Τη σύσταση Διαρκούς Επιτροπής Συντονισμού για το προσφυγικό- μεταναστευτικό αποφάσισαν υπό την Προεδρία του Δημάρχου Αμαρουσίου, Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη σε διευρυμένη σύσκεψη οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων, το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και ο ΟΚΟΙΠΑΔΑ

Print Friendly, PDF & Email

Σε ευρεία σύσκεψη υπό την Προεδρία του Δημάρχου Αμαρουσίου, Προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Γιώργου Πατούλη συνήλθαν  οι επικεφαλής  και εκπρόσωποι των Δημοτικών Παρατάξεων Αμαρουσίου, το Δ.Σ., του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Δήμου Αμαρουσίου ( Σ.Ε.Μ.) και το Δ.Σ. του Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης (ΟΚΟΙΠΑΔΑ), προκείμενου να εξετάσουν  την  ανθρωπιστική διάσταση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος  στη χώρα μας.  

Στη συνάντηση παρέστησαν ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι» κ. Ελευθέριος Μαγιάκης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αικατερίνη Ψάλτη και Μαίρη Διακολιού, μέλος του Σ.Ε.Μ., ο εκπρόσωπος του συνδυασμού « Μαρούσι η Πόλη μας» κ. Παναγιώτης Σαγρής, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Αμαρουσίου» κ. Αθανάσιος Φωτόπουλος και ο εκπρόσωπος της παράταξης « «Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Εκτός των Τειχών»  κ. Αναστάσιος Σπυρόπουλος.
Εκ μέρους του Σ.Ε.Μ. συμμετείχε ο Πρόεδρος, Δημοτικός Σύμβουλος κ. Πέτρος Κόνιαρης, ο Αντιπρόεδρος και Αντιδήμαρχος κ. Αθανάσιος Βελής και εκ μέρους του ΟΚΟΙΠΑΔΑ η Πρόεδρος, Δημοτική Σύμβουλος κα Ελένη Λέκκα και η Αντιπρόεδρος, Δημοτική Σύμβουλος κα Αικατερίνη Ιωάννου.  Επίσης συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σπύρος Σταθούλης και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Γεώργιος Διδασκάλου.      

Σε κλίμα συναίνεσης και ταύτισης απόψεων αποφασίστηκε μετά από εισήγηση του Δημάρχου Αμαρουσίου κ. Γιώργου Πατούλη η σύσταση Διαρκούς Επιτροπής Συντονισμού για το  προσφυγικό –μεταναστευτικό, με  στόχο  την οργάνωση και το συντονισμό του έμψυχου δυναμικού, των εθελοντικών ομάδων  και χορηγών, αλλά και τη διαχείριση  των ειδών που προσφέρονται εθελοντικά από τους πολίτες. Η Επιτροπή θα συγκεντρώνει πληροφορίες για τις ανάγκες των προσφύγων – μεταναστών, ώστε στοχευμένα να προσφέρονται ιατρικές υπηρεσίες, φάρμακα, τρόφιμα και αλλά είδη που θα έχουν πραγματικά ανάγκη.
 «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεχώς λαμβάνει πρωτοβουλίες  και συνεχώς τις αφαιρούνται πόροι. Θεωρώ ότι η Αυτοδιοίκηση έχει την εμπειρία και τη γνώση και μπορεί να διαχειρισθεί τα ζητήματα αυτά γρήγορα και αποτελεσματικά και να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες. Εάν η Πολιτεία  μπορεί να διαθέσει πόρους, μέσα από μία θεσμική διαδικασία, αυτοί θα πρέπει να κατευθυνθούν  σε αυτούς που θα διαχειρισθούν τους πρόσφυγες και μόνο σε αυτούς» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου σημειώνοντας ότι το προσφυγικό δεν θα επηρεάσει τους ωφελούμενους των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου μας». Η Επιτροπή θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα και όταν κρίνεται αναγκαίο, προκειμένου να υπάρχει ενημέρωση των μελών της και της τοπικής κοινωνίας. 

Στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ελευθέριος Μάγιάκης υπογράμμισε ότι καλούμαστε να διαχειριστούμε ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο έχει ανθρωπιστικές, κοινωνικές, οικονομικές, αλλά και εθνικές προεκτάσεις. Είμαστε στην  αφετηρία κάποιων εξελίξεων που εκτιμώ ότι θα διαρκέσουν κάποια χρόνια. Θεωρούμε καθήκον μας να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός κινήματος, το οποίο θα αναδείξει την ειρήνη και  την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, ως τη πρώτη και κύρια διέξοδο για τη λύση του προσφυγικού. Η Αυτοδιοίκηση έχει να παίξει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος και ήδη έχει δώσει εξετάσεις έως σήμερα στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και των  συνεπειών της μέχρι τώρα. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό το θέμα του συντονισμού.   

Ο εκπρόσωπος  της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Παναγιώτης Σαγρής χαιρέτησε το συναινετικό κλίμα που εκφράστηκε στη σύσκεψη και σημείωσε ότι είναι σημαντικό να μην διαταραχθεί η καθημερινότητα και η ασφάλεια των πολιτών.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Αμαρουσίου» κ. Αθανάσιος Φωτόπουλος  επεσήμανε ότι  πρέπει να  είμαστε σε συνεχή επαφή γιατί οι εξελίξεις τρέχουν και να  βοηθήσουμε όσο γίνεται και με την εμπειρία που διαθέτουμε. Να προετοιμάσουμε τον κόσμο  να βοηθήσει γιατί και αυτοί είναι άνθρωποι  και να μην υποκύψουμε σε ιδεολογήματα ρατσιστικού και φυλετικού διαχωρισμού των ανθρώπων.

Ο εκπρόσωπος του «Αριστερής Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης Εκτός των Τειχών»  κ. Αναστάσιος Σπυρόπουλος  σημείωσε ότι την κύρια ευθύνη έχει η κεντρική κυβέρνηση και εμείς ως Δήμος πρέπει να προτάξουμε ένα σχέδιο, ώστε να ανταπεξέλθουμε στις εξελίξεις.

 

Σχετικά αρχείαΣτιγμιότυπο από τη διευρυμένη σύσκεψη του κ.Γ.Πατούλη με τους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων, το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και τον ΟΚΟΙΠΑΔΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο