Συνεδρίασε η Επιτροπή Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ υπό την προεδρία του Γ. Πατούλη

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: « Η νησιωτικότητα δεν είναι πρόβλημα για την χώρα, αλλά ευκαιρία ανάπτυξης»

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ενδυνάμωσης των εργασιών των θεματικών επιτροπών της ΚΕΔΕ ενόψει του ετήσιου Συνεδρίου της που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 1 έως 3 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη,  συνεδρίασε η Επιτροπή Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, υπό την προεδρία του Γ.Πατούλη.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών της Επιτροπής, από τον πρόεδρο της, Δήμαρχο Σάμου Μ. Αγγελόπουλο και τον Αντι-πρόεδρο, Δημοτικό Σύμβουλο Ρόδου, κ. Σ. Διακοσταματίου

Κατά τη συνεδρίαση ο κ. Πατούλης επισήμανε πως η νησιωτικότητα πολύ συχνά αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα για τη χώρα, ενώ θα έπρεπε να αποτελεί μία χρυσή ευκαιρία για την επίτευξη του στόχου της εθνικής ανάπτυξης.  

Επιπρόσθετα τόνισε  ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο περαιτέρω παρακμής και πρόσθεσε πως πρέπει  άμεσα να μπουν στο επίκεντρο τα ζητήματα της νησιωτικότητας, προκειμένου να δρομολογηθούν αποτελεσματικές λύσεις.

 «Χαρτογράφηση των προβλημάτων, απλοποίηση διαδικασιών, σεβασμός του κάθε νησιού ως δήμου, αντιστοίχηση πόρων έργων και αρμοδιοτήτων είναι βασικές προϋποθέσεις για να ξεπεραστούν δομικά προβλήματα της λειτουργίας του κράτους στο νησιωτικό του τμήμα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.

Προς αυτή την κατεύθυνση και μετά από πολύμηνη και εμπεριστατωμένη έρευνα επί των καλών πρακτικών των ευρωπαϊκών κρατών και επί σχετικών πολιτικών που δύνανται να εφαρμοστούν στην χώρα μας, θα παρουσιαστεί επισήμως στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο η μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), ο οποίος αποτελεί τον επιστημονικό βραχίονα της ΚΕΔΕ, για τη Νησιωτικότητα.

Ειδικότερα το ΙΤΑ έχει παραδώσει μία ολοκληρωμένη πολυσέλιδη μελέτη που αναλύει πρακτικά θέματα νησιωτικότητας, αναδεικνύοντας πιθανές λύσεις και προτείνοντας Οδικό Χάρτη νομοθετικών παρεμβάσεων σε θέματα εθνικά και ευρωπαϊκά. Το κείμενο πρέπει να μελετηθεί από όλους ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Ολοκληρώνοντας την εισήγηση του ο κ. Πατούλης κάλεσε τους νησιωτικούς Δήμους να δώσουν δυναμικό παρόν στο Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στο πλαίσιο του οποίου θα εξεταστούν όλα τα ζητήματα νησιωτικότητας. Θα ακολουθήσει σχετικό ψήφισμα το οποίο, όπως επισήμανε, θα δίνει σχετικές κατευθύνσεις και δεν θα είναι θεωρητικό.

 

Σχετικά αρχείαΣυνεδρίασε η Επιτροπή Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ υπό την προεδρία του Γ. Πατούλη (1)


Συνεδρίασε η Επιτροπή Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ υπό την προεδρία του Γ. Πατούλη (2)

Μετάβαση στο περιεχόμενο