Στην κοινή πολιτιστική εκδήλωση «Κρήτες – Παλαιστίνιοι» στο Μέγαρο Μουσικής για την 67η Επέτειο της ΝΑΚΒΑ, παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης

Print Friendly, PDF & Email

Στην εκδήλωση για την 67η επέτειο της ΝAKBA, του Διωγμού των Παλαιστινίων από τα πάτρια εδάφη, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα και την Ελληνοπαλαιστινιακή Κοινή Σύμπραξη Παραδοσιακών χορών και τραγουδιών «ΚΡΗΤΕΣ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε Γιώργος Πατούλης.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Πατούλης, αναφέρθηκε στα εξήντα εφτά χρόνια έχουν περάσει από τις 15 Μάη του 1948 και τη βίαη εκδίωξη 750.000 Παλαιστινίων από τις εστίες τους με την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ στα εδάφη της ιστορικής Παλαιστίνης και την καταστροφή περισσότερων από 500 χωριών και πόλεων.

«Υπάρχουν πολλά κοινά μεταξύ της ελληνικής και της παλαιστινιακής παράδοσης, το βλέπουμε στον χορό. Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται στην Αθήνα ένα πολιτιστικό γεγονός τέτοιου μεγέθους με σκοπό να αναδείξει τα κοινά στοιχεία των πολιτισμών των Ελλήνων και των Παλαιστινίων, «Λαοί της Μεσόγειου- Λαοί της Θάλασσας» και οι δυο και να αναδείξει τους δεσμούς των λαών μας που πηγάζουν από τις κοινές αρχές και αξίες του ανθρωπισμού της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας» ανέφερε ο κ. Πατούλης.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης Marwan Toubassi.

Το μουσικό πρόγραμμα αποτέλεσε μια σύμπραξη του Sareyyet Ramallah Folklore Dance Group με τους Βρακοφόρους της Κρήτης, με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Σκουλά. Το μουσικό ταξίδι πέρασε από την παράδοση και την εναλλαγή των μελωδιών και των χορών των δύο λαών, στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη που έγραψε για τους Κρητικούς και για τους Παλαιστίνιους.

 

Σχετικά αρχείαΣτιγμιότυπο από την κοινή πολιτιστική εκδήλωση «Κρήτες – Παλαιστίνιοι» στο Μέγαρο Μουσικής για την 67η Επέτειο της ΝΑΚΒΑ, παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης

Μετάβαση στο περιεχόμενο