Την προσπάθεια νοικοκυρέματος του Δήμου μέσα στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον για τη χώρα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτυπώνει ο ισολογισμός του 2010 Δήμου Αμαρουσίου

Print Friendly, PDF & Email

Την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής για νοικοκύρεμα του Δήμου που είχε ξεκινήσει από το 2007 με σκοπό να οδηγηθεί σε τροχιά ανάπτυξης και οικονομικής εξυγίανσης αποτυπώνει με νούμερα ο ισολογισμός του 2010 που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου στη συνεδρίαση της 24ης Νοεμβρίου 2011.


Στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης σημείωσε ότι η οικονομική κατάσταση του Δήμου σε μεγάλο βαθμό ετεροκαθορίστηκε από την οικονομική κρίση που ξεκίνησε να επηρεάζει τη χώρα μας από το 2009 σε συνδυασμό με την εφαρμογή του μνημονίου από το 2010 και τις συνέπειες που επέφερε αυτό στη χρηματοδότηαη των ΟΤΑ.’
Στο Δήμο Αμαρουσίου – πρόσθεσε- πετύχαμε αυτό που δεν κατάφερε το Κράτος.   Πετύχαμε να μειώσουμε τις δαπάνες μας σε αντίθεση με το Δημόσιο που είδε τις δαπάνες και τα ελλείμματα του να εκτοξεύονται. Εμείς είδαμε να μειώνονται τα έσοδα μας σε πολύ μικρότερο ποσοστό όμως σε σχέση με την κατάρρευση των δημοσίων εσόδων σε μια χρονιά που δεν αυξήθηκαν τα δημοτικά τέλη, σε μια χρονιά που μειώθηκε κατακόρυφα η κρατική δαπάνη, σε μια χρονιά που το κράτος προχώρησε σε μια δραματική αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης σε βάρος πολιτών και επιχειρήσεων.’                     


Ο ισολογισμός του 2010 αποτυπώνει με καθαρό και αδιαμφισβήτητο τρόπο την προσπάθεια της Διοίκησης να νοικοκυρέψει το Δήμο και το 2010, μειώνοντας κατά 10% τις δαπάνες σε σχέση με το 2009, σε μία χρονιά που αυξήθηκαν οι δαπάνες μισθοδοσίας κατά 48% περίπου, εξαιτίας της μεταφοράς προσωπικού από τις Επιχειρήσεις και τα Νομικά Πρόσωπα που έκλεισαν στο Δήμο.   
                 
Στον ισολογισμό αποτυπώνεται επίσης η κατακόρυφη μείωση των εσόδων και επιχορηγήσεων του Δήμου από το Κράτος.
Ο Δήμος Αμαρουσίου είδε το 2010 να μειώνονται οι ΚΑΠ κατά 27% και οι επιχορηγήσεις  κατά 50% για μια σειρά λειτουργικές δαπάνες όπως το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι η συντήρηση των σχολείων, οι σχολικοί τροχονόμοι. Ταυτόχρονα μειώθηκαν κατά 7,5 εκατ. ευρώ τα έσοδα του Δήμου από φόρους και εισφορές στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι φόροι ηλεκτροδοτούμενων χώρων.


Ωστόσο παρά το δυσμενές περιβάλλον ο Δήμος κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αναπληρώσει από άλλες πηγές τα έσοδα του, χωρίς να επιβαρύνει τα νοικοκυριά. Πέτυχε να βάλει στα ταμεία του Δήμου σχεδόν 800 χιλιάδες ευρώ περισσότερα μέσα από την αύξηση των εσόδων από τέλη και δικαιώματα. Επίσης από έσοδα προηγούμενων χρήσεων προέκυψε μια αύξηση κατά 3,7 εκατ. ευρώ από την είσπραξη βεβαιωμένων κλήσεων από το 2006.              
         
Παρά την προσπάθεια νοικοκυρέματος, η αύξηση του ελλείμματος προκύπτει από τους εξής λόγους:


-Πληρώθηκαν το 2010 περισσότεροι τόκοι, σχεδόν 1 εκατομμύριο, για τα δάνεια του παρελθόντος, σε σχέση με τους τόκους που πληρώσαμε το 2009.
-Οι πολίτες πλήρωσαν λιγότερα μέσω των ανταποδοτικών, εξαιτίας της αδυναμίας τους να τα βγάλουν πέρα.
-Επιλέχθηκε από τη Διοίκηση να περάσουν στο Δήμο οι υπάλληλοι που απασχολούνταν στις επιχειρήσεις που έκλεισαν. Αν δεν γινόταν αυτό, θα είχαμε άλλα 4,5 εκατομμύρια ευρώ  μικρότερο έλλειμμα.
-Εγγράφθηκαν στον ισολογισμό μεγαλύτερες αποσβέσεις σε σχέση με πέρυσι. Και οι αποσβέσεις αυτές αφορούν υποδομές και έργα που είναι προίκα στην πόλη.
-Το 2010 ήταν για το Μαρούσι χρονιά έργου σε κάθε γειτονιά. Αυξήσαμε κατά 8 εκατομμύρια ευρώ τα πάγια μας, σε σχέση με το 2009. Τα πάγια αυτά είναι νέες παιδικές χαρές, νέοι αθλητικοί χώροι, υποδομές ομβρίων, το κλειστό γυμναστήριο στο 2ο Λύκειο, πεζοδρόμια και διανοίξεις δρόμων, ασφαλτοστρώσεις, υλοποίηση πράξεων εφαρμογής. Όλα αυτά τα  έργα έγιναν χωρίς τη λήψη νέου δανείου, σε αντίθεση με ότι γινόταν στο παρελθόν.


Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι ‘το 2007 και 2008 πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, προσπαθήσαμε να προχωρήσουμε στην αναχρηματοδότηση των δανειακών μας υποχρεώσεων. Οι απαράδεκτες και ανεύθυνες ενστάσεις κάποιων συμπολιτών μας εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου μα εμπόδισαν να την ολοκληρώσουμε. Επανήλθαμε το 2011 με το πρόγραμμα οικονομικής αποκατάστασης. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η επίτευξη σε ετήσια βάση ταμειακών πλεονασμάτων από το 2012.
Η δημιουργία πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια θα μας επιτρέψει από το 2018 να πετύχουμε πλήρη αντιστροφή της σημερινής ελλειμματικής εικόνας, αφού από τη χρονιά εκείνη υπολογίζουμε ότι οι συνολικές μας υποχρεώσεις θα ανέρχονται στο 80% των εσόδων μας.’
Με συναίσθηση ευθύνης απέναντι στην πόλη και στους κατοίκους – συμπλήρωσε ο κ. Πατούλης- με σχέδιο και πρόγραμμα που είναι ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο με την αυτοπεποίθηση που δίνει ο δυναμισμός της πόλης και των ανθρώπων της με τη στήριξη όλων των συμπολιτών μας είμαι αισιόδοξος για το μέλλον του Δήμου μας.’


Για να διαβάσετε την ομιλία του Δημάρχου, επιλέξτε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο