Υπογράφηκε σήμερα η προγραμματική σύμβαση του Δήμου Αμαρουσίου με την Νομαρχία Αθηνών για τη βιοκλιματική ανάπλαση του Κέντρου

Print Friendly, PDF & Email


ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ.Γ.Πατούλης με τον Νομάρχη Αθηνών κ.Γ.Σγουρό
|download file .jpg 135 KB|


«Τόσο για μένα όσο για τον κ.Δήμαρχο, προέχει το καλό του τόπου», είπε ο κ.Σγουρός.
|download file .jpg 85 KB|


Εκατοντάδες ήταν οι πολίτες που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Αμαρουσίου και Νομαρχίας Αθηνών για τη βιοκλιματική ανάπτυξη του Κέντρου της πόλης.
|download file .jpg 127 KB|


Από αριστερά, ο Νομάρχης Αθηνών κ.Γ.Σγουρός, η Αντιδήμαρχος Αμαρουσίου κ.Ρ.Χαλιώτη, ο Δ/ντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Αθηνών κ.Θ. Καρδοματέας, ο Αντινομάρχης Αθηνών κ. Αν. Πολυζωγόπουλος, ο Δημ. Σύμβουλος κ.Ν.Κάββαλος και ο Ειδικός Γραμματέας του Δήμου Αμαρουσίου κ.Μ.Μπάρλας.
|download file .jpg 135 KB|

 


 


Γ. Πατούλης: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι δύναμη προόδου όταν βάζει πάνω απ’ όλα το συμφέρον των πολιτών και όχι κόμματα και χρώματα»


Σε ατμόσφαιρα ενθουσιασμού και ικανοποίησης και παρουσία εκατοντάδων πολιτών, υπογράφηκε σήμερα στο Δημαρχείο Αμαρουσίου, η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Αμαρουσίου και της Νομαρχίας Αθηνών, από το Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλη και τον Νομάρχη Αθηνών κ. Γ. Σγουρό, που αφορά στην Βιοκλιματική Ανάπλαση του Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου Αμαρουσίου, προϋπολογισμού 7.600.000 ευρώ.


Το μήνυμα ότι «οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν βάζουν πάνω απ’ όλα το συμφέρων των πολιτών και δεν κοιτούν κόμματα και χρώματα, μπορούν να γίνουν δυνάμεις προόδου», τόνισε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλης.

Ο κ. Δήμαρχος εξέφρασε τις θερμότερες ευχαριστίες του στον Νομάρχη κ. Γ. Σγουρό και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών λέγοντας πως «το έργο δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί, αν δεν υπήρχε η πολιτική βούληση του κ. Νομάρχη αλλά και η ομόφωνη έγκρισή του από το Νομαρχιακό Συμβούλιο. Η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα «πράσινα» έργα που πραγματοποιούνται στο Λεκανοπέδιο και θα αναβαθμίσει το ιστορικό εμπορικό κέντρο της πόλης μας. Φιλοδοξούμε να κάνουμε το Μαρούσι, Πρώτη πόλη στην Ελλάδα, και σε αυτό σας θέλουμε κοντά μας όλους».

Ο Νομάρχης Αθηνών κ. Γ. Σγουρός, ευχαρίστησε θερμά τον κ. Πατούλη αλλά και τον κόσμο που παραβρέθηκε στην εκδήλωση για την θερμή υποδοχή. Αναφερόμενος στην σύμβαση της Νομαρχίας με τον Δήμο Αμαρουσίου και την χρηματοδότηση της ανάπλασης, τόνισε: « Η Νομαρχία έχει ως στόχο να διαθέτει τα χρήματα που παίρνει από το Κράτος σε Δήμους οι οποίοι καταθέτουν ώριμες μελέτες για έργα υποδομής, όπως είναι τα αντιπλημμυρικά έργα, οι πλατείες, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, κλπ. Η μελέτη του Δήμου Αμαρουσίου για την βιοκλιματική ανάπτυξη του ιστορικού εμπορικού κέντρου της πόλης, μας βρήκε σύμφωνους σε όλα, και τις 5 παρατάξεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου, και για το λόγο αυτό εγκρίθηκε ομόφωνα. Η Ελλάδα πήγε πίσω τόσα χρόνια επειδή είχαμε κομματικές παρωπίδες. Τόσο εγώ όσο ο Δήμαρχος Γ. Πατούλης, δεν έχουμε παρωπίδες. Για εμάς προέχει το καλό του τόπου».

Στην εκδήλωση επίσης μίλησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου κ. Γ. Παπαχρυσάνθου, ο οποίος χαρακτήρισε το έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης «όχι μόνο έργο πνοής και αναβάθμισης του Αμαρουσίου, αλλά διόρθωση παλαιών αμαρτημάτων που έγιναν στο παρελθόν και έγιναν η αιτία να φύγει ο κόσμος από το Μαρούσι. Με το έργο αυτό τόσο ο κ. Δήμαρχος όσο και ο κ. Νομάρχης, απέδειξαν ότι όταν υπάρχουν άνθρωποι που ξεπερνούν τα κομματικά στεγανά, μόνο ωφελημένος μπορεί να βγει ο τόπος.»

Η εκδήλωση έκλεισε με μια σύντομη παρουσίαση στους παρισταμένους της βιοκλιματικής ανάπλασης.


Τι είναι η Βιοκλιματική Ανάπλαση του Εμπορικού Κέντρου Αμαρουσίου;


Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες «πράσινες» παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται σε όλη την Αττική, ενώ συγχρόνως αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο Μαρούσι.


Η υλοποίηση του έργου στηρίζεται στα ισχυρά θεμέλια της εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ του Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη και του Νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρού.


Η Βιοκλιματική Ανάπλαση θα αναβαθμίσει και θα αλλάξει ριζικά τη μορφή του ιστορικού εμπορικού κέντρου της πόλης.  Το έργο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής  κ. Μ.  Σανταμούρη.


Ο προϋπολογισμός του είναι 7.600.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από τη Νομαρχία Αθηνών..


Με τη βιοκλιματική ανάπλαση του Κέντρου δημιουργούνται οι προϋποθέσεις που θα καταστήσουν το Κέντρο της πόλης  του Αμαρουσίου χώρο συνάντησης και αναψυχής κατοίκων και επισκεπτών.


Οι παρεμβάσεις που προβλέπονται αφορούν μεταξύ άλλων  στη διαμόρφωση των οδικών αξόνων, την ανάδειξη των εισόδων στη πόλη, την αναβάθμιση των χώρων πρασίνου, αλλά και παρέμβαση στα κτηριακά μέτωπα.


Οι βασικοί  άξονες της παρέμβασης θα αναπτυχθούν στο δίκτυο πεζοδρόμων και δρόμων των οδών Ερμού, Δήμητρος, Πλαστήρα, Διονύσου, Μητροπόλεως, Παναθηναίων,  Διάμεση και Βασιλίσσης Σοφίας. Επίσης και στα βασικά οδικά σημεία πρόσβασης προς το Κέντρο, στην Πύλη του ΗΣΑΠ και την πλατεία Αγίας Λαύρας.


Στόχοι – παρεμβάσεις:


Κύριοι στόχοι της ανάπλασης  είναι:

– Η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, μέσα από την εφαρμογή στοιχείων βιοκλιματικού σχεδιασμού.
– Η ενίσχυση του αστικού πρασίνου, καθώς και η προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.
-Η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του ιστορικού εμπορικού κέντρου.
-Η αναβάθμιση και ανάδειξη της τοπικής αγοράς, με την προσθήκη στοιχείων που θα αναδεικνύουν την ταυτότητα και το χαρακτήρα της.
– Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μόνιμων κατοίκων του Κέντρου, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι παλιοί κάτοικοι της πόλης, συναισθηματικά δεμένοι με την περιοχή.
– Η διαφύλάξη και η αύξηση της αξίας της γης.


Η βιοκλιματική ανάπλαση στηρίζεται σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και μελέτη, που σέβεται τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της εμπορικής αγοράς, προβλέπει τη χωροθέτηση βασικών δραστηριοτήτων και την ορθή επιλογή υλικών και δίνει έμφαση στην ασφαλή μετακίνηση  κατοίκων και επισκεπτών.


Επίσης προβλέπει την εγκατάσταση ομοιογενή και ποιοτικού αστικού εξοπλισμού, την εγκατάσταση φωτισμού χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, τη σωστή χρήση υδάτινων στοιχείων, την ενίσχυση της φύτευσης, καθώς και κατάλληλες μεθόδους σκιασμού και ηλιοπροστασίας.


Προβλέπει επίσης τη διαμόρφωση πεζοδρομίων, τη λειτουργικότητα του δικτύου κυκλοφορίας, με αποτροπή της διαμπερούς κυκλοφορίας, τη βελτίωση του συστήματος στάθμευσης, την ορθολογική διαχείριση των χώρων και τη μετρήσιμη βιοκλιματική παρέμβαση.

Υπηρετώντας τις αρχές της βιοκλιματικής ανάπλασης επιτυγχάνεται η βελτίωση του δείκτη θερμικής άνεσης, η επέμβαση στην τοπική ρύπανση, καθώς και η δημιουργία ευνοϊκού μικροπεριβάλλοντος.

Η κεντρική ιδέα των μελετητών είναι η δημιουργία τεσσάρων σημείων κόμβων, που θα συνδεθούν με τα τέσσερα στοιχεία της φύσης:  Τη γη, το νερό, τον αέρα και τον ήλιο.
 
Η μορφή που θα έχει το κέντρο όταν θα έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση θα περιλαμβάνει μια σειρά από στοιχεία όπως: 

• Η οριοθέτηση- ανάδειξη των εισόδων του εμπορικού κέντρου, με κατασκευή Πυλών
• Η ενιαία μορφολογία της όψης των κτιρίων.
• Η ενιαία επίστρωση δαπέδου
• Η παρουσία φωτοβολταϊκών στοιχείων, πίδακες νερού, εναλλάκτες αέρα.
• Η δημιουργία τοποσήμων.
• Η εγκατάσταση μοντέρνου αστικού εξοπλισμού.
• Ενώ προβλέπεται επίσης και η ανακατασκευή και επέκταση των δικτύων κοινής ωφέλειας.


Κατά την εκτέλεση του έργου θα μπουν αυστηρές προδιαγραφές, ώστε να υπάρξει απόλυτος σεβασμός στην ανάγκη να λειτουργήσει η αγορά, καθώς και οργάνωση του εργοταξίου ώστε να είναι επισκέψιμο το εμπορικό κέντρο, αλλά και να μπορούν οι κάτοικοι να ζουν με άνεση και ασφάλεια.
 


 


Μετάβαση στο περιεχόμενο