

 • Να είναι μια πόλη του αθλητισμού, διαθέτοντας αθλητικές εγκαταστάσεις που θα τις ζήλευαν όλοι. Κι όχι ο μόνος ολυμπιακός Δήμος που δεν έχει δικό του γήπεδο ποδοσφαίρου.

 • Να έχουμε τουλάχιστον ένα αξιόλογο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο, με τόσα χρήματα που δόθηκαν για τον Πολιτισμό όλα αυτά τα χρόνια. Κι όχι να φιλοξενούμε τις εκδηλώσεις μας στο θεατράκι των Αναβρύτων.

Αλήθεια Τρίτη
Τα 280 εκατομμύρια ευρώ,

 είναι μόνον μέρος του πραγματικού μας χρέους
Το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Αυτό θα το γνωρίζουμε όταν θα ολοκληρωθεί ο έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος στον οποίο αποφασίσαμε να προχωρήσουμε αμέσως μόλις αναλάβαμε την ευθύνη να διοικήσουμε το Δήμο.
Και προχωράμε στον έλεγχο αυτό αφενός για να γνωρίζουμε με ακρίβεια πόσα είναι αυτά που χρωστάμε. Και αφετέρου για να μπορέσουμε, έχοντας γνώση των πραγματικών οικονομικών μας δυνατοτήτων, να προγραμματίσουμε τις όποιες παρεμβάσεις μας και να εκπονήσουμε ένα ολοκληρωμένο κι αξιόπιστο σχέδιο για την αναγέννηση της πόλης.


Αλήθεια Τέταρτη.
Ο υπέρογκος δανεισμός αποτελεί συνειδητή επιλογή,

με στόχο την υπονόμευση του έργου της Νέας Δημοτικής Αρχής.
Η προηγούμενη Διοίκηση, συνειδητά υπονόμευσε με τις επιλογές της το έργο και την προσπάθεια της Νέας Δημοτικής Αρχής. Δανείστηκαν, κυρίως τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπέρογκα ποσά.  Τα δανείστηκαν με ασύμφορους όρους.
Υποθήκευσαν όλη την ακίνητη περιουσία του Δήμου για να πάρουν τα δάνεια αυτά. Και συμφώνησαν ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των δανείων αυτών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου: • Σήμερα, το ύψος των δανειακών οφειλών του Δήμου μας ανέρχεται στα περίπου 156 εκ.euro, μαζί με τα ληξιπρόθεσμα , τις προσαυξήσεις και τους τόκους υπερημερίας .

 • Μόνον την περίοδο 2002-2006, τα πέντε δηλαδή τελευταία χρόνια, δανείστηκαν περίπου 131 εκ.euro.

 • Το 85% των δανείων του Ομίλου Δήμος Αμαρουσίου συνάφθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια. Σας παραθέτουμε αναλυτικό πίνακα.

 • Και τα δάνεια αυτά πάρθηκαν με απίστευτα ασύμφορους όρους. Με μέσο επιτόκιο 6%, όταν στην αγορά τα επιτόκια σε δυσχερείς συνθήκες ανέρχονται σε 4,5- 5%.

 • Και το χειρότερο όλων, συμφώνησε η προηγούμενη δημοτική αρχή η αποπληρωμή των δανείων αυτών να γίνει στο μεγαλύτερο μέρος της στα πρώτα τέσσερα χρόνια της θητείας της επόμενης.

 • Το 66% των δανείων, περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ, πρέπει να πληρωθούν ως το 2010. Στα τέσσερα επόμενα χρόνια. Αυτό είναι κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ, να δανείζεται δηλαδή κάποιος και να συμφωνεί να πληρώσει τα δάνειά του σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, όταν τα έχει πάρει με τόσο υψηλό επιτόκιο.

 • Το υπόλοιπο 34% των δανείων, τα 47 εκατομμύρια ευρώ, θα αποπληρωθούν από το 2011 έως το 2021.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, αμφιβάλλει κανένας ότι τα δάνεια αυτά πάρθηκαν όχι μόνον για να ικανοποιήσουν τις λανθασμένες οικονομικές και πολιτικές επιλογές της προηγούμενης δημοτικής αρχής, αλλά και για να δυσκολέψουν το έργο της επόμενης;


Ήταν συνειδητή πολιτική επιλογή τους να μην μας επιτρέψουν να κάνουμε έργο. Επενδύουν πολιτικά στην αποτυχία μας. Και ονειρεύονται την επάνοδό τους στα δημοτικά πράγματα της πόλης μας.   Οι πολίτες του Αμαρουσίου όμως δεν θα τους κάνουν το χατίρι. Και αυτό θα το καταλάβουν σύντομα.


