Το προσχέδιο της κυκλοφοριακής μελέτης στην Π.Ε Αγίου Νικολάου παρουσιάστηκε σε μία πρώτη συνάντηση ενημέρωσης των κατοίκων από τον Δήμαρχο Αμαρουσίου Γ. Πατούλη

Print Friendly, PDF & EmailΟ Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, στην τοποθέτησή του επί των προτάσεων της κυκλοφοριακής μελέτης για την περιοχή του Αγίου Νικολάου στη συνάντηση για την ενημέρωση των κατοίκων.
Προπαρασκευαστική συνάντηση ενημέρωσης των κατοίκων της περιοχής του Αγίου Νικολάου για την παρουσίαση των προτάσεων του μελετητή επί των νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν στη συγκεκριμένη γειτονιά, είχε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, παρόντων στελεχών της Διοίκησης, δημοτικών συμβούλων, εκπροσώπων του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου και ΚΑΤ Αμαρουσίου και κατοίκων της περιοχής. Η παρουσίαση της τελικής μελέτης θα πραγματοποιηθεί με την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης επί των προτεινόμενων αλλαγών σε νεότερη συνάντηση με τους κατοίκους περί τα τέλη του έτους.


Τοποθετούμενος σχετικά με την προτεινόμενη κυκλοφοριακή μελέτη για την περιοχή του Αγίου Νικολάου, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Πατούλης, σημείωσε ότι εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο ρυθμίσεων που προωθεί η Δημοτική Αρχή για τη βελτίωση του κυκλοφοριακού φόρτου στην πόλη με στόχο την καλύτερη οδική κυκλοφορία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. «Πρόκειται για μία πρώτη συνάντηση ενημέρωσης. Μέσα από το διάλογο μαζί σας, μετά τις παρατηρήσεις και τοποθετήσεις σας, θα προχωρήσει η οριστικοποίηση της μελέτης. Στόχος μας είναι όσο γίνεται να ικανοποιήσουμε όλες τις πλευρές ακολουθώντας κάθε νόμιμη διαδικασία, προκειμένου οι αλλαγές που θα εφαρμοστούν να λειτουργήσουν προς όφελος των κατοίκων και να βελτιώσουν την καθημερινότητα τους» ανέφερε ο Δήμαρχος απευθυνόμενους στους παρευρισκόμενους κατοίκους.


Το προσχέδιο της μελέτης βρίσκεται τη διάθεση των κατοίκων και δημοτών στην ιστοσελίδα του Δήμου στο πλαίσιο της έναρξη της διαδικασίας της δημόσιας διαβούλευσης όπου κάθε δημότης μπορεί να ενημερωθεί σχετικά με τις αλλαγές και να καταθέσει την άποψή του.


Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία του Δημάρχου θα πραγματοποιηθεί από κοινού με τους εκπροσώπους του Συλλόγου περιήγηση στην περιοχή ώστε να ληφθούν υπόψη όλα τα δεδομένα στην κατάρτιση της τελικής μελέτης.


Την παρουσίαση του προσχεδίου της κυκλοφοριακής μελέτης πραγματοποίησε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Συγκοινωνιολόγος και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου Ευάγγελος Ματσούκης, ο οποίος και απάντησε στα ερωτήματα των παρευρισκομένων.


Στο πλαίσιο των προτεινόμενων κυκλοφοριακών αλλαγών περιλαμβάνονται:  • η μονοδρόμηση της οδού Μακεδονίας από την οδό ʼρεως προς και μέχρι την οδό Πόντου,

  • η διατήρηση της κυκλοφορίας επί των δύο κατευθύνσεων της οδού ʼρεως στο τμήμα της από την οδό Κνωσού μέχρι τη συνάντησή της με την οδό Αριστοφάνους,

  • η μονοδρόμηση της οδού ʼρεως από την οδό Χαϊμαντά προς και μέχρι την οδό Αριστοφάνους,

  • η μονοδρόμηση της οδού Αριστοφάνους από την οδό ʼρεως προς και μέχρι την οδό Πλουτάρχου,

  • η μονοδρόμηση της οδού Χαϊμαντά από την οδό Δεληγιάννη προς και μέχρι την οδό ʼρεως,

  • η αντιδρόμηση της οδού Κυβέλης, της οδού Ελ. Βενιζέλου από την οδό Β. Αλεξάνδρου προς και μέχρι την οδό Αγίου Νικολάου, και της οδού Αγίου Νικολάου από την οδό Ελ. Βενιζέλου προς και μέχρι την οδό Ρόδου.

Με τις ανωτέρω ρυθμίσεις διαμορφώνονται τρεις ξεχωριστές διαδρομές διέλευσης μέσω της περιοχής Αγίου Νικολάου, ως εξής:


(i) Για τους ερχόμενους από νότια: κίνηση μέσω των οδών Δεληγιάννη, αριστερά Χαϊμαντά, δεξιά ʼρεως (μονόδρομος), συνέχεια κίνηση επί της οδού ʼρεως προς Κηφισιά ή δεξιά προς την οδό Μακεδονίας.
(ii) Για τους ερχόμενους από βόρεια: κίνηση μέσω της οδού ʼρεως, δεξιά Αριστοφάνους, αριστερά Πλουτάρχου, ευθεία έξοδος προς την οδό Περικλέους.
(iii) Για τους ερχόμενους από βόρεια: κίνηση μέσω της οδού ʼρεως, αριστερά Αριστοφάνους, δεξιά Ελ. Βενιζέλου, αριστερά Αγ. Νικολάου, δεξιά Ρόδου, ευθεία έξοδος προς την οδό Περικλέους.


Με τις ρυθμίσεις αυτές επιτυγχάνεται και η «στεγανοποίηση» της περιοχής της περικλειόμενης από τις οδούς Χαϊμαντά, ʼρεως, Βασ. Αλεξάνδρου, Ελ. Βενιζέλου, η οποία εξάλλου περιλαμβάνει πεζοδρόμους και έναν δρόμο ήπιας κυκλοφορίας (συνέχεια της Δεληγιάννη) και έχει χαρακτηριστεί κεντρική περιοχή ανάπλασης.


Στις επισημάνσεις τους οι κάτοικοι εστίασαν στις παρεμβάσεις επί της οδού Πλουτάρχου που είναι δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, θέμα για το όποιο έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι θα επανεξεταστεί σε περίπτωση που μπορεί να ακολουθηθεί κάποια άλλη ρύθμιση.


Στην ενημέρωση για τις σχεδιαζόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις παραβρέθηκαν, επίσης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Επαμεινώνδας Γαρδέλης, οι Αντιδήμαρχοι Νικόλαος Πέππας, και Δημήτρης Σμυρνής, ο υπεύθυνος για θέματα συγκοινωνίας και κυκλοφορίας του Δήμου δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Ζήκος, καθώς, επίσης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, Δημήτρης Καρλαύτης, Ρένα Χαλιώτη, Παναγιώτης Σαγρής, Κωνσταντίνος Βλάχος, ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου και ΚΑΤ Αμαρουσίου Θωμάς Χατζιπρίμος, μέλη του συλλόγου και κάτοικοι της περιοχής του Αγίου Νικολάου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο