Με αφορμή τα όσα αναφέρει σε επιστολή του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα σας στις 3-10-2009 ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Παραδείσου και αφορούν ζητήματα της συγκεκριμένης περιοχής, αλλά και την παρουσία του Δήμου σε αυτήν, έχουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:
Πρώτον, η σημερινή Δημοτική Αρχή και ο ίδιος ο Δήμαρχος προσωπικά, έχουν δώσει ιδιαίτερο βάρος στη διαφύλαξη και ανάδειξη του δασικού χαρακτήρα του ʼλσους Μιμικόπουλου. Είναι η πρώτη Δημοτική Αρχή σε αυτή την πόλη τα τελευταία χρόνια, που δεν έχει «άλλα σχέδια» για τη συγκεκριμένη περιοχή, που αποτελεί όπως όλοι γνωρίζουν στόχο επιχειρηματικών συμφερόντων. Kαι χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι η προηγούμενη, κι όχι η σημερινή διοίκηση, ήταν αυτή που είχε προχωρήσει στον αποχαρακτηρισμό του δασικού χαρακτήρα του ʼλσους Μιμικόπουλου. Ενώ η σημερινή διοίκηση ανέτρεψε την απόφαση εκείνη.
Δεύτερο, η σημερινή διοίκηση του Δήμου δεσμεύεται ότι το ʼλσος Μιμικόπουλου στο σύνολο του θα παραμείνει Δάσος. Και θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να το διαφυλάξουμε, να το αναδείξουμε και να το μετατρέψουμε σε χώρο ποιοτικής αναψυχής για τους κατοίκους.
Τρίτο, κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι από την επόμενη κιόλας μέρα της εκλογής μας, προβήκαμε σε όλες τις απαραίτητες διαχειριστικές ενέργειες για τη φύλαξη, συντήρηση και διατήρηση του ʼλσους Μιμικόπουλου. Στο πλαίσιο αυτό, στο διάστημα αυτό των 2,5 ετών, ο συγκεκριμένος χώρος έχει επανειλημμένα καθαρισθεί από συνεργεία του Δήμου αλλά και εθελοντές, ενώ στα πλαίσια της Πολιτικής Προστασίας υπάρχει και πυροπροστασία του ʼλσους. Πυροπροστασία σε 24ωρη βάση κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, με όχημα και προσωπικό του Δήμου.
Τέταρτο, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον Πρόεδρο του Συλλόγου ότι η σημερινή Διοίκηση του Δήμου ήταν αυτή που απέτρεψε με δική της απόφαση, την μετατροπή σε εμπορικό κέντρο του ιστορικού χώρου του Ιππικού Ομίλου. Ενώ αντίθετα η προηγούμενη διοίκηση ήταν αυτή που είχε προχωρήσει στην απαλλοτρίωση της συγκεκριμένης έκτασης, με σκοπό να κατασκευαστεί εκεί πάρκινγκ και να «αξιοποιηθεί» ο χώρος. Η σημερινή διοίκηση απέτρεψε αυτή την δήθεν αξιοποίηση και προχώρησε στην ακύρωση της απαλλοτρίωσης. Ενέργεια που αφενός διαφυλλάτει έναν σημαντικό χώρο που είναι ταυτισμένος με την ιστορία της πόλης μας, και αφετέρου προστατεύει την οικιστική φυσιογνωμία της περιοχής του Παραδείσου.
Πέμπτο, το ποσό των 450.000 ευρώ δεν αφορά «ένα απλό σύρμα» ή μια «απλή περίφραξη», όπως ανακριβώς αναφέρεται. Είναι το αναγκαίο ποσό που θα χρηματοδοτήσει ένα ολοκληρωμένο έργο προστασίας και αναβάθμισης του χώρου που περιλαμβάνει την εκτέλεση έργων, που αφορούν στον καθαρισμό και αποκομιδή μπαζών, την περίφραξη, δενδροφύτευση, ήπιο φωτισμό, τοποθέτηση πυροσβεστικών κρουνών και γενικότερα προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου, με ήπιας μορφής επεμβάσεις, που στοχεύουν στην ανάδειξη και προστασία των στοιχείων της φυσικής κληρονομιάς.
Ειδικότερα προβλέπονται με τα χρήματα αυτά να πραγματοποιηθούν :
Εργασίες περίφραξης του κτήματος και κατασκευή εισόδων.
Καθαρισμός από οικοδομικά απορρίμματα.
Εργασίες πρασίνου και προστασίας του εδάφους από τη διάβρωση.
