Συνάντηση Δημάρχων στο Δήμο Αμαρουσίου για την κατάργηση του ασυμβίβαστου

Print Friendly, PDF & EmailΣτη φωτό ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κος Γιώργος Πατούλης και από αριστερά ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης κος Καρπέτας Μιλτιάδης, ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Γιάννης Οικονομάκος, ο Δήμαρχος Περάματος κ. Παντελής Ζουμπούλης, ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας κ. Λουκάς Τζανής, ο Δήμαρχος Γαλατσίου κ. Κυριάκος Τσίρος και ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης κ. Δημήτρης Φωκιανός.


Σήμερα συγκλήθηκε η σύσκεψη των Δημάρχων στο Δήμο Αμαρουσίου, από το Δήμαρχο Γιώργο Πατούλη, της επιτροπής που έχει ατύπως συγκροτηθεί, με θέμα την κατάργηση του ασυμβιβάστου επαγγελματικής δραστηριότητας Δημάρχων, που ψηφίστηκε μετα το νόμο Ραγκούση (ʼρθρο 16 Νόμος 3852/2010). Η επιτροπή αποτελούνταν εκτός από τον κ. Γ. Πατούλη, από τους Δημάρχους Μεταμόρφωσης κ. Μιλτιάδη Καρπέτα, Κερατσινίου – Δραπετσώνας κ. Λουκά Τζανή, Λυκόβρυσης – Πεύκης κ. Δημήτρη Φωκιανό, Περάματος κ. Παντελή Ζουμπούλη, Γαλατσίου κ. Κυριάκο Τσίρο, Ωρωπού κ. Γιάννη Οικονομάκο.


Επαναδιατυπώθηκε η άποψη ότι με το νόμο αυτό επέρχεται ένας έμμεσος, αλλά πάντως σαφής περιορισμός του δικαιώματος του εκλέγεσθαι, μιας σημαντικής και κοινωνικά καταξιωμένης κατηγορίας πολιτών, με σαφή παραβίαση των άρθρων 4 § 1 (αρχή της ισότητας), 5 § 1, 22 § 1 (επαγγελματική ελευθερία και ελευθερία της εργασίας), 25 § 1 (αρχή αναλογικότητας) και 102 (δικαίωμα του εκλέγεσθαι στα αιρετά όργανα των ΟΤΑ) του Συντάγματος και του άρθρου 3 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ περί ελεύθερων εκλογών.


Παράλληλα, με τη ρύθμιση αυτή, η τοπική αυτοδιοίκηση αποστερείται σταδιακά των υπηρεσιών ικανών και άξιων πολιτών, διότι ένας μεγάλος αριθμός επιτυχημένων επαγγελματιών δεν θα κινδυνεύσουν να αποκοπούν από το επάγγελμά τους για πέντε ή – σε περίπτωση επανεκλογής τους – περισσότερα χρόνια. Ιδιαίτερη δε έκπληξη προκαλεί η συγκεκριμένη ρύθμιση εάν ληφθεί υπόψη ότι με την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος το 2008 καταργήθηκε το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών.


Αποφασίστηκε όπως συναντηθεί το συντομότερο η επιτροπή με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και κατατεθεί υπόμνημα για την άμεση κατάργηση της επίμαχης συνταγματικής διάταξης, ώστε να διορθωθεί αυτός ο  αναιτιολόγητος νόμος Ραγκούση, ο οποίος σημειωτέον  απουσιάζει από το σύνολο των ευνομούμενων κρατών της Ευρώπης και αποκλειστικό σκοπό έχει να αποκλείσει τους ικανούς και επιτυχημένους από την ενασχόλησή τους με την τοπική αυτοδιοίκηση.


Μαζί με το υπόμνημα θα επισυναφθεί η εξουσιοδότηση 114 Δημάρχων για την κατάργηση του ασυμβίβαστου μεταξύ της άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας και του αξιώματος του Δημάρχου.


Αλφαβητική λίστα δημάρχων υπερ της κατάργηση του ασυμβιβάστου.
Πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο