Στο 4ο συνέδριο για τις «Έξυπνες Πόλεις και τους Ψηφιακούς Πολίτες Sm@rt Cities -Digit@l Citizens» ο Γ. Πατούλης Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και νέος Περιφερειάρχης Αττικής

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης: Η Αυτοδιοίκηση της χώρας μας μπορεί και πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εθνική προσπάθεια του μετασχηματισμού  της “Έξυπνης” Βιώσιμης Ανάπτυξης

 

Στην αναγκαιότητα ανάπτυξης πρωτοβουλιών και δράσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη δημιουργία έξυπνων πόλεων που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους αναφέρθηκε ο Γ. Πατούλης Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και νέος Περιφερειάρχης Αττικής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 4ο συνέδριο για τις «Έξυπνες Πόλεις και τους Ψηφιακούς Πολίτες Sm@rt Cities -Digit@l Citizens».

Όπως επισήμανε οι δήμοι της χώρας μπορούν από απλοί διαχειριστές μιας μίζερης καθημερινότητας, να γίνουν συνδιαμορφωτές του ψηφιακού μέλλοντος της χώρας μας.

«Η Ελληνική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εθνική προσπάθεια του μετασχηματισμού και της “Έξυπνης” Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ήδη προς αυτή την κατεύθυνση η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) έχει κάνει συγκεκριμένα βήματα.

Μεταξύ αυτών είναι ο Μαραθώνιος Καινοτομίας ο οποίος υλοποιείται με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ και έχει στόχο του την ανάδειξη έξυπνων εφαρμογών, ο κόμβος διασύνδεσης υπηρεσιών Gov Hub καθώς και η  ανάπτυξη της σύγχρονης υποδομής στο GCloud του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει, εφαρμογές και συστήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με τις πιο άρτιες και σύγχρονες προδιαγραφές».

Στη συνέχεια ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι η ηλεκτρονική διασύνδεση αντικειμένων και κινητών συσκευών σε μια «Έξυπνη Πόλη» (Smart City) αποτελεί μια  πρόκληση για το μέλλον και τις πόλεις μας.

«Όλοι οι φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρέπει να οργανώσουν και να υποστηρίξουν τις πόλεις, πριν μετατραπούν σε Έξυπνες. Στη σημερινή συγκυρία, βασική προϋπόθεση ενίσχυσης των πόλεων αποτελεί ο σχεδιασμός και η χρηματοδότηση από δημόσιους πόρους ενός Προγράμματος Ενδυνάμωσης των Δήμων και των Περιφερειών, για να αποκτήσουν την αναγκαία στελέχωση και τεχνική υποδομή, ώστε να ασκούν τις βασικές αρμοδιότητες που προβλέπει η νομοθεσία».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι τα αρμόδια υπουργεία και οι κρατικοί φορείς οφείλουν να δείξουν το απαιτούμενο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών που θα έχουν στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

«Η επίτευξη του στόχου ανάπτυξης έξυπνων πόλεων μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών καθώς και στη δημιουργία νέων εισοδημάτων, ευκαιριών απασχόλησης της νέας γενιάς και κυρίως ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα καλύτερα μυαλά στη χώρα μας» σημείωσε ο Γ. Πατούλης.

Η ομιλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης που θέμα «Αθηνά Περιφέρειες και Δήμοι ενώπιον των προκλήσεων του Ψηφιακού Μετασχηματισμού και της Βιώσιμης Ανάπτυξης». Εκτός από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, στη συζήτηση συμμετείχαν ο Δημήτρης Κάρναβος Δήμαρχος Καλλιθέας, ο Δημήτρης Παπαστεργίου  Δήμαρχος Τρικκαίων, ο Χρήστος Παγώνης  Δήμαρχος Χαλκιδέων, ο Ηλίας Αποστολόπουλος  Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού και ο Βασίλειος Νανόπουλος Δήμαρχος Κορινθίων. Τη συζήτηση συντόνιζε ο δημοσιογράφος και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Γιάννης Χαλαβαζής.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου το οποίο ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα πραγματοποιήθηκε απονομή η των διακρίσεων  «Smart Cities – Digital Excellences 2019».

 

Σχετικά αρχείαΣτο 4ο συνέδριο για τις «Έξυπνες Πόλεις και τους Ψηφιακούς Πολίτες Sm@rt Cities -Digit@l Citizens» ο Γ. Πατούλης Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και νέος Περιφερειάρχης Αττικής_1


Στο 4ο συνέδριο για τις «Έξυπνες Πόλεις και τους Ψηφιακούς Πολίτες Sm@rt Cities -Digit@l Citizens» ο Γ. Πατούλης Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και νέος Περιφερειάρχης Αττικής_2


Στο 4ο συνέδριο για τις «Έξυπνες Πόλεις και τους Ψηφιακούς Πολίτες Sm@rt Cities -Digit@l Citizens» ο Γ. Πατούλης Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και νέος Περιφερειάρχης Αττικής_3


Στο 4ο συνέδριο για τις «Έξυπνες Πόλεις και τους Ψηφιακούς Πολίτες Sm@rt Cities -Digit@l Citizens» ο Γ. Πατούλης Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και νέος Περιφερειάρχης Αττικής_4

Μετάβαση στο περιεχόμενο