Εργασίες που θα γίνουν στην περιοχή με φυτοκάλυψη, ήτοι καθαρισμός και συμπληρωματικές φυτεύσεις με θάμνους.
Εργασίες για την αναδάσωση των χερσαίων τμημάτων του κτήματος, στα οποία θα ληφθούν και ειδικά αντιδιαβρωτικά μέτρα, όπως φρεζάρισμα και προσθήκη κηπευτικού χώματος.
Εργασίες συντήρησης πρασίνου, όπως άρδευση για τις νέες φυτεύσεις, λίπανση και βοτάνισμα.
Εργασίες αντιπυρικής προστασίας, όπως τοποθέτηση κρουνών και πυροφυλακίου.
Εργασίες τοποθέτησης εξοπλισμού δασικής αναψυχής ( τοποθέτηση καθιστικών, κάδοι απορριμμάτων, κατασκευή πέτρινης βρύσης και τοποθέτηση φωτιστικών LED στο κεντρικό μονοπάτι).
Διαβάζοντας τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς ότι η παρέμβαση είναι ολοκληρωμένη και όχι «αδιαφανής, όπως κακώς ισχυρίζεται στην επιστολή του ο κος Πρόεδρος.
Έκτο, όπως επισημάναμε και σε προηγούμενη επιστολή μας προς την εφημερίδα ΑΜΑΡΥΣΙΑ για το ίδιο ζήτημα, ο Δήμος Αμαρουσίου διαρκώς μέχρι σήμερα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, που εγκυμονεί η συστηματική καταπάτησή του και η χρησιμοποίησή του ʼλσους Μιμικόπουλου ως αποθηκευτικού χώρου εναπόθεσης μπαζών και απορριμμάτων, με τις όποιες επιζήμιες για το περιβάλλον και τον άνθρωπο συνέπειες. Γι αυτό το λόγο και με στόχο την περιβαλλοντική αναβάθμιση και διαφύλαξη του, αναθέσαμε στον νομικό μας σύμβουλο κ. Π. Αμούργη, να ερευνήσει σχετικά και να ζητήσει εγγράφως από τη Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής – Δασαρχείο Πεντέλης, την έγκριση για την περίφραξη και αποκατάσταση του χώρου πρασίνου, με δικά μας μέσα και δαπάνες, ως άμεσο μέτρο αντιμετώπισης της διαμορφωμένης κατάστασης, εκπονώντας συγχρόνως και τη σχετική μελέτη. Στις αρχές του 2009 η μελέτη για την προστασία του ʼλσους ενεκρίθη καταρχήν από το Δασαρχείο Πεντέλης, στη συνέχεια όμως η Γενική Διεύθυνση Δασών της Περιφερείας Ανατολικής Αττικής την επέστρεψε στο Δήμο μας θέτοντας επιπρόσθετες διαδικαστικές προϋποθέσεις. Ο Δήμος εναρμονίστηκε με τις νέες αυτές απαιτήσεις και επανεκκίνησε την όλη διαδικασία. Ειδικότερα επανεκατέθεσε την εναρμονισμένη μελέτη στο Δασαρχείο Πεντέλης, το οποίο μετά την έγκρισή του την απέστειλε εκ νέου στη Γενική Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής. Αυτή, με τη σειρά της αφού την ενέκρινε τη διαβίβασε στη Διεύθυνση Δασών της Περιφερείας Αττικής, όπου η τελευταία με την με αριθμό 2185/21.07.2009 απόφασή της την ενέκρινε, όπως αυτή εισήχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Σήμερα λοιπόν ο Δήμος έχει εκπονήσει και έχει καταθέσει στο Δασαρχείο Πεντέλης σχέδιο προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την περίφραξη και αποκατάσταση του χώρου. Την οποία θα υπογράψουμε με τη νέα πολιτική ηγεσία. Για τις εργασίες αναδάσωσης στο Ο.Τ 522 εμβαδού 9.140 τ.μ, η έγκριση απαιτεί επιπλέον τη γραπτή συναίνεση των ιδιοκτητών, καθότι οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες δεν γνωρίζουν εάν υπάρχει ιδιοκτήτης και ποιος είναι αυτός. Επειδή λοιπόν ο Δήμος γνωρίζει ότι η προαναφερόμενη έκταση είναι αγνώστου ιδιοκτήτη, ζητήσαμε από τη Γενική Διεύθυνση Δασών Περιφερείας Αττικής την απάλειψη της προϋπόθεσης αυτής και αναμένουμε την απάντησή της. Και το κάναμε αυτό για να είμαστε 100% κατοχυρωμένοι σε όσα σκοπεύουμε να κάνουμε στο σύνολο του χώρου.
