Στις 12 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 20:00 ανοίγει τις πύλες της η 54η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής, στο Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής στο Μαρούσι

Print Friendly, PDF & Email

Η 54η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής, που αποτελεί θεσμό για την πόλη του Αμαρουσίου και κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για την κεραμική τέχνη ανοίγει τις πύλες της, το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 20:00, στο Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής στο Μαρούσι.

Στα εγκαίνια της Έκθεσης θα απονεμηθούν  τα βραβεία και οι έπαινοι στους κεραμίστες που διακρίθηκαν στον φετινό Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κεραμικής, τον οποίο διοργάνωσε η ΠΕΚΑ, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους κεραμίστες, αλλά και σε ήδη καταξιωμένους να έλθουν σε επαφή και να προτείνουν νέες προσεγγίσεις, νέες φόρμες και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της αρχαιότερης των τεχνών.                

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών κ. Νίκος Βαλλάτος απηύθυναν κάλεσμα σε όλους τους φίλους της κεραμικής να τιμήσουν με την παρουσία τους την έκθεση και το σημαντικό έργο των Ελλήνων κεραμιστών. Παρούσες στη συνέντευξη τύπου ήταν επίσης η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Ρένα Χαλιώτη και η κεραμίστρια και Μάρω Κερασιώτη.       

Στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης τόνισε τη σπουδαιότητα που έχει για το Μαρούσι η έκθεση κεραμικής, που φέρει μια μακρά ιστορία 54 ετών, καθώς και τη σημασία  που έχει ο χώρος του Κέντρου Ελληνικής Κεραμικής για την ανάπτυξη της τέχνης των Ελλήνων κεραμιστών.  

«Το Μαρούσι είναι η πόλη που έχει μεγάλη ιστορία στην κεραμική τέχνη και  σίγουρα στην προσπάθεια της ανάπτυξης, την περίοδο της κρίσης που διανύουμε,  θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη αξία.  Πιστεύουμε σε απόλυτο βαθμό ότι όταν οι τοπικές κοινωνίες θα μπορέσουν να έχουν τον έλεγχο του τόπου τους, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, τότε θα μπορέσουμε να έχουμε ανάπτυξη και αυτή η ανάπτυξη θα φέρει την ανάπτυξη και στη χώρα μας.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτός εδώ ο χώρος, το Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής που είναι απόλυτα συνυφασμένος με την κεραμική τέχνη. Θα μπορούσε να έχει δοθεί εδώ και χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Κεραμιστών να έχει γίνει «κυψέλη» για την ανάπτυξη της κεραμικής τέχνης.
Σκεφτόμαστε πολλά για το μέλλον και είναι βέβαιο ότι θα διεκδικήσουμε αυτός ο χώρος να γίνει δημοτικός, να είναι χώρος για την ανάπτυξη της κεραμικής στη σύγχρονη εποχή» σημείωσε ο κ. Πατούλης.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών  κ. Νικόλαος Βαλλάτος  επεσήμανε την ανάγκη κεντρικού σχεδιασμού από την Πολιτεία.

«Το Κράτος θα πρέπει να συμβάλει στο σχεδιασμό, όσον αφορά στην ανάπτυξη της κεραμικής. Ο κλάδος της κεραμικής είναι παραγωγικός, συμμετέχει στην οικονομία πολύ δυναμικά, οι άνθρωποι της κεραμικής είναι άνθρωποι πολύ σκληρά εργαζόμενοι. Σήμερα δεν υπάρχουν σχολεία κεραμικής στη χώρα μας και όσα λειτουργούσαν έκλεισαν, όταν σε άλλες μικρότερες χώρες υπάρχουν σχολές κεραμικής. Πρέπει να συζητήσουμε  και να βρούμε λύσεις πως θα προχωρήσουμε μπροστά» τόνισε ο κ. Βαλλάτος.

Η κεραμίστρια κα Μάρω Κερασιώτη η οποία είναι παρούσα από την 1η διοργάνωση της Πανελλήνιας Έκθεσης Κεραμικής επεσήμανε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κεραμική στην Ελλάδα.
«Το θεσμό τον έχω μέσα μου, μονολότι τα τελευταία χρόνια έχουμε χάσει τρεις πολύτιμους βοηθούς και αρωγούς: Τον Οργανισμό Χειροτεχνίας που μας βοηθούσε με υλικά και τεχνικές συμβουλές, το Εργοστάσιο Αργυρομάζης που έκλεισε και δεν υπάρχει πια να μας προμηθεύει με πηλούς και πλέον τους προμηθευόμαστε από το εξωτερικό και το τρίτο και πολύ σημαντικό είναι ότι ως κλάδος είμαστε διηρημένος ανάμεσα σε καλλιτέχνες και αγγειοπλάστες. Ένας διαχωρισμός που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα γιατί είμαστε όλοι αυτοί που παιδεύουμε τον πηλό και μας παιδεύει ο πηλός, είμαστε όλοι άνθρωποι του πηλού και της κεραμικής. Όλοι να κάνουμε ότι μπορούμε για την κεραμική, γιατί αξίζει τον κόπο» κατέληξε η κα Κερασιώτη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πλαισιώσουν τα Μοντέρνα Σύνολα του Δημοτικού Ωδείου Αμαρουσίου, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών Γ. Μιγδάνη και Ε. Καπνόριζα και τη μουσική επιμέλεια της Δ/ντριας του Ωδείου Φωτεινής Κοσκόρου.         

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση και αναλυτικό πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων θα βρείτε στο site της ΠΕΚΑ http://enosi-keramiston-aggeioplaston.blogspot.gr/

 

Σχετικά αρχείαΣτις 12 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 20:00 ανοίγει τις πύλες της η 54η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής, στο Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής στο Μαρούσι (1)


Στις 12 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 20:00 ανοίγει τις πύλες της η 54η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής, στο Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής στο Μαρούσι (2)

Μετάβαση στο περιεχόμενο