Την ανακήρυξη του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστασίου σε Επίτιμο Δημότη της πόλης του Αμαρουσίου αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης: Αναγνωρίζοντας το πλούσιο φιλανθρωπικό – ιεραποστολικό έργο του και το γεγονός ότι αποτελεί θεματοφύλακα του Ελληνισμού στην Αλβανία, η πόλη μας τιμά την προσωπικότητά του                   

Την ανακήρυξη του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστασίου σε Επίτιμο Δημότη της πόλης του Αμαρουσίου αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο στην τακτική συνεδρίαση της 24ης Οκτωβρίου 2017, με  πρωτοβουλία του Δημάρχου κου Γιώργου Πατούλη.

Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστασίου με έντονη και πολύπλευρη δράση σε ποικίλους τομείς, πλούσιο συγγραφικό, φιλανθρωπικό, κοινωνικό και ιεραποστολικό έργο, είναι μια μεγάλη σύγχρονη μορφή της Χριστιανοσύνης και της Ορθοδοξίας και μια προσωπικότητα διεθνούς ακτινοβολίας.

Από τις 24 Ιουνίου 1992 είναι Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας. Διατέλεσε σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη αναγέννηση της Εξωτερικής Ιεραποστολής της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ανέπτυξε τη φιλανθρωπική μέριμνα της Εκκλησίας, με διανομή εκατοντάδων τόνων τροφίμων, ιματισμού και φαρμάκων.
Στη κρίση του Κοσσυφοπεδίου (1999) οργάνωσε ανθρωπιστικό πρόγραμμα με το οποίο βοήθησε 33.000 περίπου πρόσφυγες σε διάφορα μέρη της Αλβανίας. Συγχρόνως αγωνίστηκε για την άμβλυνση των αντιθέσεων στα Βαλκάνια. Οι δράσεις του αυτές τον οδήγησαν ώστε να είναι υποψήφιος για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2000.
Είναι μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών επιτροπών, όπως της «Γερμανικής Εταιρείας για την Ιεραποστολική», της «Διεθνούς Εταιρείας Ιεραποστολικών Μελετών».
Είναι αντιπρόεδρος της Conference of European Churches (2003, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών (2006) και Επίτιμος Πρόεδρος της «Παγκόσμιας Διασκέψεως των Θρησκειών για την Ειρήνη» (2006).
Έχει λάβει πολυάριθμες τιμητικές διακρίσεις, έχει παρασημοφορηθεί με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.   

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης με την ευκαιρία  της σημαντικής αυτής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου  δήλωσε:

« Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος με ζηλευτή θητεία στο χώρο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, έχει αφιερώσει τη ζωή του στην εκκλησιαστική, ιεραποστολική, ανθρωπιστική, επιστημονική και συγγραφική διακονία, θέτοντας ως επίκεντρο τον Χριστό και τον, με κάθε τρόπο, πάσχοντα και ευρισκόμενο σε ανάγκη άνθρωπο.

 Αναγνωρίζοντας το πλούσιο φιλανθρωπικό – ιεραποστολικό έργο του και το γεγονός ότι αποτελεί θεματοφύλακα του Ελληνισμού στην Αλβανία, η πόλη μας τιμά την προσωπικότητα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου της Αλβανίας.»   

Μετάβαση στο περιεχόμενο