Σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ για τον προληπτικό ψυχοκινητικό έλεγχο βρεφών και παιδιών προσχολικής ηλικίας στο Δήμο Αμαρουσίου

Print Friendly, PDF & Email
 


Με τη συμμετοχή συνολικά 287 βρεφών και παιδιών προσχολικής ηλικίας, ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Ψυχοκινητικής Ανάπτυξης Βρεφών και Νηπίων στο Δήμο Αμαρουσίου, που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας με πρωτοβουλία του Προέδρου του και Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη, και με τη συνεργασία του Δημοτικού Πολυιατρείου Αμαρουσίου. Το πρόγραμμα, που τελεί υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, θα διεξαχθεί συνολικά σε 160 Δήμους μέλη του Δικτύου.


Το πρόγραμμα συμμετείχαν παιδάκια ηλικίας από 2 μηνών έως 5 ετών που έχουν μητρική γλώσσα την ελληνική, κατόπιν σχετικού αιτήματος των γονέων τους στο Δημοτικό Πολυιατρείο, το οποίο και προγραμμάτισε τα ραντεβού των παιδιών με το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό που διεξήγαγε τον έλεγχο σε ώρες λειτουργίας των παιδικών σταθμών του Δήμου.


Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε με το αξιόπιστο διεθνώς ανιχνευτικό τεστ Denver Development Screening Test II (DDST II) που εξετάζει τις δεξιότητες του παιδιού σύμφωνα με την ηλικία του για την ανίχνευση πιθανών αναπτυξιακών προβλημάτων. Συγκεκριμένα, με τη βοήθεια του τεστ, έγινε προσπάθεια να εντοπιστούν πιθανά προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσει ένα παιδί στους τέσσερις τομείς της ψυχοκινητικής του ανάπτυξης όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD), οι φωνολογικές διαταραχές, η δυσκολία στην αντίληψη, η δυσγραφία, η δυσκολία στην ορθογραφία, στη γραπτή έκφραση και στην αριθμητική, η δυσλεξία, οι διαταραχές στη βάδιση, οι συμπεριφορικές διαταραχές.


Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του προγράμματος προληπτικού αναπτυξιολογικού ελέγχου βρεφών και παιδιών προσχολικής ηλικίας στο Δήμο Αμαρουσίου, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ Γ. Πατούλης, ανέφερε: «Η διενέργεια του προληπτικού ελέγχου σε περισσότερα από 280 παιδάκια είναι ενδεικτική της επιτυχίας του προγράμματος για το έλεγχο της ψυχοκινητικής ανάπτυξης των βρεφών και των νηπίων στο Δήμο μας. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό που οι γονείς, όπως προκύπτει από την αθρόα συμμετοχή στο πρόγραμμα, αποδεικνύεται ότι αντιλαμβάνονται τη σημασία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας για τη μελλοντική Υγεία των παιδιών τους. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τέτοιου είδους προβλήματα να ανιχνεύονται από τα πρώτα στάδια πιθανής εκδήλωσης τους που είναι και τα κρίσιμα στάδια για πρόληψη και θεραπευτική παρέμβαση όποτε απαιτείται. Αναμένουμε το πρόγραμμα να αγκαλιαστεί το ίδιο θερμά και στους υπόλοιπους δήμους μέλη του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ».


Μετάβαση στο περιεχόμενο