Σύμβολο συντροφικότητας και ελπίδας το γλυπτό «Συντροφιά» του Γ. Γεωργιάδη στην πλατεία Γαρδέλη

Print Friendly, PDF & Email


|download file .jpg 257KB|


Σε μία λιτή τελετή πραγματοποιήθηκαν από το Δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη στην πλατεία Γαρδέλη τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος «Συντροφιά» του Γιώργου Γεωργιάδη.     

Η σύνθεση του γλυπτού, αποτελούμενη από μία γυναικεία φιγούρα, την οποία συντροφεύει το αγαπημένο μας λυκόσκυλο είναι αλληγορική και εκπέμπει διαφορετικά, ανάμικτα και ενδιαφέροντα μηνύματα και συμβολισμούς, όπως της μοναχικότητας του ανθρώπου, της ανάγκης επικοινωνίας μεταξύ όλων των μορφών ζωής, της συντροφικής αλληλοεξάρτησης.
   
Το γλυπτό από χυτευμένο ορείχαλκο στην αρχική του μορφή μαζί με άλλα δώδεκα γλυπτά είχε εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον τομέα της Γλυπτικής στη Μπιενάλε Βενετία το 1984. 
Όπως ανέφερε ο καλλιτέχνης πριν το δωρίσει στη γενέτειρα του, το ξαναδούλεψε αντικαθιστώντας τη ξύλινη πλάτη που είχε με ορειχάλκινη, τοποθετώντας επίσης στη φιγούρα ένθετα από σμάλτο μάτια που δίνουν μια εσωτερική ζωντάνια και προσθέτοντας στη σύνθεση το αγαπημένο μας λυκόσκυλο.            

Στον χαιρετισμό του ο κ. Δήμαρχος σημείωσε ότι είναι τιμή για το Μαρούσι να έχει έργα Γεωργιάδη, ο οποίος γεννήθηκε, μεγάλωσε και φιλοτέχνησε παίρνοντας εικόνες από το Μαρούσι. Είναι χαρά μας πρόσθεσε που μπορούμε να παρουσιάσουμε στο Μαρουσιώτικο λαό ένα από τα σημαντικά του έργα, που οφείλω να πω είναι δωρεά του καλλιτέχνη στην πόλη.

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Τέχνης και Πολιτισμού κ. Ν. Πέππας αναφέρθηκε στα έργα που έχει φιλοτεχνήσει ο καλλιτέχνης και κοσμούν κεντρικά σημεία της πόλης, το γλυπτό «Υπέρτατη Στιγμή» στην πλατεία Κασταλίας και πρόσφατα τον ανδριάντα του Σπύρου Λούη στην νότια είσοδο της πόλης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης η Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κα Χαλιώτη,  ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πρόληψης και Αλληλεγγύης κ. Πουλόπουλος, η Πρόεδρος της Βορέειου Δημοτικής Πινακοθήκης κα Μοστρού και ο Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης κ. Βελής


           


Μετάβαση στο περιεχόμενο