Αλήθεια Πέμπτη
Τα έσοδα του Δήμου αντί να αυξάνονται, μειώνονται.

Το ίδιο διάστημα που ο Δήμος Αμαρουσίου προχωρούσε σε έναν άνευ προηγουμένου δανεισμό, χωρίς ωστόσο να γίνεται ουσιαστικό έργο , και τα έσοδα του αντί να αυξάνονταν, μειώνονταν σε πραγματικές τιμές.
Σας παραθέτουμε αναλυτικό πίνακα. • Το 2002, τα έσοδα του Δήμου έφτασαν τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

 • Το 2003, τα έσοδα έπεσαν κατακόρυφα, στα 78 εκατομμύρια ευρώ.

 • Το 2004, χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων, τα έσοδα του Δήμου έπεσαν ακόμη περισσότερο, στα 50 εκατομμύρια ευρώ.

 • Και το 2006 τα έσοδα έφτασαν τα 82 εκατομμύρια ευρώ .

Στα έσοδα του Δήμου δεν περιλαμβάνουμε τα ποσά που μπήκαν στα ταμεία από δανεισμό.


Από τα 100 εκατομμύρια του 2002 λοιπόν, πέσαμε το 2004 στα 50 και το 2006 στα 82. Δεν γνωρίζουμε να υπάρχει άλλος Δήμος στην Ελλάδα που τα έσοδα του να μειώθηκαν από το 2002 ως το 2006.
Και στη μείωση των εσόδων, ο Δήμος Αμαρουσίου αναδεικνύεται πρωταθλητής.
Πρωταθλητές σε χρέη και δάνεια, πρωταθλητές σε μείωση εσόδων.


Αλήθεια Έκτη
Οι εργαζόμενοι στο Δήμο, όμηροι μιας απαράδεκτης κατάστασης.

Ο Δήμος Αμαρουσίου, για να ξεπεράσει τους σκοπέλους του ΑΣΕΠ και να λειτουργήσει ως μηχανισμός εξυπηρέτησης των «δικών μας παιδιών», δημιούργησε ένα νομικό έκτρωμα, τον Οργανισμό Εργασίας, που αντίστοιχος του δεν υπάρχει πουθενά σε όλη την Ελλάδα.
Τι έκανε ο Οργανισμός αυτός; Προσλάμβανε προσωπικό το οποίο στη συνέχεια ενοικίαζε στο Δήμο. Μετέτρεψε δηλαδή με τον τρόπο αυτό, τους εργαζόμενους σε εμπόρευμα που εργαζόταν με ένα ιδιόμορφο εργασιακό καθεστώς και ήταν όμηροι στις εκάστοτε διαθέσεις της δημοτικής αρχής.


Αυτός ο Οργανισμός Εργασίας αναδείχθηκε πρωταγωνιστής σε κάθε είδους παρανομία. • Στην Εφορία χρωστά από το 2000 έως σήμερα περίπου 25,5 εκατομμύρια ευρώ απο μη απόδοση ΦΠΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών κι άλλων παρακρατούμενων φόρων. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει και τις προσαυξήσεις.

 • Στο ΙΚΑ είχε να πληρώσει εισφορές από το 2002. Για τις απλήρωτες αυτές εισφορές έγινε ρύθμιση μόλις το 2006, από την οποία πληρώθηκε μόνον η μία δόση και στη συνέχεια χάθηκε και η ρύθμιση αυτή.

 • Σήμερα ο Οργανισμός Εργασίας χρωστά στο ΙΚΑ περίπου 13,5 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε τις προσαυξήσεις των ρυθμίσεων που έχουν καταπέσει.

 • Επίσης, μέσα από τον Οργανισμό Εργασίας πληρώνονταν άνθρωποι που δεν πατούσαν το πόδι τους στο Δήμο, ακόμη και εργαζόμενος που ήταν φυλακισμένος αλλά ο μισθός του καταβάλλετο κανονικά.

