Την προωθούμενη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της Κύπρου συζήτησαν ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης με το Επαρχιακό Συμβούλιο Ένωσης Κοινοτήτων Πάφου

Print Friendly, PDF & Email

Την τεχνογνωσία του Δημάρχου Αμαρουσίου, Προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Γιώργου Πατούλη από την μακρόχρονη εμπειρία του σε αυτοδιοικητικά θέματα ζήτησε το Επαρχιακό Συμβούλιο Ένωσης Κοινοτήτων Πάφου, κατά την  επίσκεψη του στο Δημαρχείο Αμαρουσίου, ενόψει της προωθούμενης μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κύπρο.

Στη συνάντηση παρέστησαν: Ο Πρόεδρος Μιχάλης Ευθυμίου, ο Αντιπρόεδρος Μιχάλης Νικάντρου, η Ταμίας Βάσω Κανάρη και τα μέλη Εύα Χρυσάνθου, Ανδρέας Παπααγαπίου, Κώστας Αυγουστής, Κυριάκος Παπαλαζάρου. Παρέστη επίσης ο Γραμματέας της Παγκύπριας Ένωσης Παναγιώτης Δαμιανός.

Χαιρετίζοντας τη συνάντηση ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε ότι ο ελληνισμός της Ελλάδας και της Κύπρου χρειάζεται να προχωρήσει με γοργά βήματα, που αυτά σχετίζονται με τη δυνατότητα να μπορεί η τοπική κοινωνία να αποφασίζει για τον τόπο της.

«Δεν είναι δυνατόν οι κεντρικές κυβερνήσεις να θέλουν να αποφασίζουν για τα τοπικά θέματα, δημιουργώντας καθυστερήσεις στην εξέλιξη και την ανάπτυξη. Οι χώρες της Ευρώπης μεταρρυθμίζονται προς αυτή την κατεύθυνση και παρά την κρίση βρίσκονται σε αναπτυξιακή πορεία.

Γι’ αυτό εμείς ως ΚΕΔΕ και προσωπικά ο  ίδιος, έχομε αναλάβει εκστρατεία ενημέρωσης και συμμετοχής στην Επιτροπή Μεταρρυθμίσεως του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης και συγχρόνως το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει συγκεντρώσει τις βέλτιστες πρακτικές που αφορούν συγκριτικά μεγέθη, σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης που έχουν εξελιχθεί, επ ωφελεία των τοπικών κοινωνιών τους» επεσήμανε ο κ. Πατούλης.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου ανέπτυξε κατά αξιολογική σειρά τα τρία ζητήματα που χρειάζεται να αντιμετωπίσει η μεταρρύθμιση στη Τοπική Αυτοδιοίκηση και αφορούν στο χωροταξικό, στους οικονομικούς πόρους που πρέπει να την συνοδεύουν και στο εκλογικό σύστημα, ενώ αναφέρθηκε και στις παθογένειες του Καλλικράτη.

Ο Πρόεδρος του Επαρχιακού Συμβουλίου Ένωσης Κοινοτήτων Πάφου μετά το πέρας τω συνομιλιών υπογράμμισε:
«Είμαστε εδώ για να ακούσουμε τις συμβουλές και τις νουθεσίες του κου Πατούλη που πάντοτε ήταν και είναι και σήμερα χρήσιμες στη διαμόρφωση της δικής μας θέσης ως εκπρόσωποι της Τ.Α. για να «εμβολιάσουμε» τα νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί στην Κυπριακή Βουλή, προς όφελος της Κυπριακής Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ήταν χρήσιμη η συνάντησή μας, έχομε πάρει επιχειρήματα σε ότι αφορά τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από οικονομικούς πόρους, αλλά και για το χωροταξικό ζήτημα.
Σίγουρα συμφωνούμε απόλυτα με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ ότι η μεταρρύθμιση για να είναι ουσιαστική και αποτελεσματική δεν θα πρέπει να είναι έκθεση ιδεών και καλών προθέσεων. Θα πρέπει να είναι ένα σχέδιο ολοκληρωμένο σε όλα τα ζητήματα που να μπορεί να μεταφράζεται στην πράξη.
Επιπλέον να τηρούνται οι αρχές της επικουρικότητας, της εγγύτητας, της συμμετοχικότητας, της αποκέντρωσης και τις διαφάνειας, όπως ανέφερε ο κ. Πατούλης.»

Το Επαρχιακό Συμβούλιο Ένωσης Κοινοτήτων Πάφου προσέφερε τοπικά αναμνηστικά δώρα στο Δήμαρχο Αμαρουσίου και ο κ. Πατούλης το ιστορικό λεύκωμα της πόλης του Αμαρουσίου.

 

Σχετικά αρχείαΣτιγμιότυπο 1 από τη συνάντηση του κ.Πατούλης με το Επαρχιακό Συμβούλιο Ένωσης Κοινοτήτων Πάφου


Στιγμιότυπο 2 από τη συνάντηση του κ.Πατούλης με το Επαρχιακό Συμβούλιο Ένωσης Κοινοτήτων Πάφου

Μετάβαση στο περιεχόμενο