Στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: “Shaping the Future of Healthcare in Greece” συμμετείχε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ι.Σ.Α Γ. Πατούλης

Print Friendly, PDF & Email


Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ι.Σ.Α Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: “Shaping the Future of Healthcare in Greece”.Σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Οι μεταρρυθμίσεις του Συστήματος Υγείας και ο ρόλος των παρόχων, των επιχειρηματιών και των ασθενών στην αποδοτικότητα, στην αποτελεσματικότητα και στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών Υγείας» έλαβε μέρος ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ι.Σ.Α Γιώργος Πατούλης, στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου που διοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και η Boussias Communication για το Σύστημα Υγείας και τις προοπτικές του στην Ελλάδα.


Ο κ. Πατούλης μίλησε για τις πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις που απελευθέρωσαν την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος και την κατάργηση υποχρέωσης ιατρού βασικού μετόχου με το 51%. Τόνισε την ξεκάθαρη θέση του Ι.Σ.Α στο ότι η άσκηση του Ιατρικού Επαγγέλματος πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από γιατρούς, διότι η εκχώρηση του ιατρικού επαγγέλματος στις μεγάλες αλυσίδες των επιχειρηματικών κολοσσών, θα δημιουργήσει πολύ σύντομα τους μεγάλους «εργολάβους-επιχειρηματίες» τις ιατρικής εργασίας που θα επιφέρουν τεράστια προβλήματα στην άσκηση της Ιατρικής. Επίσης, προέβαλε για άλλη μια φορά το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα για κάθε ασθενή της ελευθερίας επιλογής γιατρού. Όλοι οι ασφαλισμένοι, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης, «πρέπει να έχουν πρόσβαση σε όποιο γιατρό θέλουν και όλοι οι γιατροί πρέπει να μπορούν να συνταγογραφούν τη θεραπευτική αγωγή των ασθενών τους. Για να διασφαλιστεί η αξιοπρέπεια τόσο του ασθενή όσο και του γιατρού, ο Ι.Σ.Α έχει 3 κόκκινες γραμμές: την ελεύθερη επιλογή γιατρού, τις συλλογικές συμβάσεις, και την αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση».


Όσον αφορά στην κυκλοφορία των γενοσήμων στην Ελλάδα, ο κ. Πατούλης τόνισε ότι ο Ι.Σ.Α στηρίζει τα ασφαλή και επώνυμα γενόσημα που παράγονται από την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία και έχουν την πιστοποίηση της Ελληνικής Φαρμακοποιίας. Πάγια θέση του Ι.Σ.Α αποτελεί ότι κανένα φάρμακο δε μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή και ότι η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής είναι ευθύνη, επιστημονικά και δεοντολογικά, μόνο του γιατρού. Ο γιατρός και μόνο ο γιατρός έχει στην αποκλειστική του ευθύνη, το ποιο σκεύασμα θα χρησιμοποιηθεί σε κάθε ασθενή κατά περίσταση.


Στο πάνελ της συζήτησης συμμετείχαν οι κ.κ. Νίκος Πολύζος, Γενικός Γραμματέας Υ.Υ.Κ.Α, Γεράσιμος Βουδούρης, Πρόεδρος Ε.Ο.Π.Υ.Υ, Κωνσταντίνος Φρουζής, Γενικός Γραμματέας Σ.Φ.Ε.Ε, και Βασίλης Μπαρδής, Γενικός Διευθυντής Ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Τη συζήτηση συντόνισαν οι κ.κ. Ελευθέριος Θηραίος, General Practitioner, Σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και Αθανάσιος Λοπατατζίδης, Health Insurance Consultant, CEO’s adviser BioMedicine Group.


Κατά τη συζήτηση ακούστηκαν απόψεις και προτάσεις από τους εκπροσώπους όλων των φορέων για τη δημιουργία ενός πλαισίου λειτουργίας του Συστήματος Υγείας που θα διασφαλίσει την ποιότητα στην παροχή υγείας των ασφαλισμένων και την αξιοπρέπεια στο λειτούργημα του γιατρού.


Μετάβαση στο περιεχόμενο