Το σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή τη δική μας, αλλά και της οικογένειας μας, από την παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, κατέδειξε η βιωματική εκπαίδευση με προσομοιωτές στο Μαρούσι

Print Friendly, PDF & Email

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης και παριστάμενοι πολίτες χρησιμοποιούν τον προσομοιωτή σύγκρουσης και ενημερώνονται από τον εκπαιδευτή του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας « Πάνος Μυλωνάς» Δ. Χατζηδοπαυλάκη για την αδράνεια και τις διάφορες συμπεριφορές του ανθρωπίνου σώματος σε μία πιθανή σύγκρουση.Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης με νέους που χρησιμοποίησαν τα ειδικά γυαλιά που προσομοιάζουν καταστάσεις μέθης και λήψης ψυχοφαρμάκων κατά την οδήγηση, μπροστά σε προσομοιωτή ανατροπής.Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης στη διάρκεια χρήσης του ειδικού οργάνου μέτρησης του χρόνου αντίδρασης και εκτίμησης απόστασης ακινητοποίησης του οχήματος.Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης με την υπεύθυνη του προγράμματος από το Σύνδεσμο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων Γ. Τριαναταφύλλου και τον εκπαιδευτή Δ. Χατζηδοπαυλάκη και άλλους συνεργάτες του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».


Βιωματική εκπαίδευση από ειδικούς για την οδική ασφάλεια με τη χρήση προσομοιωτών πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Δημάρχου Αμαρουσίου κου Γιώργου Πατούλη στην πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Μαρούσι.


Το πρόγραμμα υλοποιεί ο Σύνδεσμος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων (Σύνδεσμος 21 ΟΤΑ- ΣΒΑΠ), σε συνεργασία με το Δήμο Αμαρουσίου, στο πλαίσιο της προώθησης των δράσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη και ενόψει της μεγάλης εξόδου για τις εορτές του Πάσχα.


Οι ειδικοί από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν, να καθοδηγήσουν και να υπενθυμίσουν στους παριστάμενους τους σοβαρούς κινδύνους που κρύβει η παραβίαση των Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για εμάς και τις οικογένειες μας.


-Στη δράση χρησιμοποιήθηκε προσομοιωτής πρόσκρουσης, προκειμένου να καταδειχθεί η αναγκαιότητα για χρήση Ζώνης Ασφαλείας, ενώ οι ειδικοί μίλησαν στους παριστάμενους για τη μάζα αδράνειας και τις διάφορες συμπεριφορές του ανθρωπίνου σώματος σε μία πιθανή σύγκρουση.    


-Επίσης για την επίδραση που έχει το αλκοόλ και τα ψυχοφάρμακα κατά την οδήγηση χρησιμοποιήθηκαν ειδικά γυαλιά που προσομοιάζουν μέθη και λήψη ψυχοφαρμάκων. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης πραγματοποιήθηκε και φιλικό αλκοτέστ σε κεντρικό σημείο της πόλης. Οι ειδικοί τόνισαν ότι κατά την έξοδο,  ένας από την παρέα θα πρέπει να αναλαμβάνει χρέη οδηγού, που θα αποφεύγει τη χρήση αλκοόλ, έτσι ώστε η μετακίνηση να γίνεται με ασφάλεια.


Σημειώνεται ότι, στατιστικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι όταν σε τροχαίο δυστύχημα εμπλέκεται οδηγός που βρίσκεται υπό την επίρροια αλκοόλ, κατά μέσο όρο οδηγούνται στο θάνατο άλλοι τρεις άνθρωποι.


-Πραγματοποιήθηκε επίσης επίδειξη – ενημέρωση με χρήση ειδικού οργάνου μέτρησης του χρόνου αντίδρασης και εκτίμησης απόστασης ακινητοποίησης του οχήματος, με την οποία φάνηκε η ανάγκη να προσαρμόζουμε το στυλ της οδήγησής μας και την ταχύτητά μας ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες. (στεγνό, βρεγμένο ή χιονισμένο οδόστρωμα).                                     


Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κος Γιώργος Πατούλης, ο οποίος συμμετείχε στην επίδειξη και ενημέρωση μέσω των προσομοιωτών εξέφρασε την αναγκαιότητα όλοι οι οδηγοί να συμμετέχουν σε δράσεις όπως αυτή, καθώς έτσι μπορούμε να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε καλύτερα το μέγεθος του κινδύνου από την παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Παράλληλα ευχαρίστησε τους ειδικούς της οδικής Ασφάλειας για τη σπουδαία και σημαντική ενημέρωση, καθώς και τους παριστάμενους για την ενεργό συμμετοχή τους σε δράσεις που προάγουν τις ασφαλείς μετακινήσεις.                 


Στο πλαίσιο του προγράμματος, εργαζόμενοι από τα Εξωτερικά συνεργεία του Δήμου με τη συμμετοχή των παρισταμένων πραγματοποίησαν περιβαλλοντική δράση καθαρίζοντας από τις ρυπογόνες αφίσες την πλατεία ΗΣΑΠ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο