Το καινοτόμο ευρωπαϊκό έργο «Ανακύκλωση στο Σπίτι» εγκαινίασε ο Δήμος Αμαρουσίου, με την ανάπτυξη και παρουσίαση του πρώτου οικολογικού οικιακού ανακυκλωτή

Print Friendly, PDF & EmailΟ Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης καλωσορίζει τους ενεργούς πολίτες και εθελοντές που συμμετέχουν στην ενημερωτική εκδήλωση παρουσίασης καινοτόμου οικιακού ανακυκλωτή, που θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «Ανακύκλωση στο Σπίτι».Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης  με τον Εθνικό Εκπρόσωπο για το πρόγραμμα LIFE από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Πρωτόπαπα, την Καθηγήτρια στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Μ. Λοϊζίδου – Μαλαμή και τον Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Δ. Καρλαύτη.


Γ. Πατούλης: Η προστασία του περιβάλλοντος και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής αποτελούν προτεραιότητά μας και το αποδεικνύουμε εμπράκτως καθημερινά


Την έναρξη ενός φιλόδοξου ευρωπαϊκού έργου, με τίτλο «Ανακύκλωση στο Σπίτι», στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Life plus, εγκαινίασε ο Δήμος Αμαρουσίου, με την ανάπτυξη και παρουσίαση του πρώτου οικιακού οικολογικού ανακυκλωτή, στην ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Δημαρχείο Αμαρουσίου, την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012.


Την εκδήλωση πλαισίωσαν ο Εθνικός Εκπρόσωπος για το πρόγραμμα LIFE από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κος Γιώργος Πρωτόπαπας, η Καθηγήτρια στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κα Μαρία Λοϊζίδου – Μαλαμή, ενώ σημαντική ήταν η συμμετοχή εκπροσώπων συλλόγων και φορέων της πόλης, ενεργών πολιτών και εθελοντών.


Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κος Γιώργος Πατούλης στο καλωσόρισμά του προς τους παρευρισκόμενους υπογράμμισε ότι απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η προστασία του περιβάλλοντος. «Για εμάς στο Δήμο Αμαρουσίου η προστασία του περιβάλλοντος και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής αποτελούν προτεραιότητα και το αποδεικνύουμε εμπράκτως καθημερινά.

Αρωγοί στην προσπάθειά μας είστε εσείς οι ίδιοι οι κάτοικοι της πόλης μας, που επιθυμείτε με την παρουσία σας να συμμετέχετε ενεργά στην υλοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας» σημείωσε ο κος Πατούλης προσθέτοντας ότι «θα ήταν ιδανικό δράσεις σαν αυτή να υλοποιούνται σε κάθε Δήμο, σε κάθε σπίτι, σε κάθε νοικοκυριό, ή σε κάθε γραφείο σε καθημερινή βάση, προκειμένου η ανακύκλωση να γίνει μέρος της καθημερινότητας όλων μας».


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αμαρουσίου εφαρμόζει σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης και είναι πιστοποιημένος με ISO 14001, ενώ βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με φορείς όπως το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και έχει υλοποιήσει προγράμματα όπως οι «Ενεργειακοί Πρεσβευτές» και οι «Ενεργειακές γειτονιές».

Έχει υπογράψει επίσης το «Σύμφωνο Δημάρχων για την Ενέργεια και την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής», οργανώνοντας εκστρατείες ευαισθητοποίησης των συμπολιτών και των μαθητών της πόλης.

Συμμετέχει παράλληλα ενεργά στην εφαρμογή συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης, συνεργαζόμενος με όλα τα εγκεκριμένα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Ειδικότερα, στο Μαρούσι έχει ξεκινήσει από το 1994 η εφαρμογή ενός πολυσυλλεκτικού συστήματος ανακύκλωσης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, το οποίο καταφέρνει σήμερα να παρέχει τη δυνατότητα ανακύκλωσης μίας σειρά υλικών όπως: υλικών συσκευασίας, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και λαμπτήρων ματαριών οικιακού τύπου και πολλών άλλων υλικών.


Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κος Δημήτρης Καρλαύτης επισήμανε ότι «το ευρωπαϊκό έργο «Ανακύκλωση στο Σπίτι» δίνει έμφαση στην εθελοντική ενεργοποίηση των πολιτών σε θέματα ανακύκλωσης, ξεκινώντας από το ίδιο τους το σπίτι, απευθύνοντας πρόσκληση προς όλους μικρούς και μεγάλους «φίλους της ανακύκλωσης» σε όλα τα σχολεία, γυμνάσια και λύκεια της πόλης να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία του Δήμου Αμαρουσίου.


Στις εισηγήσεις τους ο κος Γιώργος Πρωτόπαπας αναφέρθηκε στο θέμα «Το Χρηματοδοτικό Εργαλείο LIFE+ και το Περιβάλλον» και η κα Μαρία Λοϊζίδου – Μαλαμή ανέπτυξε το θέμα:«Διαχείριση Απορριμμάτων στους Δήμους».


Στο καινοτόμο σύστημα ανακύκλωσης που εγκαινιάζει ο Δήμος Αμαρουσίου αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κος Μιχάλης Χρηστάκης, ενώ η υπεύθυνη της Μονάδας Αξιοποίησης Ευρωπαϊκών Πόρων του Δήμου Αμαρουσίου Μαριάνα Μαρκουλή παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Έργο «Ανακύκλωση στο Σπίτι».


Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κος Νώντας Γαρδέλης,οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Νικόλας Αλεπούς και Βασίλης Κόκκαλης  και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ρένα Χαλιώτη, Νώντας Κατσιγιάννης,Δημήτρης Σμυρνής, Παναγιώτης Σαγρής, Ελευθέριος Μαγιάκης και Πέτρος Κούκουζας.


Το έργο «Ανακύκλωση στο Σπίτι» που υλοποιείται από το Δήμο Αμαρουσίου σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας και τη Συμβουλευτική Εταιρεία Envireco, αφορά στο σχεδιασμό,στην κατασκευή και στην πιλοτική λειτουργία μιας οικιακής συσκευής ανακύκλωσης και συμπίεσης οικιακών απορριμμάτων χαρτιού μετάλλου και πλαστικού.


Η λειτουργία του οικιακού ανακυκλωτή θα συμβάλει:
  • Στην καλύτερη διαλογή των υλικών που μπορούν να ανακυκλωθούν.


  • Στη μεγαλύτερη αξιοποίηση των χρήσιμων υλικών που περιέχονται στα σκουπίδια μας.


  • Στην επίτευξη υψηλότερων ποσοστών ανακύκλωσης ανά σπίτι.


  • Στη μείωση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων.


  • Στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που εναποτίθενται στις χωματερές.

Μετάβαση στο περιεχόμενο