ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Α΄ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ «Εθελοντισμός & Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Print Friendly, PDF & Email


 

Δημιουργούνται Γραφεία Εθελοντισμού σε όλους τους Δήμους του Διαδημοτικού Δικτύου ΥγείαςΠροωθείται η εκπαίδευση και προτείνεται η ασφάλιση των εθελοντών

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν το Σάββατο, 14 Ιουνίου 2008 οι εργασίες του διήμερου Α΄Πανελληνίου Συνεδρίου που οργάνωσε ο Δήμος Αμαρουσίου και το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ με θέμα «Εθελοντισμός και Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αμαρουσίου και Προέδρου του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γιώργου Πατούλη, με στόχο την ανάδειξη του εθελοντισμού και της δυναμικής συνεισφοράς του στη συνοχή των τοπικών κοινωνιών και το σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση στην προώθηση του εθελοντικού κινήματος.
Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτριος Αβραμόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας της Ν.Δ. κ. Λευτέρης Ζαγορίτης, ο οποίος μετέφερε και μήνυμα του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές καθώς και εκπρόσωποι εθελοντικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίοι και βραβεύτηκαν για την εθελοντική τους δράση και προσφορά.


Τα βασικά συμπεράσματα του Α΄Πανελληνίου Συνεδρίου είναι:


    * Η δημιουργία Γραφείου Εθελοντισμού σε όλους τους Δήμους που συμμετέχουν στο Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ, στο πρότυπο του Γραφείου Εθελοντισμού που λειτουργεί ήδη εδώ και ένα χρόνο στο Δήμο Αμαρουσίου.


    * Η αναγκαιότητα ασφάλισης όλων των εθελοντών. Μετά από πρόταση του Δημάρχου Αμαρουσίου κ. Γιώργου Πατούλη συμφωνήθηκε ότι είναι αναγκαίο οι εθελοντές να ασφαλίζονται καθ΄όλη τη διάρκεια της εθελοντικής τους θητείας. Το ζήτημα θα συζητηθεί με τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών ώστε να υπάρξει και το ανάλογο θεσμικό πλαίσιο.


    * Η ανάγκη εκπαίδευσης των εθελοντών και η πιστοποίηση της ειδίκευσης του καθενός στο πλαίσιο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας που προωθεί ο Δήμος Αμαρουσίου, ώστε οι εθελοντές να παρέχουν αποτελεσματικότερα το έργο τους ανάλογα με τον άξονα δράσης που θα έχουν επιλέξει. Σημειώνεται ότι οι πέντε άξονες δράσης που μπορεί ν΄ αναπτυχθεί εθελοντικό έργο είναι:


         1. Κοινωνική Μέριμνα, Υγεία και Πρόνοια
         2. Πολιτική Προστασία
         3. Περιβάλλον , Πράσινο
         4. Φύλαξη Κοινόχρηστων Χώρων
         5. Αθλητισμός – Πολιτισμός


 


Όπως ανακοίνωσε ο κ. Πατούλης θα καταβληθεί προσπάθεια η εκπαίδευση των εθελοντών να γίνει για τα μέλη του Διαδημοτικού Δικτύου σε συνεργασία με την Ακαδημία του Πυροσβεστικού Σώματος, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και άλλους αρμόδιους φορείς.


Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εθελοντισμού θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2009.

Μετάβαση στο περιεχόμενο