Συνεχίζεται η εκστρατεία καταπολέμησης της βαμβακίασης των πεύκων από το Δήμο Αμαρουσίου σε συνεργασία με τον ΣΠΑΠ

Print Friendly, PDF & Email


|download _.jpg file 103 KB|

Συντονισμένες προσπάθειες για την καταπολέμηση του μήκυτα της βαμβακίασης των πεύκων αλλά και τη διαφύλαξη του πρασίνου στην πόλη αναλαμβάνει ο Δήμος Αμαρουσίου σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Αντιπυρικής Προστασίας Πεντελικού (ΣΠΑΠ).


Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζεται η εκστρατεία που έχει ξεκινήσει ο Δήμος Αμαρουσίου για την αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού προβλήματος, που ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια, με τον αλόγιστο εμβολιασμό των δένδρων με στόχο την αύξηση της μελισσοκομίας και κινδυνεύει σήμερα να πάρει τη μορφή μάστιγας και να καταστρέψει χιλιάδες πεύκα στο Μαρούσι.|download _.jpg file 76 KB|

Σήμερα το πρωί, 6 υδροφόρες του ΣΠΑΠ, υπό την εποπτεία του Προέδρου του ΣΠΑΠ και Δημάρχου Πεντέλης κ. Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη και το συντονισμό του Δημάρχου Αμαρουσίου κ. Γιώργου Πατούλη , συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο Αμαρουσίου και στη συνέχεια ανέλαβαν δράση για τον καθαρισμό των πεύκων στις περιοχές του Δήμου όπου υπάρχει έντονο πρόβλημα και συγκεκριμένα στο ΄Αλσος Τσαρούχη, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, στη Ν. Λέσβο και στην περιοχή του ΚΑΤ.


Για την εκστρατεία καταπολέμησης της βαμβακίασης και τη συμβολή του ΣΠΑΠ σ΄ αυτή την προσπάθεια ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε:
«Η νόσος της βαμβακίασης των πεύκων στο Μαρούσι έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Με τα όποια μέσα διαθέτει ο Δήμος μας και αξιοποιώντας τις υδροφόρες που μας διαθέτει ο ΣΠΑΠ προχωράμε στην

 

αντιμετώπιση του προβλήματος με τη μέθοδο της μηχανικής καταπολέμησης που έχει κριθεί απολύτως ασφαλής και φιλική στο περιβάλλον. Η μέθοδος περιλαμβάνει το πλύσιμο των δένδρων με την κατάλληλη πίεση νερού, ώστε να μην καταστραφεί ο φλοιός του δένδρου, τον καθαρισμό των υπολειμμάτων από το έδαφος και την τοποθέτηση στη συνέχεια αυτοκόλλητου δακτυλίου στον κορμό του δένδρου για την παγίδευση των προνυμφών του εντόμου». 


Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ και Δήμαρχος Πεντέλης κ. Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης , με αφορμή τη σημερινή πρωτοβουλία, ζήτησε από την Πολιτεία να αναθεωρήσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο πολιτικής προστασίας προκειμένου να ρίξει το βάρος στην πρόληψη και όχι στην καταστολή των πυρκαγιών, ενώ επεσήμανε ότι ο ΣΠΑΠ, ένας μη κρατικός φορέας, διαθέτει συνολικά, με τη συμμετοχή των 22 Δήμων-μελών του, 137 υδροφόρες και πυροσβεστικά οχήματα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο