Συνεχίζεται εντατικά το πρόγραμμα για την πρόληψη της οστεοπόρωσης στις γειτονιές της πόλης, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης

Print Friendly, PDF & EmailΣτιγμιότυπο από τη διαδικασία μέτρησης της οστικής πυκνότητας και εκτίμησης καταγματικού κινδύνου σε μέλη του Συλλόγου «ʼγιος Ελευθέριος» από τον Δημοτικό Σύμβουλο, χειρουργό ορθοπεδικό Αντ. Παρτσινέβελο, την υπεύθυνη των προγραμμάτων πρόληψης του Δημοτικού Πολυιατρείου Κ. Σεβαστή και τη  Βρεφοκόμο των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών Κ.Μπατιλίδου.Η ομάδα των εθελοντών του Δημοτικού Πολυιατρείου με τον π.  Νικόλαο του Ι.Ν. Αγίου Ελευθερίου και τον Πρόεδρο του Εξωραϊστικού Συλλόγου Σωρού Λάκκα Κόττου «ʼγιος Ελευθέριος» Δ. Νησιώτη κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος πρόληψης της οστεοπόρωσης.


Η ομάδα των εθελοντών του Δημοτικού Πολυιατρείου πραγματοποίησε μετρήσεις οστικής πυκνότητας και εκτίμησης καταγματικού κινδύνου στα μέλη του Εξωραϊστικού Συλλόγου Σωρού – Λάκκα Κόττου «ʼγιος Ελευθέριος»


Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των πολιτών, μελών και φίλων του Εξωραϊστικού  Συλλόγου Σωρού – Λάκκα Κόττου «ʼγιος Ελευθέριος» στο πρόγραμμα μέτρησης οστικής πυκνότητας και εκτίμησης καταγματικού κινδύνου, που υλοποιεί με επιτυχία τα τελευταία χρόνια το Δημοτικό Πολυιατρείο σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής της Υγείας.


Η ομάδα των εθελοντών του Δημοτικού Πολυιατρείου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες και να ενθαρρύνει τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, καθώς η οστεοπόρωση αποτελεί σοβαρή απειλεί για τη σκελετική υγεία, διοργανώνει μετρήσεις στις γειτονιές της πόλης.


Η υλοποίηση του προγράμματος που αποτελεί πλέον θεσμό για την πόλη, είναι μία ακόμη πρωτοβουλία του Δημάρχου Αμαρουσίου, Προέδρου του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων κου Γιώργου Πατούλη, με στόχο την πρόληψη της οστεοπόρωσης και την προαγωγή της σκελετικής υγείας των πολιτών, ιδιαίτερα στην παρούσα δύσκολη συγκυρία που πολλοί συμπολίτες αδυνατούν ασφαλιστικά και οικονομικά να καλύψουν αντίστοιχες εξετάσεις.      


Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μέτρηση της οστικής πυκνότητας με υπερηχογράφημα πτέρνας, υπολογισμό του δείκτη μάζας σώματος με μέτρηση του ύψους και του βάρους, καταγραφή διατροφικών συνηθειών και ιστορικού παθήσεων και προδιαθεσικών παραγόντων και τέλος εκτίμηση των αποτελεσμάτων και θεραπευτικές συμβουλές.           


Η ομάδα των εθελοντών του Δημοτικού Πολυιατρείου πραγματοποίησε  
σε χώρο του Ι.Ν. ʼγίου Ελευθερίου μετρήσεις οστικής πυκνότητας και εκτίμησης καταγματικού κινδύνου στους φίλους και τα μέλη του Συλλόγου που κατά το πλείστον συμμετείχαν για πρώτη φορά στο πρόγραμμα, καθώς και επανεκτίμηση της εξέλιξης όσων είχαν εξετασθεί παλαιότερα και είχαν λάβει συγκεκριμένες ιατρικές συμβουλές και οδηγίες.


Τις μετρήσεις πραγματοποίησε η κα Καίτη Σεβαστή, υπεύθυνη των προγραμμάτων πρόληψης του Δημοτικού Πολυιατρείου σε συνεργασία με την κα Κατερίνα Μπατιλίδου βρεφοκόμο στους Δημοτικού Παιδικούς Σταθμούς.     


Την ευθύνη της κλινικής εκτίμησης των ασθενών και των εξετάσεων είχε ο Δημοτικός Σύμβουλος κος Αντώνης Παρτσινέβελος, χειρουργός ορθοπεδικός με εξειδίκευση στην οστεοπόρωση, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αναγνώριση και την ευρεία αποδοχή του προγράμματος από τους πολίτες.        


 Το Δεκέμβριο του 2013 το πρόγραμμα πρόληψης της οστεοπόρωσης θα πραγματοποιηθεί στην ευαίσθητη Τρίτη Ηλικία, μέσα στο χώρο των ΚΑΠΗ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο