Σοβαρός ο κίνδυνος Πνευμονικής Εμβολής από τη Φλεβική Θρόμβωση τόνισαν έγκριτοι επιστήμονες στην ενημερωτική ημερίδα στο Δήμο Αμαρουσίου

Print Friendly, PDF & EmailΟ Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Πρόεδρος  του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ Γιώργος Πατούλης, με τη συμμετοχή έγκριτων επιστημόνων και παρουσία πλήθους κοινού, ανοίγει τις εργασίες της ημερίδας για την Φλεβική Θρόμβωση. Ο  κος Πέτρος Μουστόγιαννης, Αγγειολόγος – Αγγειοχειρουργός, Συνεργάτης Νοσοκομείου «Υγεία» απαντά σε ερωτήσεις του κοινού σχετικά με την Φλεβική Θρόμβωση.Ο  Δρ. Σωτήρης Γιαννακάκης, Αγγειοχειρουργός, Επιμελητής Α΄, Αγγειοχειρουργικής Κλινικής, Νοσοκομείου ΚΑΤ, αναπτύσσει τους τρόπους αντιμετώπισης και θεραπείας της Φλεβικής Θρόμβωσης και δίνει μία σειρά από πρακτικές συμβουλές καθημερινής διαβίωσης προς τους ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική θεραπεία.Παρόντες στην ημερίδα ο Διευθυντής του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, η Δημοτική Σύμβουλος Ρένα Χαλιώτη,οι  Δημοτικοί Σύμβουλοι Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, Νικόλας Αλεπούς, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της πόλης, καθώς και πλήθος δημοτών και κατοίκων.Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. και Πρόεδρος  του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ Γιώργος Πατούλης, δέχεται τα συγχαρητήρια και τις θερμές ευχαριστίες των πολιτών για την σημαντική ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε στο Δημαρχείο Αμαρουσίου για τη Φλεβική Θρόμβωση.


Το 93% των σχετικών με τη Φλεβική Θρόμβωση θανάτων ετησίως, είναι αποτέλεσμα αιφνίδιας Πνευμονικής Εμβολής ή μη διαγνωσμένης Φλεβικής Θρόμβωσης,ενώ ποσοστό μεγαλύτερο του 12% της συνολικής ευρωπαϊκής θνησιμότητας σχετίζεται με τη Φλεβική Θρόμβωση. 


Τη σπουδαιότητα της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης των πολιτών στην πρόληψη, αλλά και στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της Φλεβικής Θρόμβωσης, η οποία μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή του ασθενούς, τόνισαν έγκριτοι επιστήμονες, στην ημερίδα που διοργάνωσαν ο Δήμος Αμαρουσίου και το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ.), την Τετάρτη 15 Μαΐου 2013.  


Ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ κος Γιώργος Πατούλης, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους έγκριτους Επιστήμονες Ομιλητές κ.κ. Πέτρο Μουστόγιαννη, Αγγειολόγο – Αγγειοχειρουργό, Συνεργάτη Νοσοκομείου «Υγεία» και Δρ. Σωτήρη Γιαννακάκη, Αγγειοχειρουργό, Επιμελητή Α΄, Αγγειοχειρουργική Κλινική, Νοσοκομείο ΚΑΤ, όλους τους παραβρισκόμενους και τους συντελεστές της Εκδήλωσης.
Κατά την εισαγωγή του ο κος Πατούλης, τόνισε:«Η Επιστημονική αυτή συνάντηση έχει σαν στόχο την ενημέρωση του Κοινού με σκοπό την Πρόληψη και διατήρηση της καλής Υγείας, προτού χρειαστεί να καταφύγουμε στη θεραπεία. Αυτός είναι και ο στόχος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας και για αυτό οργανώνει σειρά ενημερωτικών ομιλιών ανά την Ελλάδα, που γίνονται ταυτόχρονα ή και μεμονωμένα στους Δήμους μέλη του Δικτύου. Η ενημέρωση για τη Φλεβική Θρόμβωση, αφορά όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, όχι μόνο από άποψη αισθητικής, αλλά σε σχέση με τη Ζωή και την καλή Υγεία».