Έβδομο, η σημερινή διοίκηση του Δήμου ήταν αυτή που με το νέο σχέδιο χρήσεων γης που ψήφισε, ενίσχυσε στην περιοχή του Παραδείσου τις χρήσεις αποκλειστικής κατοικίας, σε βάρος των χρήσεων που ίσχυαν μέχρι πρότινος ( Γενική Κατοικία και Πολεοδομικό Κέντρο). Αν δεν είναι αυτή παρέμβαση που αποδεικνύει το ενδιαφέρον του Δήμου και παράλληλα διαφυλάσσει την οικιστική φυσιογνωμία του Παραδείσου, ποια είναι;
Όγδοο, δεν είναι αλήθεια ότι στον Παράδεισο δεν έχει γίνει έργο από τη Δημοτική Αρχή. Και δεν είναι αλήθεια, γιατί στο διάστημα αυτό
Έγινε η επέκταση του αγωγού ακαθάρτων στην οδό Αρτέμιδος και η πραγματοποίηση συνδέσεων αποχέτευσης σε νοικοκυριά της περιοχής.
Για τον ʼγιο Γεώργιο Χωματιανό , έχει ενταχθεί στο σχέδιο της περιοχής Δηλαβέρη, από τα χρήματα της πράξης εφαρμογής του οποίου θα πραγματοποιηθεί η απαλλοτρίωση.
Μέσω των εξωτερικών συνεργείων του Δήμου έγιναν μόνον το 2009 δεκάδες παρεμβάσεις που αφορούν ζητήματα Ηλεκτροφωτισμού, συντήρησης του πρασίνου, καθαριότητας ( ογκώδη / μπάζα / συντήρηση κάδων), πλακοστρώσεις και μικροέργα οδοποιίας.
Στην Οδό ʼλσους έγινε τοποθέτηση νέου ασφαλτοτάπητα.
Νέος ασφαλτοτάπητας τοποθετήθηκε και στην οδό Καραολή Δημητρίου.
Μετά από απαίτηση των πολιτών προχωρήσαμε στην Ανακατασκευή του Πάρκου που βρίσκεται επί των οδών Καραολή Δημητρίου και Εφέσου, η οποία περιελάμβανε την τοποθέτηση νέου χλοοτάπητα, νέα όργανα παιδικής χαράς, φύτεμα λουλουδιών, περιμετρική πλακόστρωση του πάρκου, νέο φωτισμό.
Έγιναν στο 6Ο Δημοτικό, που βρίσκεται επί της οδού Καραολή Δημητρίου εργασίες συντήρησης.
Υποβλήθηκε πρόταση στις οριζόντιες δράσεις του προγράμματος Θησέα με προϋπολογισμό 1.000.000 η Βελτίωση Οδοποιίας στις περιοχές Παραδείσου Ψαλιδίου. Το έργο είχε μπει στον προγραμματισμό του Υπουργείου Εσωτερικών για οριστική ένταξη. Για τον Παράδεισο η πρόταση προβλέπει διανοίξεις και ασφαλτοστρώσεις αλλά και κατασκευή πεζοδρομίων στους δρόμους Παραδείσου, Φραγκοκλησιάς και Αιγιαλίας.
Ασφαλώς γνωρίζουμε ότι στην περιοχή υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε έργα και υποδομές, εξαιτίας της αδράνειας των προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου. Για τις ελλείψεις αυτές δίκαια έχουν απαιτήσεις οι κάτοικοι του Παραδείσου. Όμως πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορούμε από τη μια μέρα στην άλλη, να κάνουμε όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα 20 χρόνια. Η σημερινή διοίκηση του Δήμου αγωνίζεται καθημερινά ώστε να δρομολογηθούν όσα χρειάζονται στην περιοχή, για να ζουν καλύτερα οι συμπολίτες μας του Παραδείσου.
Και στην περιοχή του Παραδείσου, γίνεται ουσιαστικό έργο.
Όσον αφορά την προστασία και την ανάδειξη του ʼλσους Μιμικόπουλου, η δέσμευση μας είναι ξεκάθαρη. Θα διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο το δασικό του χαρακτήρα και σε αυτήν την προσπάθεια θέλουμε συμμάχους μας τους κατοίκους της περιοχής. Στο ζήτημα αυτό δεν έχουν θέση μικροψυχίες.