Συνάντηση ΚΕΔΕ με ηγεσία ΥΠΕΚΑ – Δεκαήμερη παράταση στη διαβούλευση, σύσταση ομάδας εργασίας και περαιτέρω εξηγήσεις για το ν/σ της ανακύκλωσης ζήτησε και έλαβε η ΚΕΔΕ

Print Friendly, PDF & Email

Μετά από επείγον αίτημα της ΚΕΔΕ προς την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ  για παράταση του χρόνου διαβούλευσης του νομοσχεδίου «Ενίσχυση της Ανακύκλωσης και βελτίωση της Διαχείρισης των Αποβλήτων», πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη, του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη και των μελών του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Ν. Χιωτάκη και  Ν. Μελετίου καθώς και του ειδικού συνεργάτη της ΚΕΔΕ Ευ. Πάνου.
 
Κατά τη διάρκεια  της συνάντησης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης ζήτησε παράταση του χρόνου διαβούλευσης του νομοσχεδίου και  έθεσε υπόψη της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ τις καταρχήν  απόψεις της Αυτοδιοίκησης για το θέμα, τις προϋποθέσεις λειτουργίας των συστημάτων ανακύκλωσης και τους όρους συμμετοχής των δήμων στην στήριξη και ενίσχυσή τους.
 
Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης αποδέχτηκε το αίτημα της ΚΕΔΕ για παράταση και ως εκ τούτου τα δύο μέρη συμφώνησαν στα εξής:

  • Να δοθεί δεκαήμερη παράταση στη διαβούλευση πέραν αυτής που έχει ήδη ορίσει το υπουργείο, την 26η Νοεμβρίου.
  • Να συσταθεί ομάδας εργασίας μεταξύ ΚΕΔΕ και ΥΠΕΚΑ, στην οποία θα συμμετέχουν δύο εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ, ο ειδικός γραμματέας του ΥΠΕΚΑ  Κ. Τριάντης και δύο σύμβουλοι  του υπουργού, ώστε εντός δέκα ημερών να καταθέσουν σχέδιο για την εφαρμογή του νόμου.
  • Το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας των τεσσάρων ρευμάτων χωριστής συλλογής αποβλήτων συσκευασίας καθώς και η συλλογή τους δεν θα βαρύνουν τους δήμους, αλλά τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ).
  • Η εφαρμογή του προγράμματος για την ανακύκλωση να ξεκινήσει στις αρχές του 2015 και να ολοκληρωθεί έως το 2020.
  • Να γίνει άμεσα νέα συνάντηση της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ με την  Ε.Ε. της ΚΕΔΕ, με αντικείμενο πρώτον, τη διαχείριση των απορριμμάτων και δεύτερον,  την εθνική στρατηγική για την εξοικονόμηση ενέργειας.

 
Σε ό,τι αφορά στο τελευταίο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης έθεσε στην ηγεσία του ΥΠΕΚΑ το αίτημα να χρηματοδοτηθούν μέσω του νέου ΕΣΠΑ  δράσεις των δήμων της χώρας που αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας με τη χρήση ενεργειακών λαμπτήρων (LED)  για ενεργειακή εξοικονόμηση φωτισμού δημοτικών  δημόσιων χώρων και κτιρίων.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης μετά τη συνάντηση έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
«Ως Αυτοδιοίκηση έχουμε αποδείξει προ πολλού και εμπράκτως ότι στηρίζουμε την ανακύκλωση και γενικότερα τον εκσυγχρονισμό, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα,  του τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ζητήσαμε και έγινε αποδεκτή από τον υπουργό ΠΕΚΑ Κ. Γ. Μανιάτη, η παράταση της διαβούλευσης καθώς και η  συγκρότηση ομάδας εργασίας πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου ώστε να ληφθούν υπόψη και οι δικές μας θέσεις για την ανακύκλωση. Θεωρούμε ότι οι δήμοι έχουν  βασικό ρόλο προκειμένου να έχουμε πετυχημένη διαχείριση της ανακύκλωσης. Ωστόσο, πέραν από τη συμβολή τους στο γενικότερο περιβαλλοντικό όφελος, θεωρούμε ότι πρέπει να διασφαλιστεί  και το οικονομικό –  ανταποδοτικό όφελος για τη συμμετοχή τους.  
Επίσης ζητήσαμε από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο της στρατηγικής για την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων, να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους της χώρας, μέσω χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, να αντικαταστήσουν τον φωτισμό δημοτικών δημόσιων χώρων και κτιρίων με ενεργειακούς λαμπτήρες (LED), με διπλό στόχο: την ενεργειακή εξοικονόμηση αφενός και την εξοικονόμηση δαπανών για την ενεργειακή κατανάλωση αφετέρου. Σύντομα για όλα τα παραπάνω θα έχουμε συζήτηση με το ΥΠΕΚΑ».  

Σχετικά αρχείαΣυνάντηση ΚΕΔΕ με ηγεσία ΥΠΕΚΑ


Συνάντηση ΚΕΔΕ με ηγεσία ΥΠΕΚΑ_2

Μετάβαση στο περιεχόμενο