Κατά την πρώτη ομιλία, ο κος Πέτρος Μουστόγιαννης, παρουσίασε σημαντικές πληροφορίες και δεδομένα ως προς την πρόληψη και διάγνωση της Φλεβικής Θρόμβωσης.«Είναι μια κατάσταση, κατά την οποία διαταράσσεται η ροή του αίματος στο Φλεβικό Σύστημα, με αποτέλεσμα το σχηματισμό θρόμβου και τον κίνδυνο Πνευμονικής Εμβολής. Συχνότερα η Φλεβική Θρόμβωση εντοπίζεται στις φλέβες των κάτω άκρων και της λεκάνης, ενώ σπανιότερα σε άλλες θέσεις. 93% των σχετικών με τη Φλεβική Θρόμβωση θανάτων ετησίως, είναι αποτέλεσμα αιφνίδιας Πνευμονικής Εμβολής ή μη διαγνωσμένης Φλεβικής Θρόμβωσης, ενώ ποσοστό μεγαλύτερο του 12% της συνολικής ευρωπαϊκής θνησιμότητας σχετίζεται με τη Φλεβική Θρόμβωση.
Παράγοντες κινδύνου εμφάνισης Φλεβικής Θρόμβωσης αποτελούν ενδεικτικά χειρουργικές επεμβάσεις, τραύματα, κατάκλιση, εγκυμοσύνη κ.α., ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται γενικότερα η πολύωρη ακινησία, ιδιαίτερα σε παχύσαρκους ανθρώπους.
Απαραίτητη είναι η διάγνωση της νόσου μέσω εργαστηριακών εξετάσεων, η εγρήγορση και αυξημένη υποψία των ιατρών όλων των ειδικοτήτων, καθώς και η καλή επικοινωνία μεταξύ ασθενών και ιατρών για την αξιολόγηση συμπτωμάτων όπως πόνος,  οίδημα, ερύθημα, ευαισθησία, πυρετός κ.α.
»


Στη συνέχεια ο Δρ. Σωτήρης Γιαννακάκης, ανέπτυξε τους τρόπους αντιμετώπισης και θεραπείας της Φλεβικής Θρόμβωσης των κάτω άκρων, οι οποίοι εστιάζουν στην αποφυγή των κινδύνων που απειλούν τον οργανισμό, μέσω της ακινησίας, της χρήσης ελαστικών καλτσών, της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής ή/και της χειρουργικής επέμβασης. Παρουσίασε επίσης όλα τα νεότερα δεδομένα όσον αφορά την έρευνα φαρμακευτικών σκευασμάτων


«Κατά τη φαρμακευτική αγωγή, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται -όπως τόνισε- στη χρήση άλλων φαρμάκων και στη διατροφή του ασθενούς, καθώς ορισμένα τρόφιμα μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητά της θεραπείας. Ο ασθενής πρέπει να είναι σε διαρκή επαφή με το γιατρό του και να τον ενημερώνει για κάθε αλλαγή στη γενικότερη κατάσταση της υγείας του ή νέο φάρμακο που λαμβάνει και να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες και συμβουλές του. Ταυτόχρονα, οφείλει να ενημερώνει κάθε γιατρό που επισκέπτεται, ότι λαμβάνει αντιπηκτική θεραπεία.»


Τέλος, ο κος Γιαννακάκης, έδωσε μία σειρά από πρακτικές συμβουλές καθημερινής διαβίωσης προς τους ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική θεραπεία, όπως να προσέχουν ιδιαίτερα και να αποφεύγουν τους μικροτραυματισμούς που μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία, τα τσιμπήματα εντόμων, τις απότομες αλλαγές στη δίαιτά τους και τις δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν μελάνιασμα ή τραυματισμό (π.χ. αθλήματα επαφής).


Ακολούθησε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με το κοινό  το οποίο παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ενημέρωση και υπέβαλε σειρά ερωτημάτων προς το πάνελ.


Ο κος Γιώργος Πατούλης, συνοψίζοντας κατά το κλείσιμο της Ενημερωτικής Εκδήλωσης για τη Φλεβική Θρόμβωση, τόνισε «τη σπουδαιότητα της ενημέρωσης του κοινού όχι για την απόκτηση ιατρικών γνώσεων, αλλά  για την κατανόηση της ανάγκης για καλή επικοινωνία και στενή σχέση με το γιατρό μας, περισσότερη κίνηση στην καθημερινότητά μας ως μέσο πρόληψης, αλλά και στην  ευαισθητοποίηση στο να διακρίνουμε τις ενδείξεις της Φλεβικής Θρόμβωσης ώστε να καταφεύγουμε άμεσα στον ειδικό. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση για ανάλογες ενημερωτικές ομιλίες στο μέλλον, με στόχο πάντα τη διατήρηση της καλής Υγείας και την Πρόληψη.»


Στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο κος Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, Ιατρός Υγιεινολόγος – Ψυχίατρος, Διευθυντής του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, Νικόλας Αλεπούς, η Δημοτική Σύμβουλος κα Ρένα Χαλιώτη, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της πόλης, καθώς και πλήθος δημοτών και κατοίκων.
Η ενημερωτική εκδήλωση διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Φαρμακευτικής Εταιρείας Leo Ελλάς και τη συνεργασία της εξειδικευμένης εταιρείας New Event Generation.  

Μετάβαση στο περιεχόμενο