Υπογονιμότητα – σύγχρονες λύσεις αντιμετώπισης

Print Friendly, PDF & Email

Ημερίδα από το Δήμο Αμαρουσίου και το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας ΟΤΑ







download _.jpg file 516 KB
Το επίκαιρο πρόβλημα της υπογονιμότητας που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες, αλλά και τις λύσεις που προσφέρει η επιστήμη ανέπτυξαν ειδικοί επιστήμονες στην ημερίδα που διοργάνωσε το Διαδημοτικό δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ και ο Δήμος Αμαρουσίου, την Τρίτη 18 Μαρτίου 2008.

Είναι πλέον κοινή διαπίστωση ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες οδηγούν στη μείωση της γονιμότητας και τον υποδιπλασιασμό του πληθυσμού σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, με συνέπεια οι εξελίξεις που προδιαγράφονται για το μέλλον να είναι δυσοίωνες.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Διαδημοτικού δικτύου Γιώργος Πατούλης ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας ανέφερε ότι η επιστημονική αυτή εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του δικτύου, το οποίο ο Δήμος Αμαρουσίου έχει την τιμή να φιλοξενεί στην πόλη μας.

Σκοπός της εκδήλωσης υπογράμμισε ο κ. Πατούλης είναι μέσα από την ενημέρωση για τις  επιστημονικές δυνατότητες να βοηθήσουμε τα ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, σε μια εποχή που γνωρίζουμε πως εμείς οι Έλληνες είμαστε μεταξύ των πιο γερασμένων χωρών της Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Υγείας του Δήμου Αμαρουσίου κ. Κώστας Νταλούκας μετά από σύντομη ιστορική αναδρομή έκανε μία πλήρη πολιτικοκοινωνική ανάλυση του προβλήματος της υπογονιμότητας και ανέπτυξε τα δημογραφικά στοιχεία στην εξέλιξη του πληθυσμού, τόσο σε Ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.          
Μεταξύ άλλων ο κ. Νταλούκας επισήμανε ότι εάν η Ευρώπη εξακολουθήσει να έχει δείκτη γονιμότητας κάτω από το 2,1 ( είναι ο δείκτης που χρειάζεται ένας πληθυσμός για να παραμένει σταθερός ) στα επόμενα σαράντα πέντε χρόνια θα έχουμε υποδιπλασιασμό του πληθυσμού.
 
Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν το χαμηλότερο δείκτη γονιμότητας υπογράμμισε ο κ. Νταλούκας και οι χώρες αυτές θα βιώσουν μία δραματική αλλαγή στην ηλικιακή πυραμίδα που θα επηρεάσει όλα τα κοινωνικά στρώματα, ενώ οι επιπτώσεις θα είναι εμφανείς στη δομή της οικογένειας, στην αγορά εργασίας κ.α.
Ειδικότερα, στην Ελλάδα οι ηλικίες από 0 – 14 ετών έχει μειωθεί από το 1994 – 2005 κατά 15%, ενώ αντίθετα οι ηλικίες από 65 και άνω έχουν αυξηθεί κατά 30%.

Από την πλευρά του ο κ. Βασίλειος Αθανασίου, μαιευτήρας, χειρουργός γυναικολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σημείωσε ότι η υπογονιμότητα είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που πλήττει το 15% των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας και που εντείνεται συνεχώς. Στη χώρα μας ειδικότερα  πρόσθεσε υπολογίζεται ότι 1 στα 7 ζευγάρια αντιμετωπίζει πρόβλημα γονιμότητας.  Ο κ. Αθανασίου αφού αναφέρθηκε στα αίτια του προβλήματος, ανέπτυξε διεξοδικά τις λύσεις που προσφέρει σήμερα η επιστήμη με μεγάλη επιτυχία για τα ζευγάρια που προσπαθούν για ένα παιδί.

Μετάβαση στο περιεχόμενο