Την έναρξη του 11ου Φεστιβάλ Ελληνικού Θεάτρου Σκιών Δήμου Αμαρουσίου «Σπαθάρεια 2010 » κήρυξε ο Δήμαρχος Γ.Πατούλης

Print Friendly, PDF & EmailΟ Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης με την Πρόεδρο του Οργανισμού Μουσείων «Αμαρύσια ʼρτεμις» Ε. Λέκκα, μικρούς και μεγάλους φίλους του Καραγκιόζη παρακολουθεί την παράσταση «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη με την οποία ξεκίνησαν τα «Σπαθάρεια 2010».
|download file .jpg 110Kb|


Εκατοντάδες μικροί φίλοι του Καραγκιόζη διασκεδάζουν με τα καμώματα και τις περιπέτειες του Καραγκιόζη και της παρέας του.
|download file .jpg 111Kb|


Με την τιμητική αναβίωση της θρυλικής παράστασης Θεάτρου Σκιών του Ευγένιου Σπάθαρη «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη, στη φιλόξενη αυλή του Σπαθάρειου Μουσείου, ξεκίνησε το 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Θεάτρου Σκιών Δήμου Αμαρουσίου «Σπαθάρεια 2010».


Την έναρξη των εκδηλώσεων κήρυξε ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Πατούλης, παρουσία της Πρόεδρου του Οργανισμού Μουσείων Δήμου Αμαρουσίου «Αμαρύσια ʼρτεμις» Ελένη Λέκκα, καθώς και μικρών και μεγάλων φίλων του Καραγκιόζη.     


Τα φετινά Σπαθάρεια είναι αφιερωμένα στον άνθρωπο που έδωσε φωνή, ψυχή και υπόσταση στους ήρωες του Θεάτρου Σκιών, το δάσκαλο της τέχνης του Καραγκιόζη, τον Ευγένιο Σπαθάρη.
Σπουδαίοι καραγκιοζοπαίκτες θα βρεθούν πίσω από τον μπερντέ , όπου με το ταλέντο και το μεράκι τους θα μας διασκεδάσουν και θα μας ψυχαγωγήσουν μέσα από παραστάσεις και έργα που μεταξύ άλλων έγραψε και σκηνοθέτησε ο μεγάλος δάσκαλος ο Ευγένιος Σπαθάρης.                   


Στον χαιρετισμό του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
«…Ο απλός και χαμογελαστός αυτός άνθρωπος, ο σπουδαίος καλλιτέχνης, ο τιμητής της τέχνης που υπηρέτησε σχεδόν σε όλη του τη ζωή, ο εμπνευστής αυτού του θεσμού έφυγε από κοντά μας, έναν χρόνο πριν, αφήνοντας πίσω του ένα πλούσιο έργο που αποτελεί πρότυπο για τους σύγχρονους καλλιτέχνες του Θεάτρου Σκιών και παρακαταθήκη για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές.
Ανεξάρτητα από την όποια ανιστόρητη απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ να αποδώσει τουρκική εθνική ταυτότητα στον Καραγκιόζη, στις καρδιές των Ελλήνων, ο Καραγκιόζης ήταν και θα παραμείνει Έλληνας. Όπως ήταν και θα παραμείνει Μαρουσιώτης. Σημείο αναφοράς για την πόλη μας.
Το Μαρούσι και η πολιτιστική του ταυτότητα, οφείλουν πολλά στον Ευγένιο Σπαθάρη. Και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να ανταποδώσουμε τα όσα απλόχερα μας προσέφερε.
Τόσο με το Σπαθάρειο Μουσείο που φιλοξενεί πολλά και σημαντικά εκθέματα, όσο και με τα Σπαθάρεια, αλλά και με τις παραστάσεις Καραγκιόζη στις γειτονιές του Αμαρουσίου που και φέτος γνώρισαν τεράστια επιτυχία, ο Δήμος Αμαρουσίου επιδιώκει να τιμήσει το έργο του, να διαφυλάξει και να μεταλαμπαδεύσει στα παιδιά μας αυτό το μοναδικό στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Όμως στην ψυχή του Σπαθάρη υπήρχε για πολλά χρόνια και άλλη μία επιθυμία. Πολλές φορές μου είχε επαναλάβει το όνειρό του να δημιουργηθεί ένα σχολείο που θα διδάσκει στα παιδιά και τους νέους αυτήν την τέχνη. Ένα φυτώριο από το οποίο θα ξεπηδούσαν ταλαντούχοι εκφραστές του Θεάτρου Σκιών και θα συνέχιζαν επάξια το έργο και το όραμα του ίδιου του Σπαθάρη.
Και αυτό το όραμα καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια γίνει πραγματικότητα. Ήδη βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Πολιτισμού και ελπίζω ότι πολύ σύντομα, στο διατηρητέο οίκημα κληροδοτήματος Λουμίδη που βρίσκεται πίσω από την πλατεία Ηρώων, θα μπορέσει να λειτουργήσει  το Σχολείο του Σπαθάρη.
Σε εκείνον το χώρο θα παραμείνει για πάντα ζωντανή και ακμαία η τέχνη που τόσο πολύ αγάπησε ο Σπαθάρης αλλά και όλοι εμείς που μεγαλώσαμε με τα παθήματα του Καραγκιόζη…»


Τα «Σπαθάρεια 2010» περιλαμβάνουν ακόμη τις παραστάσεις:
– «Ο Καραγκιόζης και το χρυσό μήλο», Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010.
– «Ο μαγεμένος πλάτανος», Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου.
– «Ο Καραγκιόζης υπερχρεωμένος», Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010.
– «Σκιών Καμώματα», Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου

Μετάβαση στο περιεχόμενο