Συγκέντρωση υγειονομικών φορέων για συμψηφισμό οφειλών 2012-2015 – Προτάσεις για λειτουργία ΕΟΠΥΥ.

Print Friendly, PDF & Email

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών εξ αρχής αντιμετώπισε με σοβαρότητα το θέμα του συμψηφισμού του rebate και clawback οφειλών 2012-2015 . Ο ΙΣΑ χαρακτήρισε τον προτεινόμενο συμβιβασμό, όπως αρχικά τέθηκε «τελεσίγραφο». 

 

Εχθές πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση με όλους τους υγειονομικούς φορείς στην οποία συζητήθηκε διεξοδικώς ο συμψηφισμός των οφειλών ετών 2012 έως 2015.

 

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γεώργιος Πατούλης  ενημέρωσε τους παριστάμενους σχετικά με τις δράσεις του ΙΣΑ που αφορούν το συγκεκριμένο ζήτημα.

 

Και ειδικότερα:

Επέτυχε την παράταση της προθεσμίας. Ο ΙΣΑ αισθανόμενος την κρισιμότητα των στιγμών προσέφυγε στον Συνήγορο του Πολίτη για τα πορίσματα του οποίου θα ενημερωθούν τα μέλη μας άμεσα.

 

 Ο ΙΣΑ απέστειλε συγκεκριμένα ερωτήματα στον ΕΟΠΥΥ, τα ακόλουθα:

  1. Πότε και με ποιο ακριβώς τρόπο θα κληθούν να καταβάλουν το υπερβάλλον οι πάροχοι εκείνοι οι οποίοι, μετά τον κατά τον  παραπάνω υπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, έχουν οφειλή. Παραμένει ερώτημα ποια θα είναι η αντιμετώπιση του οφειλέτη παρόχου αν αποδεχθεί ή αν δεν αποδεχθεί τον προτεινόμενο συμβιβασμό. Αιτηθήκαμε σε κάθε περίπτωση, οι δόσεις να είναι τουλάχιστον 120, τηρώντας ίσο μέτρο με εκείνο που ισχύει και για τους λοιπούς οφειλέτες του δημοσίου.
  2. Ποιες θα είναι οι συγκεκριμένες συνέπειες απόρριψης της προτάσεως συμβιβασμού για τον πάροχο.
  3. Πως και πότε θα αποδοθούν τα οφειλόμενα σε εκείνους από τους παρόχους που έχουν να εισπράξουν από τον ΕΟΠΥΥ μετά τον συμψηφισμό .

Σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις στα παραπάνω δεν έχουμε λάβει.

Οι σχετικές πάντως διατάξεις προβλέπουν είσπραξη με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ, δηλαδή μέσω ΚΕΑΟ) και αναστολή της ισχύος της σύμβασης μέχρι την αποπληρωμή.

 

Στην συζήτηση επίσης αναφέρθηκαν τα ζητήματα τα οποία αφορούν στον υπολογισμό του rebate και clawback σύμφωνα με ποιόν  αλγόριθμό υπολογίζεται καθώς επίσης και τι θα συμβεί σε περίπτωση που δεν προβεί κάποιος στον σχετικό συμψηφισμό.

 

Κοινό αίτημα όλων των φορέων είναι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ να είναι βάσει πραγματικών αναγκών, έτσι ώστε κάθε παραπεμπτικό που εκδίδεται να πληρώνεται για να καταργηθούν τα επαίσχυντα μέτρα του clawback και rebate

 

Επίσης επισημάνθηκε από τους φορείς ότι δεν προκύπτει  η προθεσμία κατάθεσης των ενστάσεων. Οι φορείς επίσης ανέδειξαν το ζήτημα ότι η αναδρομικότητα ισχύος του rebate και clawback τους προξενεί τεράστιο πρόβλημα βιοπορισμού και τους θέτει σε δυσμενή θέση εν συγκρίσει με την θέση στην ποια θα βρίσκονταν αν ο συμψηφισμός γινόταν προ τριετίας. Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι είναι ευκολότερο να αποπληρώσει κάποιος το ποσό για έκαστο έτος και όχι συνολικά για τριετία.  Με βάση τα ανωτέρω οι φορείς αποφάσισαν ότι η ατομική προσφυγή στην Δικαιοσύνη αποτελεί τον πρόσφορο τρόπο για να αποφευχθεί η καταστροφή των φορέων ΠΦΥ εξαιτίας αυτής της απόφασης.

 

 

Με αίσθημα ευθύνης και πλήρη επίγνωση ότι καμία περίπτωση δεν είναι όμοια, ο ΙΣΑ δεν θα παροτρύνει και δεν θα προτείνει στα μέλη του να κινηθούν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Πως θα μπορούσε εξάλλου να είναι ενιαία η ορθότερη στάση για εκείνους που με τον συμβιβασμό θα εισπράξουν και για εκείνους που φέρονται να οφείλουν λίγα ή περισσότερα ή πάρα πολλά. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική.

 

Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για την πληρέστερη ενημέρωσή σας προκειμένου να αποφασίσετε έγκυρα και έγκαιρα επί του προτεινόμενου συμψηφισμού, αλλά και για μία ορθολογική και σύμφωνη με τα συναλλακτικά ήθη αντιμετώπιση του κάθε αντισυμβαλλόμενου του ΕΟΠΥΥ παρόχου (ιατρού μέλους μας ή ιατρικής εταιρείας).

 

Στην συγκέντρωση  παραστάθηκαν ο Ταμίας του ΙΣΑ και πρόεδρος και της ΠΟΣΚΕ κ. Φώτιος Πατσουράκος, το μέλος ΔΣ του ΙΣΑ και πρόεδρος του ΣΕΥΠ- ΕΟΠΥΥ και ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ  Αττικής κ. Παναγιώτης Ψυχάρης, ο πρόεδρος της  ΠΟΣΙΠΥ κ. Θ Χατζηπαναγίωτου και η αντιπρόεδρος κ. Καλαμάρη, ο πρόεδρος της ΠΕΕΒΙ κ. Σπυρίδων Κραμποβίτης, ο Γενικός Γραμματές της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Ενόπλων Δυνάμεων και Ασφαλείας κ. Ανάργυρος Πλακιώτης,  ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων κ. Θεόδωρος Γεωργακόπουλος, η πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Ακτινολόγων κ. Λεονάρδου Πολυτίμη και τα μέλη κ. Παπανδρέου και κ. Δ. Τριανταφύλλου, ο πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας κ. Αναστάσιος Τσάτσος, το μέλος της Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων κ. Νίκος Φραγκάκης, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης κ. Σταμούλης, το μέλος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας κ. Μαρκάκη, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Φυσικοθεραπευτών κ. Τσαγρής, ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών κ. Μαρμαράς, ο πρόεδρος της Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων κ. Βουγιούκας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Αγγειοχειρουργών κ. Χρονόπουλος και ο Γραμματέας της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων κ. Γιώργος Κορωνιώτης.

 

 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

 

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                         ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

 

Σχετικά αρχείαΣυγκέντρωση υγειονομικών φορέων για συμψηφισμό οφειλών 2012-2015 – Προτάσεις για λειτουργία ΕΟΠΥΥ_1


Συγκέντρωση υγειονομικών φορέων για συμψηφισμό οφειλών 2012-2015 – Προτάσεις για λειτουργία ΕΟΠΥΥ_2

Μετάβαση στο περιεχόμενο