 • Ανάλογες υποχρεώσεις από μη απόδοση παρακρατούμενων φόρων και οφειλές προς το ΙΚΑ υπάρχουν και στις άλλες επιχειρήσεις του Δήμου μας, όπως στην Επιχείρηση Πολιτισμού της οποίας οι απλήρωτες υποχρεώσεις αγγίζουν τα 800 χιλιάδες ευρώ.

Για όλες αυτές τις παρανομίες τόσο στον Οργανισμό Εργασίας, όσο και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις και οργανισμούς του Δήμου μας, υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες. Ευθύνες ποινικές και πολιτικές, για τα πρόσωπα που είχαν την ευθύνη τόσο της σύστασης του όσο και της διοίκησης του. Και οι ευθύνες αυτές θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν, γιατί έχουν και όνομα και επώνυμο.


Αλήθεια Έβδομη
Υποθηκευμένο το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας

Σήμερα ο Δήμος Αμαρουσίου κινδυνεύει να χάσει σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος  της ακίνητης περιουσίας του, η οποία είναι υποθηκευμένη για την εξυπηρέτηση των δανείων που έχουμε λάβει. • Από το 2005 ο Δήμος αδυνατεί να πληρώσει το δάνειο που έχει λάβει από την Εθνική για το οποίο έχουμε υποθηκευμένο το κτήμα Καρέλλα.

 • Σε άλλες Τράπεζες, έχουμε υποθηκεύσει 57  διαμερίσματα ιδιοκτησίας του Δήμου μας, τα οποία βρίσκονται κοντά στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

 • πο το 2005 έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο το δάνειο των 15 εκατομμυρίων ευρώ που πήρε η εταιρεία ΑΘΜΟΝΟΝ, προκειμένου να αγοράσει το ακίνητο της πρώην ΕΤΕΒΑ. Δώσαμε εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσουμε ένα ακίνητο που δεν μπορεί να αξιοποιηθεί αφού είναι χαρακτηρισμένο ως κοινόχρηστος χώρος. Για την καθυστέρηση εξυπηρέτησης του δανείου αυτού το οποίο έχει καταστεί υπερήμερο, έχουμε επιβαρυνθεί επιπλέον με 1,7 εκατομμύρια ευρώ.

Αλήθεια Όγδοη
Ουραγοί στην αξιοποίηση εθνικών και κοινοτικών χρηματοδοτήσεων

Ο Δήμος Αμαρουσίου όλα αυτά τα χρόνια επέλεξε συνειδητά να μην αξιοποιεί τα εθνικά και κοινοτικά προγράμματα χρηματοδότησης έργων και παρεμβάσεων. Το Μαρούσι υπήρξε ουραγός στην αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων αυτών.


Ο πίνακας που παραθέτουμε είναι ενδεικτικός. Ακόμη και η γειτονική Πεύκη, ένας Δήμος μικρός συγκριτικά με το δικό μας, διεκδίκησε και απέσπασε πολλά περισσότερα χρήματα από το Μαρούσι για έργα, μέσα από την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων.Εμείς περιφρονήσαμε τα χρήματα αυτά. Προτιμούσαμε να δανειζόμαστε ασταμάτητα, χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική.


Αλήθεια Ένατη
Σπαταλήθηκαν εκατομμύρια ευρώ , για έργα που δεν παραλάβαμε

Η αδιαφάνεια και η αναποτελεσματικότητα αποτελούσε τον κανόνα στην υλοποίηση όλων των τεχνικών έργων που έγιναν στην πόλη μας. Ξοδέψαμε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ χωρίς να καταφέρουμε να έχουμε τα έργα που χρειάζεται το Μαρούσι. • Η ανάπλαση του κέντρου της πόλης κόστισε 12 εκατομμύρια ευρώ. Τα έργα ήταν κακοφτιαγμένα, οι υπηρεσίες μας δεν τα παραλαμβάνουν εξαιτίας των κακοτεχνιών αυτών και δυστυχώς δεν μπορούμε να βρούμε το δίκιο μας γιατί στο μεταξύ ο εργολάβος χρεοκόπησε έχοντας όμως εισπράξει πρώτα το μεγαλύτερο μέρος απο την αμοιβή του.

 • Η δημιουργία χώρων στάθμευσης που είχε ανάγκη η πόλη και κυρίως το κέντρο, δεν έγινε ποτέ. Ξοδεύτηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για μελέτες και μεγαλεπήβολα σχέδια , τα οποία όμως έμειναν στις μακέτες.

 • Είμαστε ο μοναδικός Δήμος της χώρας που υπέγραψε σύμβαση με την προηγούμενη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, η οποία προέβλεπε την δωρεάν παραχώρηση του δημοτικού δικτύου ύδρευσης σε αυτήν. Ευτυχώς η σύμβαση αυτή δεν υλοποιήθηκε, όμως η ΕΥΔΑΠ εξακολουθεί να έχει απαιτήσεις από το Δήμο και για το λόγο αυτό χρεώνει το νερό που πουλά στο δίκτυο μας σε τιμές 50% υψηλότερες από αυτές που χρεώνει σε άλλους Δήμους.

 • Είμαστε επίσης ο μοναδικός ολυμπιακός Δήμος που δεν έχει γήπεδο ποδοσφαίρου δικό του. Και δεν έχει γιατί ενώ ξοδέψαμε το 1998 πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ για να το κατασκευάσουμε, το 2001 το γκρεμίσαμε για να γίνουν στη θέση του πάρκινγκ.

 • Αναρωτιόμαστε, ποια είναι η προίκα που άφησαν στην πόλη μας οι Ολυμπιακοί Αγώνες; Τι έμεινε στο Δήμο μας απο αυτή τη διοργάνωση. Aλλοι Δήμοι κέρδισαν πολλά. Η Καλλιθέα, το Παλαιό Φάληρο κέρδισαν αθλητικές εγκαταστάσεις, κέρδισαν νέους χώρους πρασίνου. Εμείς τι κερδίσαμε; Ακόμη και στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αμαρουσίου, είμαστε φιλοξενούμενοι και παρακαλάμε να μας δοθούν οι εγκαταστάσεις για λίγες ώρες την εβδομάδα.

Αλήθεια Δέκατη
Ο Δήμος Αμαρουσίου κινδυνεύει με λουκέτο

Όλοι αντιλαμβάνονται τη βαριά κληρονομιά που μας αφήνει το καθεστώς που διοίκησε τα προηγούμενα χρόνια το Δήμο Αμαρουσίου.
Είμαστε μια Νέα Δημοτική Αρχή, που στον ενάμιση πρώτο μήνα της θητείας μας αγωνιζόμαστε για να περισώσουμε • τη μια μέρα τις αμοιβές των εργαζομένων μας

 • την άλλη μέρα να εξασφαλίσουμε την πληρωμή της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε

 • την επόμενη να διαφυλάξουμε την ακίνητη περιουσία μας. Μέχρι και εξώδικο λάβαμε πριν μερικές μέρες από τον κατασκευαστή του Δημαρχείου μας, για οφειλή 147 χιλιάδων ευρώ από απλήρωτο ΦΠΑ που αφορά την ανέγερση του Δημαρχιακού Μεγάρου πριν 4-5 χρόνια

 • Τι να πρωτο-αντιμετωπίσουμε με αυτήν την κακή οικονομική κατάσταση; Την ανυπαρξία βασικών υποδομών όπως η αποχέτευση και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας; Τις λακκούβες στους δρόμους; Την έλλειψη χώρων στάθμευσης;

Έλλειμμα 4 εκ. euro  το μήνα
Το έλλειμμα του Δήμου Αμαρουσίου αγγίζει σε μηνιαία βάση το πρώτο τρίμηνο του 2007, τα 4 εκατομμύρια ευρώ.
Κι αυτά χωρίς να κάνουμε ούτε ένα έργο στην πόλη. Χωρίς να ρίξουμε ούτε ένα χαλίκι στους δρόμους της. • Τα μηνιαία έσοδα του Δήμου από τα δημοτικά τέλη κυμαίνονται από 2,3 έως 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

 • Το σύνολο των εσόδων μας από τους ΚΑΠ εξυπηρετεί αποκλειστικά τις οφειλές μας στον ΕΣΔΚΝΑ και μερικώς στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
      * Αντίστοιχα , τα έξοδα μας ξεπερνούν 6,5 εκατομμύρια .

 • Τα έξοδα μισθοδοσίας των εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις και Οργανισμούς φτάνουν τα 1,8 εκατομμύρια.

 • Οι ρυθμίσεις για τις οφειλές του Οργανισμού Εργασίας και των άλλων δημοτικών επιχειρήσεων ξεπερνούν το 1,7 εκατομμύριο.

 • Αλλα 2,5 εκατομμύρια απαιτούνται για την εξυπηρέτηση των υπόλοιπων δανείων.

Αμφιβάλλει λοιπόν κανείς ακούγοντας τα νούμερα αυτά, ότι ο Δήμος Αμαρουσίου έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει;Και πως αν δεν υπάρξει άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικής εξυγίανσης, με τη συνδρομή του κράτους και την ενεργό στήριξη του συνόλου των πολιτικών  δυνάμεων του τόπου , θα αναγκαστούμε να παραδώσουμε τα κλειδιά του Δήμου στην ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών;


Σχέδιο για έξοδο από την κρίση
Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Κάθε μέρα που περνά, η θηλιά που έχει περαστεί στο λαιμό της πόλης μας σφίγγει όλο και περισσότερο και κινδυνεύει να πνίξει έναν από τους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας.  Ως Δημοτική Αρχή είμαστε αποφασισμένοι να καταρτίσουμε ένα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση.


Θα στηριχθούμε πρώτα από όλα στο νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου μας, στη μείωση της σπατάλης, στην αναζήτηση νέων εσόδων χωρίς να επιβάλλουμε χαράτσια στους δημότες μας.


Όμως αυτά δεν αρκούν από μόνα τους.  Χρειάζονται ακόμη πιο δραστικά μέτρα και η συνδρομή του κράτους και της κυβέρνησης θα είναι καθοριστική.


Θα ζητήσουμε βοήθεια από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό προσωπικά, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις που θα σώσουν το Δήμο μας από το κλείσιμο. Ευελπιστούμε ότι η ανταπόκρισή τους θα είναι άμεση και ουσιαστική.


Για τα οικονομικά προβλήματα του Δήμου μας θα ενημερώσουμε επίσης στο άμεσο χρονικό διάστημα και το σύνολο των βουλευτών της Β Αθήνας, όλων των κομμάτων. Και θα ζητήσουμε και από αυτούς την ενεργό και έμπρακτη στήριξη τους. Είμαστε βέβαιοι ότι στο πλευρό μας θα έχουμε το σύνολο των αιρετών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Ενστάσεις για να «κουκουλωθεί» το πρόβλημα
Σήμερα, δημοσιοποιούμε σε όλο του το μέγεθος το οικονομικό πρόβλημα του Δήμου Αμαρουσίου. Αυτό το πρόβλημα που κάποιοι πιθανόν ήθελαν να μην αποκαλυφθεί σε όλο του το μέγεθος. Και γι αυτό προσπάθησαν με αστήρικτες νομικά και ηθικά ενστάσεις να ακυρώσουν το αποτέλεσμα των εκλογών στο Δήμο Αμαρουσίου.


Σε ποιον άλλο Δήμο της χώρας υποβλήθηκε ένσταση σε βάρος ενός συνδυασμού με θέμα την ποσόστωση των γυναικών στο ψηφοδέλτιο του, για την οποία ποσόστωση εφαρμόσαμε πιστά την εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών;
Μόνον στο Μαρούσι. Γνωρίζουμε λοιπόν καλά ότι πίσω από τις ενστάσεις κρύβονται τα πρόσωπα εκείνα που όλα τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχαν από θέσεις ευθύνης στη διοίκηση του Δήμου. Τα πρόσωπα που θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για ότι μας παρέδωσαν.


Ενημέρωση όλων των πολιτών
Από αύριο κιόλας ξεκινούμε μια εκτεταμένη εκστρατεία ενημέρωσης όλων των πολιτών της πόλης, οι οποίοι θα σταθούν στο πλευρό μας και θα μας δώσουν την απαραίτητη δύναμη για να βρούμε μέσα από τις κατάλληλες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες τις λύσεις που απαιτούνται, προκειμένου ο Δήμος Αμαρουσίου να σηκώσει ξανά ψηλά το κεφάλι.

Μετάβαση στο περιεχόμενο